jul 12

SM 2010 

GM Emanuel Berg, Burgsviks Alva SK Gotland, försvarade titeln från förra året genom att obesegrad gå igenom SM-gruppen och kan till dess att SM i Västerås 2011 är avverkad titulera sig Sverigemästare! Det avgörande partiet var vinsten mot GM Jonny Hector i näst sista ronden.

Bifogar prislistor/partier från SM-gruppen, Mästarelit och Junior-SM. Länkar till foto tagna de första ronderna (3/7, 5/7, 5/7 och 6/7).

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
SM-gruppen.


Mästarelit. Ett fel i tabellen, skall vara. 
2. IM Bengt Lindberg 3. IM Erik Blomqvist 


Junior-SM.

Läs de 30 kommentarerna till “GM Emanuel Berg Sverigemästare 2010 (tabeller/partier)..”

 1. Stefan Bryntze säger:

  Grattis Emanuel!

  Då var SM över… jag tycker det vara väldigt synd med nerkortningen till 9 dagar men det måste vara ekonomiskt hållbart. Tycker ändå man sålde konceptet dåligt, konstig betänktetid, ronderna lagda så man nästan omöjligt kunde följa slutspurten av SM gruppen, och bokpriser som dessutom var 4 böcker att välja mellan varav 1 väldigt bra men som ”alla” redan har (Träna schack med Jesper Hall) och sen 3 böcker som uppenbarligen ingen vill köpa.

  För varje år som går tar jag schack lite mer seriöst, och för varje år ökar min irritation över ”konflikten” mellan folkfesten SM som upplevelse och reklam för svenskt schack med SM som seriöst mästerskap.
  Det kändes nu i detta SM och i de tidigare att nånstans runt klass 1 går skiljelinjen mellan de som deltar i SM som rent nöje och de som verkligen vill klättra i klasserna och spela i SM-gruppen en dag.

  Personligen var jag därför (i tanken iallafall) väldigt sugen på att föreslå att man skulle hissa ner väggen i mitten av stadion, för att mer eller mindre manifestera att SM gärna får vara en folkfest men att SM-gruppen och de närmaste klasserna under faktiskt spelar ett seriöst mästerskap och att det inte är okej om folkfesten stör mästerskapet.

  Det kan ju låta lite ”divigt” att de högre klasserna ska isoleras mot de övriga klassera men personligen har jag alltid upplevt det som en positiv och speciel upplevelse att iallafall SM-gruppen får ett eget utrymme, ett rum med absolut tystnad och super seriös atmosphere

  diskutions värdigt?

 2. André Nilsson säger:

  Vi i Västerås är lyhörda för alla tips om hur vi kan göra SM-tävlingarna 2011 så bra som möjligt. Det hade varit optimalt om det gick att starta en SM-diskussionstråd som alltid ligger synlig i menyn till höger. Skulle det vara tekniskt möjligt Lasse?

  Från webmaster: Återkommer André

 3. Magnus Olsson säger:

  Betänketiden: Som spelare tyckte jag att det var lite synd att man hade kortat betänketiden i de lägre klasserna – när man ändå bara spelar ett parti om dagen kan det ju få ta lite tid. Som åskådare tyckte jag att tiden i SM-gruppen kändes lite ovan, men att den verkade fungera bra. Och jag tror att inkrementstid är bra för spelkvaliteten!

  Bokpriserna: Nu tycker jag du är lite gnällig. Hade du hellre fått en liten plåtpokal eller glasbit? Och åtminstone en av böckerna (”champions of the new millenium”) är väl ganska nyutgiven?

  Isolering av de högre klasserna: egentligen borde väl alla ha rätt till en ostörd miljö – men det är svårt att ordna det i en sporthall. Om nu några skall särbehandlas så är det väl SM-gruppen (som delvis är proffs). Å andra sidan så är det en del av folkfesten att det inte är någon skillnad på folk och folk. Frågan är väl om SM-gruppen och mästarklassen verkligen kände sig störda av ”patrasket” i klasserna.

