Nov 01

Från Antonia Krzymowska ”Mitt i Schack” har Schacksnack fått följande:

I den här veckans avsnitt av Mitt i Schack (#309) har vi träffat kultur-och sportministern Lena Adelsohn Liljeroth. I intervjun pratar ministern bland annat om sponsringsreformen, schackolympiaden, att hon spelar schack och mycket mer. Jag tänkte att det skulle vara kul för Schacksnacks läsare att höra när en minister pratar så gott om schacket. Jag kan också passa på att nämna att Mitt i Schack nu sänds i 7 olika städer i Sverige; Stockholm, Malmö, Växjö, Norrköping, Skövde, Jönköping och Uddevalla.

Läs de 9 kommentarerna till “Mitt i Schack…”

 1. Dock säger:

  När Tromsö fick OS 2016 nu vid senaste kongressen så var Norges idrottsminister närvarande. Schack i Sverige på Riksdagsnivå är det ingen som bryr sig om alls.

  Jag vet inte varför det inte blev en ansökan för 2012. Ett 100årsjubileum.

 2. Håkan Winfridsson säger:

  Tromsö fick väl 2014?

 3. Dock säger:

  Du har säkert rätt.
  Det var det som var det viktiga

 4. Calle Erlandsson säger:

  Adelsohn Liljeroth och Mitt i Schacks reporter verkade båda lyckligt omedvetna om att det kostar drygt 100 miljoner SEK att arrangera ett OS och att norska regeringen ställer upp med ca 85 000 000 SEK. I OS ska ju arrangörerna exempelvis bjuda på mat och logi under två veckor för ca 1500 personer.

 5. Per säger:

  Schack-OS gick väl i Stockholm 1937. Så om Sverige hade fått Schack-OS 2012 istället för Istanbul så hade det varit 75- årsjubileum. Det första officiella Schack-OS avhölls 1927 i London (även om det finns ett inofficiellt i Paris 1924). På den tiden var Sverige framstående med Gideon Stålberg i spetsen (Stoltz och Lundin är också kända spelare från dessa gyllene år). I Folkstone 1933 blev det brons och i Warsawa 1935 lyckades man ta silver efter USA. Men Sovjet deltog inte före andra världskriget.
  Men som Calle påpekar detta är ett gigantiskt arrangemang numera även om det fanns åtminstone en person i SSF som jobbade hårt för att det skulle bli så, så känns det som en utopi att svenskt schack skulle kunna få tag i så mycket pengar som krävs idag… Vi behöver nog likt Norge dels hitta en väldig massa olja och sen få fram en världsetta! En klädbutik (Som inte är norsk) i vårt centrum har en stor bild av Magnus i sitt fönster. Så det kan verkligen finnas en del reklamvärde om vi nu kunde få fram en lika stor stjärna. Det är spännannde med alla nya starka förmågor som svenskt schack producerar idag.
  Jag tror att framgångarna på 30-talet bäddade för att det skulle bli en olympiad i Sverige och det krävs något liknande igen skulle jag tro!
  Mvh
  Per

  PS Referensen 100 år går förmodligen till Solskensolympiad 1912 men detär en helt annan historia, visste ni att det beslutades att Tyskland skulle arrangera Olympiaden 1912 och att Sverige/Stockholm hoppade in och tog över som en ”nödlösning”? Tyskland skulle haft OS 1916 men det blev ingen då en viss Herr Princip ändrade historiens gång eller om han nu (bara) påskyndade förloppet.

 6. Dock säger:

  Stockholm kommer att fira 100årsjubileumet 2012. Det hade varit en bra koppling till ett schack os. Det fanns beräkningar på 65 miljoner och att det skulle spelas i älvsjömässan. Tyvärr kom det inte ens till en ansökan.

 7. André Nilsson säger:

  Det finns betydligt viktigare saker för Schacksverige att lägga sitt krut på än att arrangera ett Schack-OS …

 8. Dock säger:

  Andre som vanligt är du och jag inte överens.
  Jag anser att svenskt schack kan och bör göra flera saker samtidigt.
  Ett OS i Stockholm sommaren 2012 kunde ha varit en stor händelse som kunde varit något oerhört positivt för oss.

 9. Erik säger:

  Instämmer till fullo med Andre.

Lämna en kommentar