okt 19

rilton

19/10. Angående Rilton 2010-11 har arrangören informerat om att följande gäller. Schacksalongerna är spellokal (men det är inte uteslutit att det kan bli ändring). Vid spel i salongerna kommer Rilton Cup att starta på eftermiddagarna och de övriga turneringarna (Rilton Elo och Rilton Open) tidigare på dagen.
Läs de 40 kommentarerna till “Rilton 2010-11”

 1. Dock säger:

  En bra lösning med tanke på förutsättningarna.
  Förbundet borde spara riktigt stora pengar som förhoppningsvis går till prispotten istället för lokalhyra.
  Får man föreslå att cefet utökar sitt utbud rejält. 😉
  Till samma nivå som Munchenbryggeriet.

 2. Stefan Bryntze säger:

  För svenska spelare kommer det fungera utmärkt.
  Men har nån sorts fördom att den minde fina lokalen därimot kommer påverka vilka utlänska som bestämmer sig för att spela.

 3. Dock säger:

  Rilton har under åren spelats i mycket sämre lokaler än i den utmärkta spellokalen Ringvägen 9C. Brygghuset och Hornsgatan 82B, gamla salongerna.är de jag kan komma på på rak arm.

  Jag tror det blir bra för alla.

 4. Martin S säger:

  Delar Bryntzes farhåga – men när det inte finns andra vettiga lokaler till överkomlig kostnad* så får man göra det bästa av situationen.

  * mindre lokaler till ”bra pris” eller ”lika stora” till hutlöst pris går väl att få tag på, men det är ju inga alternativ. Stockholm är dessvärre en (förhållandevis till övriga landet) dyr stad att verka i.

 5. Per säger:

  De första Rilton spelades på Kullskolan i Kristineberg. På den tiden kom spelarna under tuffa omständigheter ändå. En viss Jan Timman spelade med och hade kört upp med sin folkvagnsbubbla som också fungerade som hans bostad trots en tämligen bister jul och nyårshelg. Men tiderna har förändrats och tur är väl det.
  Jag kommer att sakna spelet i den fina Mälarsalen.
  Mvh Per

 6. Lennarth Eriksson säger:

  Vill bara ge er en signal att vi läser kommentarer på Riltons hemsida.
  Exempel: http://www.rilton.se/blogg/#comments8

 7. Erik säger:

  Då jag hade tänkt spela Rilton Cup, 2 andra från våran klubb tänkt spela Elo, samt några juniorer tänkt spela rilton open, blir det ju inte alls lika kul när vi inte får spela samtidigt… Det har vi gjort nu 4 år irad. För dom som bor i stockholm går det säkert utmärkt. Men för oss som kommer långväga gäster och bor på hotell blir det ju inte alls samma sak.. Vi kommer inte kunna göra saker tillsammans på antingen förmiddagen eller eftermiddagen, förutom att sitta på hotellrummet och vänta.
  Jag förstår att ni gjort erat bästa men tyvärr blir det nog inget rilton då iår för våran del.
  Att alla spelar samtidigt är ju en väldigt viktig del i det hela när man åker iväg ett gäng och spelar schack.

 8. Erik säger:

  Bryntze, Du skrev att för svenska spelare funkar det utmärkt, jag skulle vilja säga att för stockholmsspelare funkar det utmärkt….

  En väldigt stor anledning till varför vi varit ett stort gäng som åkt till Rilton varje år är att vi kunnat gjort mycke kul tillsammans på kvällar/förmiddagar osv..
  Vad ska våra juniorer/miniorer göra på kvällarna när vi vuxna spelar schack?
  Så jätte kul är det inte för en 11 åring att kanske först spela själv ett parti 4-5 timmar för att sedan sitta och titta på oss 5-6 timmar, då blir man nog ganska less på schack efter 9 dagar.

  Nej, alla skall spela samtidigt är vårat ”krav” för att våran klubb ska åka iväg ett gäng som brukligt.

 9. Håkan Winfridsson säger:

  Jag tycker vi svenskar ibland är lite gnälliga när det gäller förhållanden, jag tror inte att utlänningarna bryr sig så länge prispengar och förutsätttningarna i övrigt är desammma.