 4. Magnus Olsson säger:

  Några saker som var bra med Lunda-SM:

  Spellokalen var rymlig och luftig! Skönt att det var ordentligt med plats mellan brädena.

  Det var trevligt att se så många digitalklockor i en turnering. Synd bara att de inte räckte till alla.

  Bulletinen var alldeles utmärkt. Och det var trevliga artiklar i programhäftet.

  Det var roligt att livesändningen var lite bredare än vanligt med partier inte bara från SM-gruppen och mästare elit.

  Skönhetspriserna var en trevlig idé.

  Och jag tyckte till skillnad mot Stefan att det var bra med bokpriserna. Om inte annat – i stället för att få en liten prydnadssak så fick man, även i de lägre klasserna, en bok som skulle kostat flera hundralappar i affären.

 5. Stefan Bryntze säger:

  Ja en bok är inget dåligt pris, men av olika anledningar var de inte tilltalande, iprincip alla rockadens juniorer som vann bok tog ”Träna schack med Jesper hall” fast de redan hade den och inte hade nån av de andra tre. Tror de andra tre var ganska opraktiska, lite för historiska och biografiska.

  Skulle föreslå ”Riltons” version av bokpriser till nästa år… dvs man får ett papper som antingen går att byta mot en billig bok i schack handeln, eller ger runt 100-250 kr rabatt när man handlar en dyrare vara där. Kostar inte mer för pris givaren och uppskattas mycket av pris tagaren eftersom chansen att få en bok eller vara man verkligen vill ha ökar.

 6. Peter Svensson säger:

  ”Det kan ju låta lite ”divigt” att de högre klasserna ska isoleras mot de övriga klassera men personligen har jag alltid upplevt det som en positiv och speciel upplevelse att iallafall SM-gruppen får ett eget utrymme, ett rum med absolut tystnad och super seriös atmosphere”

  Absolut tystnad kräver jag av alla oavsett spelstyrka. Den som stör blir utkastad.

 7. Erik säger:

  Jag tyckte arrangemanget höll toppklass! Ingenting att klaga på,
  Jag tycker du är lite löjlig Stefan som klagar på vilken bok du får i pris? Tror inte det är därför folk åker dit.
  Sedan så tyckte jag att det redan var tyst i lokalen. Jag själv spelade i Mästerklassen och tog 4.5 poäng där.
  Men några ambitioner att nå SM gruppen har jag knappast,

  Så Stefan: jag tyckte du hade fel i nästan allt du skrev 🙂

 8. Bo Berg säger:

  När något i stort är bra så är det inte + att klaga, men vist fanns det även -sidor. En del av det som Stefan framfört samt kommentatorsidan och kaffe 8 kr utan påtår?

 9. Stefan Bryntze säger:

  Ja den dagen då man kan dra alla över en kam så finns det ingen större mening med männskligheten…
  Självklart finns det spelare i mästarklassen som spelar endast för nöje och spelare i de lägre klasserna som har siktet på SM-gruppen osv… men ”ni” är i minioritet (tror jag)

  Att du inte hade några ambitioner bidrog nog till att du upplevde lokalen som tyst, du eftersträva kanske inte lika djup koncentration.

  Ang bokpriserna så lägger jag veto som medlem i sveriges största klubb med 30-50 talet bokpriser per år att de böckerna är opopulära 😉
  För att förklara helt så krävs kanske en mindre uppsats, men du är säkert medveten om att lessen/missnöjd blir man när ”resultat < förvänting"
  Går det inte läsa mellan raderna här ovan så kanske vi åtminstone kan samtycka i att det är bättre för alla om pristagaren kan ta en bok han/hon vill ha, oavsett om personen "inte åkte ditt" för att vinna en bok eller inte.

