jan 06

Förhandsfavoriten GM Tamir Nabaty motsvarade de flestas förväntningar genom att i övertygande stil vinna årets Rilton Cup. Det var nog inte många som anade att finalmötet mot tvåan GM Tiger Hillarp-Persson ägde rum redan i den tredje ronden. Det partiet var förhållandevis jämnt och välspelat ända tills drag 24 då det gick utför för den sistnämnde, troligtvis på grund av tidsnöd i en ställning som krävde komplicerade exakta beräkningar och inte minst bedömningar av slagväxlingar.

Det var hur som helst ur spelteknisk och psykologiskt synpunkt en i högsta grad värdig turneringsvinnare. Lyssna gärna på segerintervjun som gjordes med honom av Fiona där han öppenhjärtigt förklarade sin avslappnade inställning till tävlingsschack och skärskådande av datorvarianter. En av hans favoriter efter den indiska uppställningen 1 d4 Nf6 är det mystiska passiva springardraget 2 Nd2 som har till syfte att skapa ställningar där kreativiteten premieras. Löparen på c1 begravs för att avgöra i partiets senare skede.

Mer information finns på turneringens hemsida rilton.se.

Här följer Lars OA Hedlunds favoritbilder från den sista speldagen:

Den mycket sympatiske stormästaren Tamir Nabaty, Israel, segrade i Rilton Cup 2018/19 med starka 8 poäng av 9. Här är han flankerad av Jan Wikander. (Foto: Lars OA Hedlund)

”Domarna i Rilton” (Foto: Lars OA Hedlund)

”Efteranalyser” (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Awonder Liang (Foto: Lars OA Hedlund)

 

”Nina i Schackbutiken” (Foto: Lars OA Hedlund)

Ao Mossin vann Rilton 1800. (Foto: Lars OA Hedlund)

Oscar Morell (Foto: Lars OA Hedlund)

”Turneringen är slut.” (Foto: Lars OA Hedlund)

”Vandringspriset gick till en glad och välförtjänt GM Sergej Volkov. (Foto: Lars OA Hedlund)

Yaroslav Slugin vann Rilton Elo. (Foto: Lars OA Hedlund)

Lämna en kommentar