okt 28

En viktig fråga inom individuell schackträning är hur man läser schackböcker. Boken om hur man studerar schackböcker på effektivaste sätt är ännu inte skriven och den skulle kunna rubriceras How to read chessbooks. Detta är alltså ett komplicerat ämne som det skulle kunna skrivas minst en bok om men i denna artikel blir ämnet avgränsat till hur man förhåller sig till partisamlingar av en specifik spelare.

En av de mest grundläggande metoderna att förkovra sig i schack är att studera en eller flera spelare grundligt. Man kan t.ex. granska någon som man identifierar sig med, det vill säga har samma spelstil, eller man kan göra motsatsen. I mitt eget fall är spelare som Capablanca och Petrosian de jag identifierar mig med men har även gjort ett grundligt studium av Tals partier. Tanken är att jobba med sina styrkor och svagheter beroende på vilken spelare man väljer att fokusera mot.

Hur går man då till väga när man studerar en specifik spelare? Först och främst skaffar man sig en bra bok som har fått goda recensioner eller rekommendationer och sedan tar man fram ett schackspel. Därefter finns det två sätt att gå tillväga. Den första är den mest bekväma och passar dem som inte tidigare har studerat den specifika spelaren på djupet. Det innebär att man spelar igenom partierna i kronologisk ordning och läser textkommentarerna samtidigt som man tänker på varianterna i huvudet. Detta är ett enkelt sätt att ta till sig nya idéer och det går relativt snabbt att bli klar med en bok. Detta är också en effektivt metod att tillskansa sig nya idéer inför en turnering och rekommenderas av bland andra Botvinnik som själv gjorde så inför turneringar för att motverka ringrost och öka kreativitetslustan. Den andra metoden är mer krävande men ger också mer tillbaka eftersom man får en djupare förståelse för spelaren. Det är att man försöker gissa dragen innan man utför dem på brädan. Den här metoden nämns första gången i schacklitteraturen av Nimzowitsch som brukade göra så för att förkovra sig i schack. Så gjorde jag för övrigt själv med mina Tal-studier och lärde mig enormt mycket av det. Jag kommer ihåg att jag kunde sitta i 3-4 timmar med ett Tal-parti så det viktigaste med det här upplägget är inte antalet partier utan fördjupningen av själva partiet. Här gäller det förstås att vara uppmärksam på att välja ett synnerligen intressant parti för detta träningsupplägg och välja en tidpunkt när man kan fokusera i ett par timmar, som exempelvis på helger.

Läs de 12 kommentarerna till “Veckans träningstips 15”

 1. Bonde längs e4:an säger:

  Följde ungdoms-VM via Chessbomb och kunde dra några slutsatser.

  Spelare som inte placerat sig i toppen spelar öppningarna oftast utan större problem, men när de når mittspelet kommer ”felen” som kan avläsas i chessbomb live som färglägger dragen. Rosa och röda drag efter att öppningen är avklarad såg jag ofta bland svenska spelare, men å andra sidan spelar motståndaren i ”hissen” lika dåliga drag och det kan sluta hur som helst. Sådant ser man inte ofta bland de topp tre i sluttabellen.

  Slutsatsen blir att mittspelet behöver tränas i svensk ungdomsschack för att öka spelförståelsen. Vad gör man när öppningen är avklarad? Det är en uppgift ungdomen skulle klara av hemma med en bra bok. Boktips på detta!

 2. Thomas Engqvist säger:

  Att man överbetonar betydelsen av spelöppningsteorin är ett klassiskt misstag som jag själv gjorde som ung spelare. Enligt många, t.ex. Capablanca och Dvoretskij, är slutspelet den viktigaste fasen att studera. Jag har i flera artiklar gått igenom slutspelet torn, löpare mot torn som många av våra bästa spelare i Sverige inte behärskar. Slutspelskunskaperna har ju blivit ännu viktigare med tanke på att man har kortare betänketid än på den gamla goda tiden då man kunde förbättra sina slutspelskunskaper genom avbrottsanalyser. Detta är för övrigt en viktig anledning till att Ulf Andersson kan hålla en så hög nivå i just denna fas eftersom han analyserade mängder av avbrott på världselitnivå. Denna dimension att analysera avbrott har helt försvunnit i dagens schack tack vare datorerna och publiken får leva med feldrag i den fasen där partiet kommer att avgöras. Jag har själv skrivit en egen bok – 300 most important chess positions – som faktiskt kom ut i handeln i går och den är tänkt att råda bot på bland annat dessa problem i den moderna schackträningen och när man inte har tillgång till en livs levande dyr coach. 150 ställningar handlar om öppningsställningar och mittspel och de resterande 150 handlar om praktiska slutspel (två till fyra pjäser) och teoretiska slutspel. Förutom dessa faser behandlas även övergångar från öppning till mittspel och från mittspel till praktiska slutspel och från praktiska till teoretiska slutspel. Övriga böcker att rekommendera är de klassiska, det vill säga de tidlösa böckerna av de schackpedagogiska giganterna Lasker, Nimzowitsch, Réti, Euwe, Pachman och Dvoretskij. Även Kasparovs röda, vita och blå böcker kan rekommenderas för den högambitiöse spelaren som inte bara vill plugga modern öppningsteori. Partisamlingar med de bästa spelarna genom tiderna är också högintressant material för den som på allvar vill förkovra sig och utveckla sin spelförståelse.