 10. Jörgen Eriksson säger:

  Grattis Emanuel!
  Var nere och spelade weekendturneringen i SM. Fredag till Söndag fick man sina intryck från det nya sm-formatet.
  Vill först säga att jag tycker om förändringen, formatet behövde verkligen lite nyheter och Axel o company har verkligen gjort ett kanonjobb. 2 veckor var nog i längsta laget och något jag gillar mest med förändringen är just weekendturneringen, som jag ser som ett perfekt tillfälle att kombinera lite schack med att på nära håll kunna följa striden om sm-bucklan. För egen del gick det inte så bra.. men vad gjorde väl det, jag var ju där mest för att insupa atmosfären nåra dagar och se Hector, Berg, Tiger mfl tampas i värmen.

  Och här kommer min enda kritik till arrangemanget.. Varför inga demo-bräden?

  Det absolut roligaste under en stor turnering enligt mig är att på nära håll kunna följa alla dessa partier på topp-nivå, något man på sistone blivit bortskämd med att tom kunna göra på nätet.
  Jag säger inget om att man kunde ta trappan upp till ett rum där partierna granskades i detalj, mycket bra… Men det är absolut inget som kan ersätta demo-bräden som syns.. lokalen var perfekt för detta. Många hade kunna följa sm-gruppens partier utan att ens resa sig från sitt eget bräde. ”Avspärrningarna” gjorde dessutom att man kom alldeles för långt från SM-grupps-partierna, enligt mig. Alla som spelat Rilton vet vad jag talar om, där har har man alltid demobräden, en av de största anledningarna till att jag återkommer till Munchenbryggeriet varje år.

  I övrigt höll arrangemanget, i mitt tycke, toppklass, som sagt!

 11. Magnus Olsson säger:

  Stefan: Jag håller med om att det inte är bra om pristagarna ”tvingas” ta en bok de inte vill ha eller redan har (jag missförstod dig först och trodde du hade något emot bokpriserna i sig, och inte bara urvalet). Kanske ett alternativ av typen ”om du inte vill ha någon av de här böckerna så får du 100:- rabatt i Schackbutiken” skulle vara möjligt?

  Jag tyckte ljudnivån var lägre än vad det brukar vara på ett SM – kanske för att lokalen var lite större, eller så var akustiken bättre. I Stockholm senast hörde man mycket prat uppifrån läktarna, men det slapp man här. Men det är oundvikligt att det blir ljud när 700 personer är i samma lokal. Det enda som jag upplevde som riktigt störande var att toalettdörrarna gnällde, nej *skrek* när man öppnade dem, men jag vande mig vid det efter ett tag.

  Däremot var ljudnivån i kommentatorrummet besvärlig. Kombinationen av en kommentator med ganska svag röst och *högljutt* snack från sekretariatet i samma rum var inte bra (jag inser att man var tvungen att prata i sekretariatet, men det hade varit bättre att ha det i ett annat rum).

  Jörgen: Det var synd att det var så svårt att se brädena i SM-gruppen från golvet. Det var väl i Växjö som man löste det väldigt smidigt genom att sätta upp monitorer som visade livesändningen i spellokalen (med lite trixande för att man inte skulle kunna se dragräknaren)?

  Bo: 8:- för kaffet är väl inte så jättedyrt? (Fast helst skulle man ju vilja att det ingick i startavgiften!) Jag vill minnas SM när man tagit ut kommersiella priser på sådär 15-20:- per kopp…

 12. Patrick Drugge säger:

  Hej!
  Som helhet ett klart godkänt arrangemang med bra stab, bra lokal, bra luft och De Verdier var utmärkt som kommentator.

  På minussidan är jag inne på Jörgens åsikt, demobräden hade varit bra.
  Jag saknade också en stor resultatskylt som alltid brukar finnas i anslutning till SM-gruppen, det enda som fanns nu var ett A4 papper fasttejpat på bordet där man lämnar protokollen, alldeles för dåligt.

