aug 09

Den kanadensiske schackspelaren George Huczek har skrivit en läsvärd referensbok om taktik med titeln A to Z Chess Tactics – Every chess move explained utgiven på Batsford Chess 2017. Huczek har lyckats med den otroliga bedriften att anknyta alla bokstäver till ett taktiskt tema. Det är enklare på engelska eftersom man inte behöver tampas med bokstäverna Å, Ä och Ö men det är också svårt att hitta ett taktiskt tema på svenska som börjar på W. Ö löser man med ”överlastning” men det är många andra bokstäver där det taktiska temat lyser med sin frånvaro. Om det är någon fantasifull och kreativ läsare som mot förmodan skulle lyckas med miraklet att anknyta alla bokstäver till ett taktiskt tema får han eller hon gärna publicera sitt förslag. Då väntas en fin schackbok i pris.

Bokstaven A beskriver Huczek med temat ”attraction” och innebär att en pjäs agerar ”magnet” för att uppnå den eftersträvansvärda ställningen. Om du klarar följande ställning med det temat får du gärna skriva in lösningen i kommentarfältet ovan.

Wahls – Bjarnarson
Malmö, 1986

Vit drar och vinner

 

Läs de 5 kommentarerna till “Veckans kluring 53”

 1. Rickard säger:

  1.Ta8+ Kxa8 2.Da1+ Kb8 3.Da7+ Kxa7 4.Sc6+ Ka8 5.Ta1++

 2. Algot säger:

  1. Ta8+ Kxa8
  2. Da1+ Kb8
  3. Da7+ Kxa7
  4. Sc6+ följt av Ta1 med matt.

 3. Styrbjörn säger:

  1. Ta8+ Kxa8
  2. Da1+ Kb8
  3. Da7+ Kxa7
  4. Sc6+ följt av Ta1 med matt.

 4. Adam säger:

  Det är inte matt. Det blir dock matt inom några drag, men lösningen är felaktig.

 5. Thomas Engqvist säger:

  Om Morphy hade spelat hade han förklarat matt i sju drag genom 1 Ra8+! Kxa8 2 Qa1+ (Svart kan ställa emellan en eller två löpare på a-linjen men det gör ingen skillnad. Det är ändå matt i sju drag.) 2…Kb8 3 Qa7+! (Det vackraste draget) 3…Kxa7 4 Nc6+ Ka6 (4…Ka8 5 Ra1+ Ba2 6 Rxa2+ Ba3 7 Rxa3#) 5 Ra1+ Ba2 6 Rxa2+ Ba3 7 Txa3#. Jag tycker det är okej att säga ”matt” redan efter fem drag eftersom det är en så kallad praktisk matt i motsats till en teoretisk. Samma fenomen brukar uppstå vid matt på sista ronden där försvararen ibland kan ställa emellan tre pjäser men det blir ju ändå matt på sista raden så de fundamentala premisserna förändras inte radikalt.

Lämna en kommentar