 3. Bonde längs e4:an säger:

  Tack för svaret Thomas!
  Boken du har skrivit och som kom ut precis nu i dagarna kan förmodligen höja nivån lite och bidraga till framtida framgångar för svensk ungdomsschack.
  .
  300 Most Important Chess Positions av Thomas Engqvist
  https://www.bokus.com/bok/9781849945127/300-most-important-chess-positions/

 4. Batsford limbo säger:

  Jag fattar inte riktigt, hade inte Batsford gått i KK? Hittar inte Batsfords hemsida på nätet ändå verkar de gett ut några nya böcker. Jag får det inte att gå ihop. Hur kan man vilja ha ett förlag som inte syns??

 5. Bonde längs e4:an säger:

  Pavilion Books (grundat 2005) t-r-y-c-k-e-r namnet på de bokförlag de köpt ut (buy out). B. T. Batsford är ett av dessa förlag, därför står det fortfarande Batsford på böcker som produceras av Batsford-förlaget men som numer ägs av Pavilion Books.
  Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Pavilion_Books

 6. Batsford limbo säger:

  Pavilion Books hemsida är ju helt psycho. Det finns inte ens en kategori som heter schackböcker. Dessutom är det massor med böcker som heter Batsford som inte är schackböcker. Således helt omöjligt att se vilka schackböcker de gett ut. Kanske finns någon annan länk som överskådligt visar vilka schackböcker Pavilion Books har till försäljning. Hittar dock inget på någon av de stora schackbokförsäljarna. Vilket är synd för Batsford är fortfarande en av de stora förlagen i min bokhylla. Thomas bok är säkert kanon och jag ser att man kan köpa den tillsammans med Euwe:s Practical Chess Endgame något jag funderar på att göra trots att jag har redan har boken på både Engelska och Tyska eftersom den nya designen ser mer aptitlig ut.

 7. Bonde längs e4:an säger:

  På Pavlion Books hemsida kan man teckna sig för nyhetsbrev i sökrutan och kan kryssa för urvalet ”chess”. Då missar man inga nya schackböcker från Batsford.

  På hemsidan finns rubriken ”Imprints” som man kan klicka och sedan välja ”Batsford”. Där finns bl a schackböcker och först i bild ligger ”300 Most Important Chess Positions” av Thomas Engqvist. Sedan följer nya schackböcker i
  bild och namn av Batsford i stor mängd.

  Batsford är kända för kvalitetsböcker i en rad ämnen, inte bara schack.

 8. Batsford limbo säger:

  Där finns bl a schackböcker . . . jo men finns någon annan länk som överskådligt visar vilka schackböcker Pavilion Books har? Jag satt faktiskt på Bokus och sökte på Batsford och satt och rullade igenom 17 sidor med 500 böcker och ett fåtal var schackböcker så jag har fått en liten lista på böcker jag inte har men så här kan man ju inte hålla på.

 9. Bonde längs e4:an säger:

  Jag håller med i kritiken mot Pavlion Books. Deras hemsida lämnar väldigt mycket att önska.

  Här en länk till Amazon.co.uk med sökord ”Batsford chess”. Prova den vägen!

  https://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss_1/260-3284868-7723916?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=batsford+chess

 10. Batsford limbo säger:

  Stort tack! Det var en jättebra länk. Nu ska vi se om jag klarar av att klicka köp på några av böckerna. Och då är vi tillbaka där vi började och kanske är svaret detsamma: Köp Thomas bok!

 11. Batsford by RFID Reader säger:

  Hej Thomas! John B (kan inte stava hans namn Barhplomeuewe) gillar din bok och han har i tagit några av dina ställningar och lagt in i en av sina slutspelskurser. Jag hoppas givetvis att du ger honom uppdraget att lägga ut hela boken på chessable.com då kanske jag köper din bok som säkert är bra men enda anledningen jag inte köpt den är att jag redan har så många schackböcker.

  Sen skulle det vara intressant om du gjorde en recension – en kritisk sådan – av Chessable, Spaced Repetition och Woodpeckermetoden och kanske deras bok som f.ö. också finns på Chessable. Dessutom har det kommit en ny version av ChessBase 15 där den kanske största nyheten är Replay games – alltså den gissa draget metod du förespråkat så det torftar kanske också några rader. Tack!

  https://www.chessable.com/basic-endgames/course/6371/

  ”In other news, bought a few books recently, and one of them, Engqvist’s ”300 Most Important Chess Positions” has an endgame section which is a sheer delight.I Recommend that book highly, but in the meantime I have taken the liberty of posting a few of the studies he mentions.”

  Theoryhack

 12. Thomas Engqvist säger:

  Tack för att du uppmärksammade mig på chessable.com och roligt att Theoryhack gillade min bok! Tanken med boken är att skapa effektivitet med schackträningen och inte göra samma misstag som jag gjorde när jag tränade 500 olika bondeslutspel när det i själva verket hade räckt med 50, men inte visste vilka dessa ställningar var och att det var så man skulle göra. Det handlar om att idéerna upprepar sig och det är idéerna som är det primära och inte de unika ställningarna. Tack också för dina recensionsförslag och det kan mycket väl bli recensioner enligt din önskelista inom en överskådlig tid.

Lämna en kommentar