  Om nya intresserade åskådare kommer på besök och vill se både ställning i gruppen och vilka som spelar om SM-titeln så måste det framgå klart, även mer intressant för oss andra också, det ser klart proffsigare ut med en stor resultattavla.

  Ett annat ”litet” minus var själva resultatrapporteringen i övriga grupper. Släpade ofta 2 dagar i samtliga grupper och då får man ju inte nån möjlighet att följa grupperna, blev dock bättre efter ett antal påpekanden.

  SM får ändå ett väldigt högt betyg och weekendturneringen var alldeles lagom.

 13. Dock säger:

  Iden om en specifik sida med förbättringsförslag låter utmärkt.
  Men vi ska ha klart för oss att schackspelare är ett synnerligen gnälligt släkte.
  Vissa blir upprörda om fibrerna på brädena ligger åt fel håll (sant) etc. Personligen är jag en paragrafryttare men bryr mig mindre om kvaliten på materialet. Jag förstår Stefans synpunkter väl. Under min juniortid så fick man välja Schackkavalkad 1 eller Schackkavalkad 2 som enda böcker under flera års tävlingar. Nu är det iofs så att dessa två böcker är de bästa schackböcker som skrivits. så jag klagar bara lite.

  En sak som lätt skulle förbättra informationshanteringen är dator, projektor som projicerar SMgruppens partier samt resultat i de olika grupperna. Så fort resultaten knappas in finns de tillgängliga. Jag begriper inte de små A4-pappren som klistras upp och de stora resultattavlorna som fylls i för hand timmar efter partierna är slut. Det skulle även ta bort behovet av manuella demobräden.

  Dagens projektorer trycker lätt upp en ljusstark bild på mer än 150″. Det är något större än en A4.

  Strömmande video vore intressant
  ”speakers corner” med video där spelare kan gå in och skicka häsnsingar eller ha synpunkter på tävlingarna direkt

 14. Gert Brushammar säger:

  Ja, det stämmer att vi i Växjö 2008 valde bort de klassiska demobrädena för att i stället köra livesändningen på monitorer i anslutning till SM-gruppen. Det var inte helt trivialt att lösa problemet med dragvisningen men det gick och vi fick i sista sekunden klartecken från huvuddomaren att använda lösningen. Som jag upplevde det fungerade det aldeles utmärkt. Lösningen överlevde t o m ”SM-blixten”…!

 15. André Nilsson säger:

  Kaffepriser, demobräden, stora resultatskyltar. *antecknar* Fortsätt att komma med tips!

 16. Thomas Franzen säger:

  Här får du min åsikt om inlottningen: Man ska inte behöva dra över på starttiden om det inte finns speciellt ömmande skäl. Nu lottades det ut en monradsgrupp i klass 1 på 17 man som startades 16.32 och man kunde tyvärr konstatera att Mästarklassen spelades med ojämt antal.
  *Oskick* – Man måste kunna hantera den typen av arrangörskap, det sämsta som kan inträffa är om SM-spelare tvingas ha frironder ! ( Betalade inte Stockholm 100:- per dito ?)

 17. Magnus Olsson säger:

  Det fanns enligt vad jag hörde speciella skäl för förseningen: ett antal spelare hade fastnat i en trafikstockning på E6:an.

  Sedan så var det tydligen en ny policy att hellre köra med udda antal spelare i klasserna än att flytta upp spelare från närmast lägre klass. Jag tycker nog att det hade varit bättre om man hade fyllt på med spelare underifrån.

 18. Thomas Franzen säger:

  Jag tycker det är jättekul att trenden äntligen bryts beträffande deltagarna i Kongress-tävlingarna men är lite fundersam över historiebeskrivningen ! Det är jättebra att man ökat från Kungsörs 487 deltagare till årets 563 även om det jämfört med t.ex. 1974 är en liten besvikelse. Att sedan sidoarrangemanget Weekendturneringen + fyrmästaren var 215 extra är också bra och en ökning från Kungsörs, Blixt, 2x snabb, Chock och fyrmästaren +158 vilket gör en total av 645. Så jämförelsen är 487 (645) – 563 (778) . Vi får hoppas att Västerås kan fortsätta bygga på den trenden.

