jan 10

En av webmaster stora favoriter på 50-talet var den estländska stormästaren Paul Keres. Han blev aldrig världsmästare. Men han kunde ha blivit det för 1938 kvalificerade han sig för en titelmatch genom att obesegrad vinna en dubbelrondig turnering som av många fortfarande anses som den starkaste som spelats. Bland deltagarna i denna fanns regerande Världsmästaren Aljechin. Två tidigare mästare Euwe, Capablanca och en blivande Botvinnik. ”Utfyllnad” var Fine, Reshevsky och Flohr!

Eftersom det är 95 år sedan Keres föddes arrangerades det en snabbschackturnering i Tallin, det gångna veckoslutet, för att hedra hans minne. Först spelades en kvalificeringsomgång med 93 deltagare. De fyra första i denna –  skulle därefter vara med i en turnering som kompletterades med fyra inbjudna. Det blev endast tre eftersom en från Iran – GM Elshan Moradiabadi – aldrig dök upp och han ersattes med FM Ilja Vovk, som placerat sig på femte plats i kvalet. Turneringen ”vanns” av GM Alexei Shirov som avslutade med att spela remi mot tvåan – GM Jan Ehlvest – efter nio drag…