jun 25

Den amerikanske stormästaren och författaren Andrew Soltis, eller Andy som han också kallas, blev vald till årets schackutbildare 2017 och det var säkert helt välförtjänt med tanke på alla intressanta schackböcker han skrivit. Han skriver både schackhistoriskt och pedagogiskt så hans böcker är en rik källa att ösa ur för den aspirerande schackspelaren. Hans husgudar tycks vara de amerikanska schackförfattarlegenderna Fred Reinfeld (Hypermodern Chess: Games of Aron Nimzowitsch) och Irving Chernev (The Most Instructive Games of Chess Ever Played) vars alster och idéer han hela tiden försöker förbättra med sin egen penna och han har ju lyckats väl med 365 Chess Master Lessons och många andra böcker.

I nedanstående klipp berättar han många anekdoter men går också igenom det exceptionellt viktiga slutspelet där man ska sätta matt med löpare och springare mot kung. Huvudpoängen är som Soltis säger, inte att lära sig att sätta matt för du kommer aldrig att få upp ställningen, utan det är att förstå hur pjäserna fungerar. Soltis har aldrig haft slutspelet i sin turneringspraktik så man kan förstå att han betonar detta. Många tror att man studerar slutspel för att lära sig slutspel men oftast är det tvärtom. Det handlar om att lära sig hur pjäserna fungerar och samverkar på djupet. Detta lär man sig enklast i slutspelet och just därför är slutspelet den viktigaste fasen att studera för den som vill utveckla förmågan att förstå sina pjäsers kapacitet i samverkan med andra.

Förutom detta högintressanta klipp, tyvärr otextat, finns det också en hörvärd pod att lyssna på. Han berättar bland annat om sitt möte med en av de största schacklegenderna genom tiderna, Bobby Fischer.

 

Läs kommentaren till “Veckans video 158”

  1. Lothar säger:

    I want buy Soltis next book: The Schmidt Baloney! 51.23-53.10 (51.38).

Lämna en kommentar