 19. Bengt Wihlborn säger:

  Tips till André…
  Tänk: ”Ï första hand all tänkbar service och info till närvarande spelare och åskådare!”…. ”Nätinfo kommer i tolfte hand!”
  … så kan ni inte hamna fel! Det är de som betalat startavgift eller orkat ta sig dit som åskådare som skall prioriteras.

  Det får inte vara så att..
  – en deltagare som någorlunda vill följa spelet i SM-gruppen ska behöva byta lokal och våning. (= krav demobräden)
  – en spelare/åskådare som vill ha ”läget” klart för sig i de mest intressanta grupperna (”titelgrupperna”) själv ska behöva stå och ”plussa” och jämföra spelare för spelare. (= krav på t ex poängbarometer)
  – det ett par timmar efter SM-gruppens avslutning inte framgår slutliga placeringar i någon form av tillgänglig tabell.
  – det i spellokalen ständigt är många timmars (ibland ett dygn) eftersläpning vad gäller presentation av rondresultat om det ens sker.
  – det dagen efter det att många grupper avslutats fortfarande inte finns slutliga resultat anslagna.
  – det i spellokalen är svårt att lokalisera var olika grupper spelar.
  – det överlåts åt spelare och åskådare att föra egna grupptabeller för att få poängställningen/läget klart för sig.
  – endast ca 5% av weekendgruppens startavgifter används till priser. (Se bl a tidigare diskussion om prisböcker.)

  Den nästan retoriska frågan är: Ska spelare/åskådare som befinner sig i lokalen hänvisas till nätet för info?!

 20. Håkan Winfridsson säger:

  Ja, det var tydligen en jättestor trafikstockning på E6:an på lördag em, flera spelare nämnde att sista 2 milen tog över 2 timmar. Detta orsakade en försening.

  När det gäller inlottningen så var det så att den extra spelaren i klass M släpptes in av arrangören efter att er grupp hade startat Thomas, olyckligt att man släpper in en extra spelare när man har jämnt antal i gruppen som dock löste sig när en spelare drog sig ur efter rond 3.

  Idén med schweizergrupper är inte ny(användes i Ronneby 1998) och finessen är att du får fulla grupper och en schweizergrupp i slutet av varje klass istället för att skjuta problemet med udda antal spelare uppåt för att dumpa skiten i mästarklassen.

 21. André Nilsson säger:

  De flesta (mig själv inräknat) verkar i alla fall vara ganska nöjda med arrangemangen. Om vi skulle fokusera på vad som var bra en stund. Vad vill ni plocka med från lund till Västerås?

 22. Lennart Jönsson säger:

  SM var väl arrangerat. Extra högt överbetyg får cafeét, där bl. a. Yvonne, Ellinor och Sigurd gjorde ett övertygande arbete. Korvmenyn var magnifik. Något för kommande arrangörer att tänka på och ta efter. Detta var ros. Nu kommer ris. Högtalaranläggningen var förfärligt dålig. Det mesta som sades kunde man inte höra. Och en STOR besvikelse var att blixtSM saknades. Men ändå, tack för ett fint SM!

 23. Erik säger:

  @André Nilsson: Om du vill ha tips inför nästa år så skulle jag gärna se att man förlängde tiden mellan deadline för personlig anmälan och första rondstart, vilket ger arrangörer längre tid att lotta grupper på ett bra sätt!

  För egen del tycker jag – som klass II-spelare – att den stora tjusningen med att spela SM – och Bergergrupper i allmänhet – är att man kan gå runt och titta på sina konkurrenters partier och tyst för sig själv notera: ”Hm, i övermorgon är jag vit mot Kalle, då blir det ’den eller den’ varianten i spanskt, det får jag kolla på..” och dessutom lär man känna hela gruppen på ett annat sätt. I Lund spelade jag i en Schweizergrupp, vilket inte alls är lika kul.

