jun 16

Idag har det på schack.se publicerats ett slutord av förbundskaptenen som bland annat tar upp orsakerna till varför det aktuella OS-laget inför Batumi blev som det blev. En del av argumenten är dock luddiga. Emilia Horn blev ratad på grund av följande, enligt citat av Anders Wengholm: ”Jag var dock av olika anledningar osäker på om hon var bästa kortet i den internationella lagmiljön. När jag sedan fick napp från Margo Zarytovskaya (ung och lovande) jämte Nina Ziegler så gjorde jag bedömningen att jag hade ett ambitiöst lag som jag enkelt kunde jobba vidare med.” Min stilla undran är vad som menas? Det är väl extra viktigt att ta ut rutinerade spelare i ett internationellt sammanhang för att dra nytta av erfarenheterna från just internationellt spel. Detta inbegriper också varför Borislava Borisova överhuvudtaget inte blev tillfrågad. GM Pia Cramling fick inte spela eftersom hon hade specialkravet att GM Juan Bellon skulle vara på plats. Denna familjära konstellation skulle, som alla initierade vet, stärka det svenska laget utifrån alla perspektiv. Hur man kan rata spelare av Cramlings kaliber på grund av detta fullt begripliga ”specialkrav” är för mig fullkomligt obegripligt. Om inte Pia Cramling och lovande Anna Cramling deltar är det något som verkligen knakar i fogarna när det gäller laguttagningen eftersom vi då inte ställer upp med det mest ambitiösa laget.

Nu handlar svenskt damschack om att bygga upp ett ungt lag inför framtiden och inte ta vara på den kapacitet som vi har hos många spelare. Wengholm skriver nämligen: ”Dessutom vill jag gärna om möjligt ha en yngre profil på lagen så att man har ökade möjligheter att bygga upp laget även för framtida lagtävlingar.”

I sista stycket skriver Wengholm: ”Detta få bli mina slutord i frågan om laguttagningen. Jag vare sig kan eller vill lägga mer tid på detta.” Det är oroväckande att Wengholm inte vill lägga ner mer tid för borde inte detta vara en dynamisk process  med tanke på de oklara uttagningsreglerna?

Den sista meningen i hans slutord understryker vikten av att resultatet inte är viktigt: ”Jag hoppas på att kunna respekteras för att vilja fokusera på det schackliga med lagen framöver så får vi se vad resultaten blir.” Jag undrar vad som menas med att fokusera på det schackliga med lagen framöver? Det är väl att fokusera på det schackliga att ta ut det bäst lämpade laget enligt klara riktlinjer, exempelvis ratingtal. Det är ju att fokusera på den schackliga förmågan. Om det inte finns klara riktlinjer hur ett lag tas ut kommer laguttagningen att bli en tidskrävande dynamisk process vilket inbegriper lärprocessen hos den befintliga förbundskaptenen. Schack-Sverige behöver vara nöjd över laguttagningen för att inte medverka till en demoralisering av laget och att Sverige gör ett uppenbart självmål.

Vart förbundskaptenen är på väg med svenskt damschack är min stilla undran efter att ha läst Wengholms (definitiva?) slutord.

Thomas Engqvist

Läs de 25 kommentarerna till “Förbundskaptenens slutord om Dam-OS i Batumi 2018”

 1. Sune säger:

  Instämmer i din kommentar, Thomas.

  Dessutom förefaller dessa ord från Wengholm märkliga

  ”Jag vill dock bara ha ledare på plats som arbetar för hela laget, och har inte hittat en roll för Juan i årets OS-satsning.”

  Att under dessa omständigheter ’inte hitta en roll för Juan’ innebär ett klart misslyckande. Både med tanke på hans schackliga erfarenhet och ledardito – samt att det var ett lättförståeligt krav från Pia och Anna Cramling.

  Antyder verkligen Wengholm att GM Juan Bellon, som ledare, inte skulle arbeta för hela laget? Han har ju varit med förr…

  Mycket märkligt.. med följden att Sverige spelar OS utan Pia och Anna….

 2. Uppgivet säger:

  Hade man verkligen jobbat för framtiden hade man tagit ut ett annat lag. De med mest erfarenhet, som älskar schack, de som spelar och jobbar med det. Sen kryddat laget med två stora talanger: Anna och Margo.

  Med Pia och Inna hade vi stolt kunnat visa schackvärlden att vi har kvalitet med stort åldersspann. Anna en superung talang, tillika dotter till två kända stormästare från olika delar av Europa. På bord 4 Emilia, som är förebild för massor av juniorer som hon jobbar med i olika delar av Stockholm. Och på bord 5 hyperunga framtidslöftet Margo, som skulle stöttas av de rutinerade lagkompisarna. Hon skulle kunna visas upp som förebild för alla invandrartjejer, visa att man kan komma långt i Sverige oavsett bakgrund.

  Som lagledare skulle vi kunna haft en fantastisk stormästare från Spanien, vars spelstil och förberedelser saknar motstycke i Sverige.

