aug 13

I dag är vitspelaren okänd N.N. Desto kändare är svart GM Reuben Fine (1914-1993). Han var under flera år en av världens starkaste spelare. Läs de 3 kommentarerna till “Partislut…”

 1. Jörgen Nilsson säger:

  Enligt Chessgames.com är det snarare så att Världsstjärnan Reuben Fine har VIT, mot INTE NN, utan Pettersson i Örebro 1937.
  Jag misstänker starkt att det i så fall är fråga om Willy Pettersson, Schack-08. En på den tiden mycket välkänd och stark schackspelare. Här finns det kanske ögonvittnen på schacksnacks hemsida som kan sprida ljus i mörkret.
  ( Nog finns det en eller annan örebroare som reser sig i protest mot detta påstående !? )

  Man kan ju fundera över om det var simultanparti eller liknande? Kombinationen håller dock hyfsad klass.
  /JN

 2. Jörgen Nilsson säger:

  Jag ber om ursäkt kära örebroare…
  Självklart är det fråga om Einar ”Spielmann” Pettersson, en mycket stark spelare på den tiden ( liksom Willy )
  Minnet börjar svika..
  /JN

 3. August på Ekhemmet säger:

  Jaha,smaulua ! Sau ha dau gamle August forskat i sett umfattande nostalgotek. Fine och holländaren Landau deltog i en turnering i Sthlm jan. 1937. Som brukligt anordnades också simultanföreställningar. Jag citerar ur ”gamla Morr”, salig Morgontidningen :- Aldrig har skådats simultanspelare med så blixtsnabbt laborerande med brickorna.– Det var väldigt käckt att se honom spela och motståndarna var med på noterna.–Det blev ”husarpartier” lite varstans.-
  Ovannämnda föreställning ägde rum i Göteborg. ”En dag senare (15 jan.) fingo stockholmarna och Fine göra varandras bekantskap.” Nu citat ur Tidskrift för Schack 1937,sidan 59 :- Den lilla pausen mellan turneringen och matcherna i Stockholm, begagnade Fine och Landau till blixtvisit i Örebro. Den 26 jan. ställde gästerna upp i konsultationsmatcher. Fine vann sin match med 5 vinster, 4 oavgjorda och 1 förlorat parti. Däremot lyckades örebroarna besegra Landau med 4-2. Den 27 jan. spelades i Örebro schacksällskap simultanmatcher av Fine och Landau samtidigt. Fine mötte 30 spelare och vann därav 18, gjorde 10 remi och förlorade endast ett. Ett resultat som många stormästare ha anledning avundas Fine ! Landau vann sin simultanmatch med 17-8.-
  Nu sa I fau höra pau nau möe losstitt. I boken Schachmatt ,3 auflage av Kurt Richter finns på sid.77 samma ställning som i Partislut ovan. Det skall ha spelats i Oerebro 1937 mellan Petersson och Eklund. Kan det möjligen vara så att Fines enda förlust i konsultationsmatchen tillkom mot just hrr Petersson och Eklund (J.E.Ekelund). I så fall en fin skalp för frisörmästaren Einar ”Spielmann” och fabrikör Jakob. Gamla goda vänner från anno dazumal.
  Ännu en lustighet. Gamle August har under många är anordnat Julgransplundring för traktens schackintresserade ungdomar. Ett uppskattat inslag därvid är att lösa kniviga schackuppgifter som August hängt upp som ”prydnad ” i granen. Partislut ovan råkar vara identisk med smällkaramell nr.16. När sau ongarna haer gautt bler dä lognt i stuva au August kan blanna te se ena välförtjänt kaffihalva.

Lämna en kommentar