sep 03

Sveriges ambassad

Sveriges amabassadör i Island – Anders Ljunggren – har skrivit några rader på ambassadens hemsida om Nordiska mästerskapet för flickor som spelades i Reykjavik och avslutades i söndags.  

Nordiska schackmästerskapen för flickor på besök

Jag tog mig direkt från Keflaviks flygplats till residenset på Fjólugata för en mottagning för svenska, norska och isländska deltagare i Nordiska schackmästerskapen för flickor. I just detta fall samarbetade vi med Norges ambassad. Och jag ska erkänna att det är den nu avgångna kollegan, Margit Tveiten, som var initiativtagare till detta lyckade arrangemang.

Ett 25-tal tonåriga flickor och deras ledare bjöds på kycklinggryta, ris och valfri dryck. För en nordist som mig var det en fröjd att se hur de inledningsvis något blyga deltagarna efterhand blev allt mera talföra vid de bord där deltagare från olika länder bänkat sig.

Hur gick det då för de svenska flickorna i finalspelet dagen efter mottagningen hemma hos oss. Alldeles utmärkt vilket framgår av följande citat från Schacksnack:

 Nordiska mästerskapet för flickor i Reykjavik blev en stor framgång för Sverige. Detta framgår av lagledaren Björn Anderssons rapport.

Det blev en fin slutrond av de svenska flickorna, när Flick-NM avslutades sent på söndagskvällen. 5 vinster och en remi blev facit i den sista rondens spel. Det innebar att vi fick fem pallplatser varav två var högst upp, Inna Agrest i klass A och Jessica Bengtsson i klass B. I äldsta gruppen kunde Inna tidigt säkra vinsten då hennes danska motståndare gjorde ett svårt misstag i sämre ställning. Nicole Loginger kom starkt tillbaka och bärgade sin andra poäng i gruppen och hamnade på 7:e plats.
 
 Klass B, högstadiegruppen blev dramatisk då Linda Åström och Jessica Bengtsson kämpade om den åtråvärda titeln. Jessica vann enkelt sitt parti i ett mittspel. Linda försökte hitta en vinstväg i ett lika springarslutspel. Plötsligt dök chansen upp, men i hastigheten missade Linda att spela fram sin kantbonde och istället blev det remi. Men ett strålande resultat av båda.
 
 I yngsta klassen blev det norsk seger men med viss dramatik. Rina Weinman och Ina Kraemer vann snabbt sina partier och norska Jarani Suntharalingam var tvungen att minst remisera. I en sämre ställning kom chansen till dragupprepning och svenskorna hamnade på plats 2 och 3. Mycket bra inställning hos de yngre flickorna som förhoppningsvis ökar tävling och träningsdosen en aning inför framtida utmaningar.

Lämna en kommentar