maj 24

Dagens fråga

Handlingarna till kongressen i Lund har kommit och finns publicerade på Sveriges SF:s hemsida (under Förbundsnytt) och bland annat finns det en proposition (bilaga 8) om att Elitserien ska bantas till 10 lag.

Det går att läsa i propositionen:
Styrelsen beslutade våren 2010 att ändra antalet lag i Elitserien till 10. Detta kommer alltså att gälla oavsett vilket alternativ kongressen beslutar om.

Det är för Schacksnack ett märkligt beslut. Finns det inte en klar majoritet bland Elitserielagen att ha kvar 12 lag (”det är bra som det är”)? För att få klarhet i detta kommer det en ny Veckans fråga som lyder: ”Är det bra att Elitserien bantas till 10 lag?”. Den finns som vanligt i högerspalten. Kommentera gärna!

Läs de 5 kommentarerna till “Veckans fråga…”

 1. Bo Berg säger:

  Det finns väl inga styrelsebeslut som kongressen, som är förbundets högsta organ, inte kan ändra på. Detta låter helt bakvänt.

  I sakfrågan i övrigt verkar det, enligt min åsikt, vara fel väg att gå.

 2. Gert Brushammar säger:

  Ja, Bosse har helt rätt. Stadgarna för SSF säger i §8 Kongress att ”Förbundets högsta beslutande organ är kongressen.” Det betyder att Kongressen bestämmer över styrelsen.
  I praktiken innebär det att kongressen alltid kan ta ett beslut som styrelsen sedan snällt har att rätta sig efter oavsett vad styrelsen tidigare har beslutat.

  Jag har ofta påpekat att beroendet är att styrelsen lyder under kongressen och kongressen utgörs av distriktsförbunden. Det är inte tvärtom som många tror dvs att SSF skulle bestämma över distrikten! SSF/CS kan endast bestämma i de frågor där distrikten givit styrelsen mandat att besluta i gemensamt intresse, fast då måste vi egentligen veta vilka de frågorna är! Annars uppstår osäkerhet och känslan av att ”bli överkörd” som ”Veckans fråga” antyder kan vara fallet. För några år sedan försökte jag få distrikten/kongressen att uttryckligen formulera uppdraget så vi mer konkret vet vad uppdraget egentligen innehåller, men förgäves. Distriktsförbunden var inte mogna att ta sig an den uppgiften. Effekten ser vi tydligt ibland när styrelsen tar beslut i frågor som kanske faller utanför mandatet.

 3. Johan H säger:

  Man kan lika gärna minska till åtta, fyra, eller varför inte två lag. Team Viking har för tillfället ett så starkt lag att bara otur kan leda till att de tappar poäng.

 4. André Nilsson säger:

  Varför inte ETT lag? 🙂

  Skämt åsido, som jag ser det så går beslutet stick i stäv med vad majoriteten av Elitserieklubbarna tycker. Vad finns det för anledning att köra över dem? Jag hade gärna läst en motivering, men något protokoll från CS-mötet finns ännu inte utlagt.

 5. Niclas Hjelm säger:

  Jag delar Andrés uppfattning. På ett möte i samband med sammandraget i Täby i mars där Elitserie- och Superettanklubbarna var representerade fanns en klar majoritet för att behålla 12 lag i Elitserien. Att ”bestämma” antalet lag till 10, UTAN MOTIVERING, lämnar en fadd eftersmak. Jag hoppas dock att folk tar tillfället i akt att ta upp denna fråga på kongressen! Kongressen är ju faktiskt högsta beslutande organ! (”Beslutet” om 10 lag kan ju rivas upp utan att det får några konsekvenser, det är ju först nästa säsong man planerar att flytta ned 4 lag istället för 2.)

Lämna en kommentar