  Detta hade varit ett lag som är en bild av moderna Sverige, en inspiration för så gott som alla kvinnor i landet och en stolthet för mig som schackspelare. 5 aktiva spelare som brinner för spelet på många nivåer, tjejer som syns i Sveriges GP, på Schackfyran och i SM. INGEN hade klagat på det laget.

  Det här hade varit min motivering till uttagning. Kan vi få se en ordentlig motivering av Wengholm till sitt?

 3. Ej för sent. God tid för byte av både lag och ledning säger:

  Registreringen är öppen från 23 april till 23 juli 2018.

  Ny styrelse i SSF väljs 1 juli. Allt kan fortfarande ändras och att Gå ut med detta som valfråga skulle nog kunna göra att Ted blir vald.

  Har svårt att tro att Anders W. inte blivit en marionett i detta korrupta intrigmakeri?.

  ” från FIDEs hemsida
  Registration

  The registration is open from April 23 till July 23, 2018. Please note that if the federations will require to make changes in the registration system after July 23, it will only be possible until August 23 and by having the approval of the organizers and paying a penalty fee of 100 Euros per person (late registration penalty).

  The questions regarding the registration should be addressed to Ms. Kermen Goryaeva at: kemagoryaeva@batumichess.com

 4. Realisten säger:

  Nu står det ännu mer klart för mig att förbundskapten bör lämna sin plats redan efter detta OS. Jag kommer ej följa varken herrarna eller damerna. Båda lagen är helt enkelt för dåliga, med ett 100 % riktigt damlag hade vi haft en liten chans på topplacering.

 5. Heja Sverige friskt humör säger:

  Jag önskar alla uttagna spelare lycka till i OS. Det måste vara jobbigt för en del uttagna spelare att läsa all kritik. För kritiken innebär att en del av spelarna hade fått stanna hemma om andra i stället hade spelat. Hoppas att träningen går bra för de uttagna och att de inte känner skuldkänslor för att de fick någon annans plats i laget. Ingen skuld ska läggas på uttagna spelare för att landslagsledningen betett sig märkligt och inte fått med vår VM-semifinalist och Europamästare Pia Cramling.

 6. Nr T säger:

  Nu räcker det. Ledningen för svensk schack är en total katastrof. Inte undra på att valberedningen vill byta ut delar av styrelsen och då i synnerhet ordförande CarlFredrik Johansson. Som fattat många märkliga beslut under sina år. Hoppas verkligen ombuden fattar ett klokt beslut om två veckor. Ny ledning behövs verkligen. Inte någon egoistisk ordförande som ser till sitt egna bästa istället för att se positionen som det hedersuppdrag som det är.

 7. Gör om gör rätt. säger:

  Inlägg nummer 3, så det finns alltså chans att hinna byta förbundskapten och ta ut det riktiga laget? Vore inte alla nöjda sedan då ? CarlFredrik kanske kan visa lite stake och byta ut förbundskapten ?
  Det snackas mycket om att man vill utveckla svenskt damschack. Istället gör man bara Kalleanka av allting.

  Det svenska herrlaget kanske borde skicka:
  1. Krister Olsson
  2. Jan Olov Lind
  3. Patrik Drugge
  4. Hampus Sörenssen
  5. Joel Sjöstrand

  Kanske inte så bra lag men alla dessa är ju trevliga så det skulle väl fungera ?!

 8. Tystnad säger:

  Och om Inna Agrest kräver att Georg Meier är också med som lagledare? Vaaaa?
  Att ställa specialkrav är inte ok. Önskemål – helt ok. Krav – nej. Det antyder nämligen att man känner sig vara mycket viktigare än själva laget, och att man då inte är lagspelare.
  Jag tycker om Pia, men det är helt ok att inte nominera henne denna gång!

 9. Thomas Engqvist säger:

  Det handlar givetvis om önskemål men det ska vara ett önskemål som gynnar laget och så är det ju i detta fall. Vi behöver inte orda om Bellons förmågor inom detta område då han haft kvalificerad träning för damerna och varit med i hetluften. Vi lever i ett demokratiskt samhälle med transparens så Inna Agrest är väl alltid välkommen med ett sådant önskemål men det ska vara något som förstärker hela laget för annars är man ute och cyklar.

 10. Tystnad säger:

  Det märks att det är VM. Gott om hobby-förbundskaptener överällt.
  Jag känner inte alla detaljer alls, så jag kan inte säga om A.W. gör ett bra eller dåligt jobb, men artiklarnar här är iaf inte neutrala (jag vet fortfarande inte om detta är en nyhetssida, länksammling ellet blogg).
  Nja, jag hoppas och tror att de relevanta diskussionerna förs nånstans där man inte kan trolla anonymt (jag är själv skyldig i detta sammanhang). Jag ska håller mig utanför denna tråd nu.

