mar 12

Dagens fråga

Det debatteras Elitserien och Superettan på Schacksnack under rubriken ”Debatt om det allsvenska systemet”. Ett av de mer radikala förslagen som dykt upp denna gång och som var på tapeten även vid tidigare debatter är att de högsta seriena skall spela på nätet. Kjell Jernselius skriver i dag:

Avgör matcherna i de högsta serierna på nätet.
Använd kostnaderna för resor och logi till nödvändig teknisk utrustning.
Svenskt schack kommer att synas mer, och publiken applådera.

Med anledning av detta förslag initieras en omröstning, som finns i högerspalten, om hur svenska spelare ser på detta.

Läs de 4 kommentarerna till “Veckans fråga…”

 1. Dock säger:

  Håller helt med. Det är roligt när mina gamla förslag kommer upp igen!
  Stockholms Schacksällskap skulle spela en match emot ett norrlandslag för en 2-3 år sedan. Vi fattade ett styrelsbeslut att erbjuda oss att betala och ge för (om jag minns rätt antal) 4 sensorbräden med klockor till det laget vi skulle möta. De skulle spela matchen i sin klubblokal och vi skulle spela på salongerna. Tyvärr avslogs förslaget av den klubben vi skulle möta. 2 bortamatcher skulle betala nödvändig utrustning.

  Att sitta och köra över 200 mil för 1-2 långpartier är vansinne. Det finns begränsat med pengar för klubbarna. Jag är övertygadf om att fler spelare skulle delta i Allsvenskan om man slapp resorna,

  Så Kjells föeslag är alldeles utmärkt.

 2. Per säger:

  Helt rätt förslag. Jag gav ett liknande förslag till AK redan runt 2002 men fick till svar att man mottog detta som ett skämt.
  Jag föreslog att det skulle finnas spelplatser i framför allt norra Sverige (Luleå och Umeå) samt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det såg jag då som räddningen för svenskt schack i Norrland. Min tanke var att lagen skulle skicka varsin representant till respektive spelplats. För att då med tillsatt domare kunna övervaka att saker och ting går rätt till. Det fungerar åt bägge håll. Även de klubbar som måste göra dyra resor till norra Sverige får en betydligt bättre ekonomi. Detta var t o m innan man hade livesändningar på nätet. Så idag blir det en extra krydda då matchen kan följas i realtid av många fler intresserade!
  Givetvis har det nackdelen att ett antal spelare inte kommer att få träffa schackvänner ansikte mot ansikte, men jag tycker nog att det är viktigare att klubbarna inte raserar sin ekonomi och kan använda pengarna för rekrytering och så vidare.
  Och naturligtvis de klubbar som har bra ekonomi berörs inte. Och därför är det en tudelad fråga. Det är väldigt kul att träffa nya schackvänner och så. Men det är tråkigt att se hur klubb efter klubb lägger ner sin verksamhet därför att resorna i Allsvenskan förstör ekonomin.
  Så jag tycker att det vore på sin plats att tänka i dessa banor. Och åtminstone göra några matcher som försök för att se hur det fungerar i praktiken.
  Det känns i varje fall värt att pröva!
  Mvh
  Per

 3. Per säger:

  PS mitt förslag omfattar inte alla matcher. Endast de där resorna blir dyra. Lokalderbyn etc vill man gärna ha kvar i en vanlig spellokal.

 4. Tom säger:

  Nej tack. Halva nöjet är att träffa nytt folk och umgås med likasinnade.

Lämna en kommentar