  Har sett världselit sitta och spela med plastpjäser och rullbräden i plast i 4NCL och aldrig ett ord av gnäll från deras sida. Visst är det trevligt med bra spellokaler och bra förhållanden men framförallt proffs från öst tar gärna sämre förhållanden om de får pengar i handen.

 10. P O Lindström säger:

  Utmärkt rutet Håkan! Och i förlängningen av ditt resonemang kan man väl tänka sig en något mindre och ännu billigare källarlokal på Söder, där man löser trängselproblemen genom att köra treskifte – finns det hjärterum så finns det stjärterum!
  Och rullbräden i plast är ju ett utmärkt tips för att spara in pengar, förutom att det spar in lagringsutrymme. Och det där med livesändningar är väl en nymodighet som det är dags att avskaffa, för att inte tala om schackkommentatorer, partierna ska väl tala för sig själva!
  Svenskt schack – tillbaka till källarutrymmena!

 11. Bo Adler säger:

  Hade det egentligen inte varit bättre att hoppa över i år och spara i ladorna för att komma igen flera ggr bättre nästa år? Halvmessyrer är bland det tråkigaste som finns.

 12. Jörgen Eriksson säger:

  Håller med Bosse. Salongerna är säkert egentligen okey, men efter flera år i Mälarsalen känns det lite trist.
  Spar pengarna o bjud in Magnus Carlsen nästa år istället 🙂

 13. onni aikio säger:

  Det finns hur många lediga och billiga lokaler som helst i Stockholm just då ! Hur många skolor står tomma och måste värmas upp och kostar bara pengar … just då Rilton spelas ? Schack 4 ordnas ju på skolans lokaler och kostar ingenting. Skolstyrelsen borde hjälpa till (göra gentjänst) när Sth:sSF har hjälpt skolan i matematik undervisningen=både i schack och matte måste man veta ”Hur man gör” ?

  Det är tragiskt att folk som inte har bostad … fryser ihjäl vid väggen brevid en varm lokal som står tom ! Märklig politik ! Nu har denna politik drabbat Schacket och Sth:s Schackförbund ! När Expressen tar upp detta … då får Rilton gratis reklam !

 14. Stefan Bryntze säger:

  Svar till Erik

  Min kommentar var endast om själva lokal bytet, att till exempel utsikten över sjön och Stockholm som man får från Munchen bryggeriet inte är det som drar de svenska spelarna men kanske de utlänska.
  Man kan även tänka sig att en GM som åker hit från ett annat land kommer vara mer kräsen på ljudnivån under spelet…
  På Munchen bryggeriet fanns goda möjligheter erbjuda en tyst miljö, på salongerna kan vi bara hoppas på tur i den frågan

  Personligen tycker jag väldigt mycket om kommentator möjligheten, ingen har ännu sagt hur det blir med den, men jag tror inte salongerna kommer kunna rymma den… om man inte offrar analys rumet förstås.
  Med tanke på antalet spelare, även fast grupperna spelar olika tider, så tror jag inte man kan ha analysen i cafet eftersom det skulle ta bort sittplatserna från cafe kunderna.

  Att de byter till olika tider för klasserna är en helt annan sak och jag har samma uppfattning som dig där.

 15. Dock säger:

  Hoppa över ett år är givetvis den absolut sämsta lösningen. Det finns absolut inga garantier att det går att få Mälarsalen någon mer gång. Snarare tvärtom. Som någon från Riltonkommiten skrev tidigare. Det går inte att skriva ett avtal med ägaren. Något jag vet av egen erfarenhet.
  Det är en återkommande tradition. Hoppar man över ett år hittar spelare andra alternativ och kommer inte tillbaka..

  Onni är den ende som kommit med ett konstruktivt förslag. (Bortsett då från spel i Västerås) Skolmatsal eller gympasal. Jag behöver nog inte skriva vad jag tycker om det, men det är ändå ett förslag.

  Magnus kommer säkert och spelar. Borde väl kosta en halv miljon drygt.

  Salongerna är en bra lokal. Givetvis är det inte Mälarsalen men helt ok.
  Lösningen med 2 speltillfällen är bra. Alternativet är att lägga ner de lägre grupperna och bara köra Cupen.

  Det krävs dock planering för kommentantorerna och analyserna.

  Jag kan inte annat än hålla med Håkan. Det är liteee väl gnälligt och inget konstruktivt som kommer fram.

  Men som jag skrivit tidigare Det ska fan vara tävlingsarrangör.

 16. Fredrik Lindh säger:

  Hur kommer det fungera rent praktiskt med två speltillfällen per dag, är tanken t.ex. att Elo/Open ska spelas 9.00-15.00 och Cup 16.00-22.00? Hur gör man på nyårsafton, är det praktiskt att spela fram till 22.00? Hur gör man sista speldagen, ska prisutdelningen äga rum 22.30?
  Det finns trots allt en del utmaningar vad gäller planeringen. Som tidigare nämnts krävs ju också plats för kommentator och kanske ett större utbud i cafeterian.

 17. Jörgen Eriksson säger:

  Hoppa över ett år är säkert inget man överväger. Tror ändå att det hade varit ett helt ok alternativ.
  Sant att det inte finns några garantier att man får Mälarsalen och det är ju heller inte meningen. Poängen vore att man med intjänade pengar har råd med en annan lokal i samma klass.
  Det är en återkommande tradition javisst. Tråkigt att det skulle bli ett mellanår, visst.
  ”Hoppar man över ett år hittar spelare andra alternativ och kommer inte tillbaka.” ..som du skrev Dock, tror jag inte alls på.

  En attraktiv turnering med mycket prispengar i fina lokaler i Stockholm kommer alltid dra mycket folk. Snarare kan det bli en ”nytändning” för hela konceptet.

 18. Jörgen Eriksson säger:

  En annan åsikt om Rilton..
  Visst är det trevligt med återkommande titelspelare. Jag tycker dock också att det vore trevligt och intressant med lite variation i rankingtoppen. Toppen i Rilton Cup har de senaste 5 åren, ja säkert ännu längre tillbaks, till stommen bestått av nästan samma utländska spelare. Våga variera lite mer vid inbjudandet. Det skulle bara vara positivt för turneringen.

  PS, Dock: Inbjudandet av Magnus Carlsen var ett skämt, därav smileyn.

 19. Håkan Winfridsson säger:

  Tillåter testamentet att du ställer in turneringen?

 20. Dock säger:

  Jörgen
  Mälarsalen är en av Stockholms finaste lokaler. Jag kan inte koma på någon som ens är i närheten av samma klass..
  Jag är inte alls så säker att att det är den bästa lösningen att hosta upp åtskilliga 100 000 tals kronor för att hyra en fiiiin lokal.

  Jag är till skillnad mot dig helt övertygad om att många spelare och då i synnerhet internationella spelare väljer bort Rilton om man året innan spelat någon annanstans där man trivs.

  Följande siffror är rätt så yxiga men….!

  Det finns faktiskt en omöjlig ekvation i fina spellokaler och mycket prispengar. Som ett exempel vill jag minnas att det kostade 150 000 att hyra Blå Hallen för 1000 manna. Det är pengar som måste dras bort från prispengarna. (Det är iofs inte riktigt sant då Penser under flera år sköt till mycket pengar) Jag har för mig att Mälarsalen ligger runt det också. Drygt. Det är ca 500 kronor per startande spelare. Således går inte mycket av startavgifterna till priser.

  Tänk istället tanken att dessa 150 000 går till prispengar. Att vinsten som Cafeet gör går till prispengar. 300 personer gånger 9 dagar konsumerar en hel del.

  Jag tror snarare att vi har en jättemöjlighet till en bra turnering med rejäla prispengar. DET drar folk. Inte en vacker utsikt.

  Jag såg din smiley. Men det är inte första gången någon nämnt Magnus och Rilton.

 21. André Nilsson säger:

  Ja, turneringen kanske kommer att tjäna i längden på att komma bort från de dyra lokalerna i Münchenbryggeriet. Men Salongerna känns onekligen som ett stickspår.

 22. Staffan Olsen säger:

  Blå hallen är bra ide! Problemet är dock 150.000 per dag 🙂

  Vill också klargöra att det inte har varit ens en fundering över
  att stå över ett år, skulle GISSA att om vi gjorde det skulle
  pengarna frysa inne och inte betyda att vi skulle få mer nästa år.

  Nu gäller det att göra det bästa av situationen och vi har
  ännu vissa förhoppningar att hitta ett alternativ till salongerna.

  Nyår går att lösa genom spel fm nyår och em nyårsdagen, för det var
  en väldigt bra poäng som kom här på forumet.

