jun 17
Fischer gravsten
Bobby Fischers grav öppnas
Reykjavik/TT-Reuters

Relaterat
På senare år förde Fischer en flackande tillvaro. Han kunde inte återvända till USA, där han var efterlyst för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Jugoslavien genom att spela en match i Belgrad. Han bosatte sig 2004 på Island, där han fick politisk asyl och senare även medborgarskap. Han avled 2008 och ligger begravd strax utanför Reykjavik. 

Islands Högsta domstol har gett order om att stoftet av schackvärldsmästaren Bobby Fischer ska grävas upp. Domstolen anser det är nödvändigt att ta vävnadsprov från Fischers kvarlevor för att avgöra ett faderskapsmål.

Fischers dödsbo, värderat till omkring två miljoner dollar, har varit föremål för en het arvstvist. En före detta hustru, två syskonbarn och de amerikanska skattemyndigheterna är alla intresserade av att komma över Fischers efterlämnade pengar.

Bobby Fischer slog igenom som schackgeni redan vid unga år och var den ende amerikanske schackspelaren som kunde matcha de sovjetiska mästarna. Han blev världsmästare 1972, då han mitt under kalla kriget slog den sovjetiske stormästaren Boris Spasskij, en match som avgjordes just på Island. Matchen har gått till historien, inte minst för Fischers excentriska uppträdande, och inspirerade Björn Ulvaeus och Benny Andersson till musikalen Chess.

Sedan han vägrat ställa upp mot den sovjetiske utmanaren Anatolij Karpov fråntogs Fischer världsmästartiteln 1975.

(Saxat från Vlt.se)

Lämna en kommentar