  Ytterligare tips till André: I stor utsträckning har det sagts, men snabb, korrekt och tydlig resultatrapportering i alla klasser. I Lund fanns en vägg vid cafeterian med bland annat tidningsurklipp uppsatta – i mitt tycke hade det varit bättre om den väggen hade varit ”resultattavla” med hela tiden uppdaterade resultat i alla klasser. I övrigt vore tydligare markeringar av var de olika klasserna/grupperna spelar (istället för gyttret bland mästarklassen, veteran allmän och veteran-SM som var i Lund) om det är möjligt. En liten detalj är att man kan sätta samman fyra bord för varje åttamannagrupp istället för att ha mellanrum mellan varje bord, vilket skapar ökad tydlighet!

  //Erik

 24. André Nilsson säger:

  Ja, en timme mellan personlig anmälan och första rondstart var för lite. Det ökar vi nästa år.

 25. André Nilsson säger:

  Jag skulle vilja spinna vidare lite på Franzéns inlägg där han jämför Weekendturneringen med snabbschack, chock och andra sidoevenemang. Är det ett problem att Weekendturneringen inte har någon riktig SM-status (man kan inte flyttas upp och ner i klasserna)? Å andra sidan räknades de in i Klubb-SM. Kan man utveckla Weekendturneringen på något sätt och i så fall hur?

 26. Håkan Winfridsson säger:

  När det gäller blixt-SM som du saknade Lennart så är du en av få som gör detta, deltagarantalet har sjunkit ganska rejält de senaste åren och legat runt 60-65 spelare både 2008 och 2009. Därför har SSF tagit bort kravet på att arrangören ska arrangera blixt-SM.

  Det är fritt fram att ansöka om att arrangera blixt-SM för vilken klubb som helst, samma sak gäller snabbschacks-SM men det verkar inte vara något intresse av detta då det inte arrangerats sedan något av Göteborgsåren.

  Från webmaster: Det finns en liten trevare i LASK:s gästbok, signerad Calle Erlandsson, om att spela SM-blixten den 28 augusti i Lund.

 27. Thomas Franzén säger:

  Det finns regler för vad som ingår i ”Kongresstävlingarna” i Tävlingsbestämmelserna, senaste uppdateringen är från 24-25 april i år och där framgår det vad som gäller för att klassificeras som ingående i klubb-SM, Det verkar som att årets arrangörer begått misstaget att räkna in sidoevenemangen, både weekendturneringen och schackfyran.
  De har ju även räknat sig tillgodo dessa deltagare som statistikuppgift men rätt antal för Lund är 563 ( vilket är ett hyfsat trendbrott på +76 )

  Jag tror det är en fördel om man kan se till så att weekendturneringarna ingår i Kongresstävlingarna och därmed även ligger till grund för upp- och ner-flyttning i lämpliga klasser samt Klubb-SM.

 28. Bo Berg säger:

  Här tycker jag att Thomas Franzén har helt rätt.

  I år ingår inte weekend inte mm. om så skall vara i framtiden bör behandlas och beslutas snarast. Kanske rätt väg!?

 29. André Nilsson säger:

  Till att börja med tänkte jag att weekendturneringarna borde utökas till 7 ronder så att de kan bli sanktionerade, men folk kanske tycker att det är behagligt att softa i en turnering där de slipper bekymra sig om upp- och nedflyttning? Ingen lätt fråga det här!

 30. Magnus Olsson säger:

  Det finns alldeles för få sanktionerade turneringar, och när weekendturneringen dessutom spelas som en del av SM så skulle det nog vara bra om den också gav en chans att bli uppflyttad. Nackdelen är förstås att spelare som just har gått upp en klass i ”vardags-SM” kanske inte vill riskera den nya klasstillhörigheten. Å andra sidan kan spelare som åkt ur sin klass vilja revanchera sig!

Lämna en kommentar