jul 09

Det börjar dra ihop sig till den sista tredjedelen av SM i Helsingborg. Leder gör GM Pia Cramling och IM Jung Min Seo med 4 poäng vardera. Därefter följer GM Tiger Hillarp-Persson och Jonathan Westerberg med 3.5. Sverigemästartiteln bör stå mellan dessa.

Det intressantaste mötet i rond 7 är mellan Jumbon GM Jonny Hector (2 poäng) och Cramling. Dessa har mötts 25 gånger i seriösa partier och Cramling har ett stort övertag med just de svarta pjäserna där hon har varit framgångsrik med Sicilianskt parti (1 e4 c5). Åren mellan 1989-2012 plockade hon hem hela 9.5 poäng av 11! Men sedan hände något under SM-tävlingarna i Örebro 2013, för Cramling förlorade överraskande sitt parti med de svarta pjäserna och detta berodde på att Hector överraskade med att spela 1 d4. Sedan dess har Hector vänt på steken med ytterligare en vinst, denna gång mot Sicilianskt! samt spelat tre remier, varav två mot Sicilianskt och ett med 1 d4. Den totala statistiken är i nuläget 11/16 till Cramling men eftersom Cramling inte har tagit någon fullpoängare sedan 2012 är det en öppen historia hur partiet kommer att sluta. Dessutom gillar Hector att vara underdog.

Vi vet inte om Hector kommer att spela 1 e4 eftersom han har plusstatistik med 1.5-0.5 med öppningsdraget 1 d4.

Å andra sidan gillar Hector att spela mot Sicilianskt. Se bara hur han vann mot Hillarp Persson, så det talar för 1 e4.

Hur säkert är det att Cramling spelar 1…c5? Ganska säkert men hon har överraskat förr med Franskt parti (e4 e6). Exempelvis spelade hon så i början av sin schackkarriär och hon valde också detta försvar i semifinal- matchen mot Alexandra Kosteniuk i Nalchik 2008.

Den normala gissningen är att Hector öppnar med 1 e4 och att Cramling svarar med 1…c5 men hur partiet kommer att sluta vågar jag inte gissa. Jag hänvisar till ”Stellans stalltips rond 7”.

Lämna en kommentar