 11. Adam säger:

  Vid kongressen, så hoppas jag att Wengholm försvinner. Han har inte gjort mycket rätt. Den saken är klar.

 12. Stadgemalen säger:

  Adam. Jag tror inte stadgarna tillåter att frågan om Wengholm prövas av Kongressen. Frågan har inte anmälts i tid. Nu är jag som stadgemal lite osäker då jag kalasade upp den biten av dokumentet men jag var tvingad då det ständigt serveras samma dokument till Kongressen varje år bjuds det på Medlemsavgiftshöjning och jag är så trött på den maträtten.

 13. Erik Karlsson säger:

  Jag anser det hela vara bedrövligt skött. SSF och CarlFredrik bör ta tjuren i hornen och omedelbart byta ut Anders. Jag får följande känsla: Herrarna där tar vi ut starkaste laget, men damerna är det inte så noga med, där tar vi ut ett gäng unga glada flickor som kan få åka på semester och ha lite trevligt, sen att dom har 1700 i ranking och inte spelat på 2 år spelar ingen roll…

  Det är dags för SSF att hänga med i samhällsutvecklingen!!

 14. shieldfire säger:

  Det är svårt att diskutera laget utan att det blir kritik mot uttagna spelare. Jag kan tycka att mycket är osagt i hela diskussionen. Det klargörande brevet är inte klargörande – vilka var kraven, och vilka var de förhinder som anmäldes. Att man hamnar på en nivå landslaget där t o m jag skulle ha en god chans att vinna mot vissa uttagna – då är det en allvarlig situation. Om situationen är representativ för damschacket i landet är det ännu värre.

 15. Peter Halvarsson säger:

  Är det något som alltid diskuteras så är det laguttagningar, oavsett sport.

  I schacket har det under den tiden jag varit mer aktiv:
  * i perioder saknats direktiv varpå det vid uttagning kommit klagomål på förbundskaptens uttagning och egna godtycke i uttagningen
  * funnits direktiv, som tex strikt ELO ordning, varpå det kommit klagomål om att vissa icke-aktiva spelare fått gratis semester och att det är för svenskt schack dåligt investerade pengar
  * funnits direktiv, med tillägg om aktivitet, varpå det klagats på att aktivitetskriterierna varit för trubbiga då de stoppat vissa spelare som man kan anse ”står över” aktivitetskriterierna

  En stor del i laguttagningsproblematiken är dessutom att det är mycket förhandlingar. Även om en spelare kontaktas för att förbundskaptenen vill ta ut spelaren, så är det en förhandling kring avsättning av tid (träningsläger etc), ersättning för själva turneringen och träningsläger. Hur mycket ska varje spelare få?
  Denna förhandling är något man inte vill gå ut med detaljerna kring, främst av hänsyn till spelarna själva.

  Sammanfattning. Det finns ingen exakt linje för rätt och fel i en laguttagning. Det är bra om det finns riktlinjer. Det finns alltid åsikter. Och det ska få finnas. Men för att man själv har en annan åsikt betyder det nödvändigtvis inte att hela världen är en konspiration och att alla ledningar och gratisarbetande ska förnedras, hängas ut och idiotförklaras. Debattera sakligt.

  Annars har vi snart inga ideellt arbetande kvar. Jag har all respekt för människor som lägger ner ideell tid på schacket. De vill något och gör något. Jag önskar att fler kunde uppvisa denna tacksamhet.

  (det här är ett allmänt inlägg och inte riktad mot någon person i denna diskussion)

 16. shieldfire säger:

  ”Det finns ingen exakt linje för rätt och fel i en laguttagning. ”

  Jag tror nog att en linje är att avdankade klåpare som undertecknad inte ska ha en bra chans att spöa spelare uttagna till landslagen. En viss lägstanivå måste det ju finnas i anständighetens namn.

 17. JOHHED säger:

  Inlägg 15. var faktisk bland det konstigaste jag någonsin läst.

  ”En stor del i laguttagningsproblematiken är dessutom att det är mycket förhandlingar. Även om en spelare kontaktas för att förbundskaptenen vill ta ut spelaren, så är det en förhandling kring avsättning av tid (träningsläger etc), ersättning för själva turneringen och träningsläger. Hur mycket ska varje spelare få?”

  ”Det finns ingen exakt linje för rätt och fel i en laguttagning.”

  ??

 18. Tystnad säger:

  Peter – till skillnad från de flesta här (jag med), står iaf med sitt namn för dwt han skriver.
  Jag får ju känslan att det är för det mesta ryska nättroller (och jag) som skriver här.
  Ni som kritiserar allt och alla: Hur mycket tid har ni lagt på ideellt arbete utanför era klubbar på sistone? För det är först då det kräver mycket arbete och där man får stå ut med mycket skit hela tiden…
  Inom den egna klubben är ideellt arbete mycket enklare – också väldigt viktigt, men inte lika ”tufft”.

 19. shieldfire säger:

  #18.
  Några timmar i veckan. