sep 07

Om några dagar, närmare bestämt den 19 september, börjar en av Europas största ungdomsturneringar i Georgien – European Youth Chess Championship 2010 – med många starka spelare i de olika grupperna, flickor och pojkar U8-U18. De flesta europeiska nationer som är att räkna med i schacksammanhang finns representerade i den digra deltagarelistan (> 700). Från Norden kommer sju spelare från Norge och två från Finland. Sverige sänder ingen. Funderar på vad orsaken till detta är?

Läs de 6 kommentarerna till “Webmasters fundering…”

 1. Bo Berg säger:

  Håkan W.
  Du finns ju med här på sidan. Vad gäller?

  Är det snålbudget nu igen?

 2. Håkan Winfridsson säger:

  Det finns flera anledningar till detta.
  * Ungdoms-EM krockar med OS och eftersom Nils Grandelius är uttagen dit så kan han inte vara i Georgien.
  * Pga OS så är alla de vi använt som coacher de senaste åren inte tillgängliga och som en av dem uttryckte det, schackligt sett är det inga problem där men händer det något annat så är jag ute på tunn is.
  * Mästerskapen ligger tätare i år och Ungdoms-VM börjar tre veckor efter att Ungdoms-EM är avslutat.
  * På Ungdoms-VM betalar arrangören kost och logi för en coach, detta görs inte på Ungdoms-EM.
  * Ungdoms-EM går i Georgien dit det är krångligt att ta sig eftersom det inte går att resa via Ryssland.
  * SS 4Springare funderade på att skicka en trupp men valde EU-mästerskapet i Mureck istället, delvis pga av att coachen även där får kost och logi betalt av arrangören(i enkelrum en kostnad på ca 10 000 på Ungdoms-EM).
  * Till Ungdoms-VM i Grekland 19-31 oktober skickar Sverige 14 spelare och en trupp på 21 man.
  *Till Junior-VM skickade vi den största truppen av de nordiska länderna.

 3. Bo Berg säger:

  Håkan, jag fick en gång ett uppdrag inom SSF att ansvara för. Efter att det skedde så blev jag uppringd av en som var med i den tidigare ordningen som framförde synpunkten att det skulle vara så som det varit tidigare och inga förändringar. Jag skulle ”lägga väck” alla mina egna idéer och administrera det som var tidigare. Jag personligen valde då att avträda posten som ”ansvarig för det svenska damlandslaget”. 1990- början.

  Är du Håkan W. en marrionett som bara gör vad du blir tillsagd?

  Jag kan ge dig många exempel på lämpliga ledare till Ungdoms-EM i Georgien och det finns inget inskrivet att det måste vara de tidigare anlitade, utan möjligen i ditt samvete pga. påverkan.

  Jag har följande utmärkta förslag: Luis Couso, Arron Azisi och även jag har vänner i Georgie, men kan inte språket så de 2 andra är mycket väl kvalifiserade och det finns många andra.

 4. Håkan Jalling säger:

  Om jag kommer ihåg rätt så avråder dessutom UD från resande till Georgien …

 5. Anders Hansen säger:

  http://www.sweden.gov.se/sb/d/6797/a/91824

 6. Håkan Winfridsson säger:

  Bo: Nej, jag är ingen marionett och jag använder nya coacher och under min tid som förbundskapten så har ingen ledare varit med på mer än ett mästerskap/år.

  Jag noterar att det är ingen som anmält sig för att åka till Georgien på egen bekostnad medan jag till Ungdoms-VM har åtta spelare som åker på egen bekostnad, detta faktum tycker jag talar för sig själv.

  Anders och Håkan. De områden som UD avråder från att resa till omfattar inte spelorten för Ungdoms-EM och man reser inte heller igenom detta område så det har inte påverkat mitt ställningstagande.

Lämna en kommentar