  TROR det slutgiltiga beslutet kommer om en vecka då vi
  har fått svar på alla alternativ till salongerna.

  Mvh Staffan

 23. Stefan Bryntze säger:

  9 dagars turnering med lite olika klasser…
  Låter ju nästan som SM

  Om det blir bestämmt att vi inte har nått bra alternativ till Mälar salen i Södermanland så kanske man kan överväga att börja lägga ut tävlingen så att klubbar kan ansöka om att hjälpa till arrangera den i andra delar i Sverige, som SM.

  Jag förstår att vintern och Nyåret är en helt annan tid än mitten av sommaren 🙂 Men uppenbarligen kommer det folk till Stockholm så kanske vi Stockholmare skulle orka spela Rilton utanför våran stad vi med.

 24. Stefan Bryntze säger:

  Best Western hotell lokalen som Allsvenskans elit serie final sammandraget spelas i måste vara minst lika stor som salongerna, bra kommentators rum våning 4, och för de som har råd är det kanske stort plus själva hotellet isig

 25. Jörgen Eriksson säger:

  Vilket hotell som helst i Stockholm med omnejd borde väl vara bättre än salongerna?! Varför inte köra modell Gustav Fröding från Karlstad. Massor av samarbetsmöjligheter mellan hotell och turnering borde väl då också infinna sig?!

  Trots att salongernas kafeteria har de godaste och mest prisvärda mackorna i Stockholm så har jag svårt o tro att det trots allt inte blir för trångt. Ja det kanske går att trycka in alla spelare, men man vill ju sitta bra också även om man skulle råka spela på bord 35. O sen när 30 spelare ska in o analysera i salongernas analysrum.. ja de som irriterade sig i Mälarsalen på att dörren ut från spellokalen inte stängdes o det därför blev högljudt kommer få det värre.. o som sagt.. var är kommentatorsrummet?

 26. Dock säger:

  Jag är nästan 100% säker på att Riltonkomitten har kontaktat hotell i Stockholm. Det borde varit första alternativet.
  Men med 2½ månaders marginal borde det vara nästan omöjligt att får tag i lediga lämpliga lokaler runt nyåret.

  Däremot om man redan nu börjar med förhandlingar inför 2011-2012 års Rilton så kanske det finns en möjlighet. Att erbjuda ett hotell ett antal hundra övernattningar och hyra av lokaler under flera år så borde det fungera.
  Ex. Clarion vid Skanstull har perfekta kommunikationer och mycket bra lokaler.

  Jag anser att vi bör lämna Mälarsalen för gott. Skälet att man kan inte planera för en tävling där motparten när som helst kan hoppa av om denne får mer betalt.

  Salongerna kommer att bli trånga. Sätter man ett tak på runt 125 så har man blixtrummet och cafeet fritt
  Gör man inte det utan satsar på 150 så tvingas man välja mellan analyser eller kommentatorer.

  Men jag ser fortfarande inget bra alternativ till Salongerna.

  Det borde kanske kunna lösas med att man hyr in sig i en mindre lokal i närheten. Brf brukar ha mindre föreningslokaler att hyra ut.

 27. Martin S säger:

  Självfallet har man kontaktat hotell i Stockholm.
  För litet, för dyrt eller för fullbokat under aktuell period är väl en sammanfattning av hotellens konferenslokaler. Jul- nyår är en intensiv period, som ofta är bokad långt i förväg.

 28. Staffan Olsen säger:

  Största problemen är storlek på hotellens konferensanläggningar.
  De som har stora anläggningar har ofta biosittning och går inte att spela schack i.
  Konstigt nog så finns det inte så många som är anpassade att ta emot ett par hundra personer.

  Mvh Staffan

 29. Staffan Olsen säger:

  Glömde säga att kommentator kommer det inte att bli om det blir salongerna.

 30. André Nilsson säger:

  Jul och nyår brukar snarast vara lågsäsong i hotellbranschen, enligt min erfarenhet, och att sy ihop ett paket à la Gustaf Fröding vore säkert en ypperlig idé. Om man bokar många rum kan man ofta få riktigt bra pris på konferenslokaler och kanske lite kickback eller gratis hotellrum till storfräsarna.Så har vi t.ex. lagt upp det för Västerås Open.

