jul 11

Just nu är det av okänd anledning mycket fokus på Bobby Fischer men förmodligen är det rena tillfälligheter eftersom Fischer, precis som Morphy och Tal, är fascinerande att läsa om. Det har på kort tid kommit ut tre böcker om Fischer.

Det har givits ut en bok på svenska som heter Bobby Fischer – en biografi (alltså inga partier) av författaren och läkaren Magnus Carlsson. Det är ett mycket ambitiöst projekt, med fotografier och personliga intervjuer på Island. Köp den! Den kan beställas genom att klicka https://www.vulkanmedia.se/bobby-fischer-en-biografi/

På amerikanska har det kommit ut en tegelsten skriven av IM John Donaldson som heter Bobby Fischer and His World. Även denna bok är en måste-bok för Fischeriana-samlare. Donaldson är mest känd för sina tidigare böcker om Fischer och har ingångar som ingen annan. Förutom Fischer har Akiba Rubinstein och IM Imre König varit fokus.

Timmans bok The Unstoppable American – Bobby Fischer’s Road to Reykjavik har jag beställt på New in Chess och hänvisar till Kings varma rekommendation i ovanstående klipp.

Lämna en kommentar