  Som Staffan säger är det jäkligt knepigt att hitta hotellkonferenslokaler som sväljer ett evenemang av Riltons storlek, fast vore t.ex. Täby Park så fel?

 31. André Nilsson säger:

  Apropå dålig beläggning på hotell under jul och nyår … jag kollade precis runt lite i Västerås, och flera har t.o.m. stängt de dagar Rilton spelas. Det skulle säkert gå att fixa superbra rumspriser om man fyllde hela hotellet (då skulle det ju vara värt för dem att ha det öppet också!). Är det verkligen sådan rusch i Stockholm de här dagarna?

 32. Emil Jonsson säger:

  Känns som en riktigt nödlösning detta med salongerna, finns det verkligen inget ställe i hela stockholm där vi alla får spela samtidigt? Skolor osv…

 33. Martin Slingsby säger:

  Klaga över nödlösning och föreslå skolor istället?
  Umm … nu är jag inte med. Många skolor har inte särdeles stora aulor/matsalar. När man driver med schacket gäller det ofta skolmatsalar och källarlokaler. Och nu menar du på fullt allvar att man ska slänga in Stockholms största internationella turnering i en skolmatsal? Eller menar du klassrum, där folk delas upp i flera?
  Tror jag föredrar Salongerna i så fall.

 34. Kjell Jernselius säger:

  Staffan, jag har kanske en lösning när det gäller spellokal för Rilton.
  Att få tag i gratis lokaler är nog nära omöjligt, så jag undrar hur mycket man kan tänka sig att betala i hyra?
  En annan faktor som påverkar priset är hur många hotellgäster ni räknar med att det finns bland deltagarna.
  Mina kontaktuppgifter finns under fliken Kontakt överst på denna sida.

 35. Emil Jonsson säger:

  Martin, Jag föredrar vad som helst där vi får alla får spela samtidigt. Sen så har jag inte klagat nått.
  Har full förståelse för att arrangörerna gör sitt bästa och att dom alla jobbar ideelt.

 36. Ulf Svensson säger:

  Hur blir det? Är någonting bestämt?

  Då detta inte endast är en turnering för alla GM och IM som kommer dit så borde det va viktigast att vi alla får spela samtidigt och inte enbart gå efter normen att det ska vara fin lokal. Det är väl ändå vi alla andra 280st spelare utan titel som är minst lika viktig?
  Alla samtidigt i en lokal eller ställ in skiten……

 37. Staffan Olsén säger:

  Hej Ulf!

  Utan någon aspekt på vad du eller jag tycker så är det i slutändan ett testamente som skall följas.

  Grunden i testamentet när det gäller Rilton så är det att yngre svenska spelare skall få möta starkt internationellt motstånd.

  Utifrån denna aspekt så är vi alla inte lika viktiga. Fyller 40 om en månad , så jag räknar med att inte att jag faller under testamentets vilja… 🙂

  Beslutet är att Rilton turneringarna kommer att spelas i Stockholmsschacksalonger i två pass, ett med start på förmiddagen och Rilton Cup på sen eftermiddagen. Vet inte det slutgiltiga beslutet när det gäller bektänketider och starttider,

  mvh Staffan Olsén

 38. Ulf Svensson säger:

  Hej

  Okej, då kommer nästa fråga, hur många svenska juniorer spelade tävlingen och fick möta något starkt internationelt motstånd ifjol? En spelare vid namn Nils var det. Så alltså handlar hela tävlingen om honom då…
  Resten satt och spelade rilton open eller ELO…

 39. Staffan Olsen säger:

  Hej Ulf!

  Förra året var ett misslyckande utifrån den aspekten.

  Året innan var dock Smith, Nils, Blomqvist, Tikkanen, Semcesen, Ninthander mfl med…
  Förra året hade vi tyvärr problem att få med de bästa svenska unga spelarna.

  Mvh staffan

 40. Håkan Winfridsson säger:

  Hej!

  4 juniorer spelade Rilton Cup ifjol och alla fick möta internationella titelhållare och dessutom hade du en hel drös i Rilton ELO.

  Arrangören erbjuder de 5 främsta i Junior-SM fri start i Rilton Cup, det är dock tråkigt att se att inte någon av dessa som fick chansen nappade på detta.

Lämna en kommentar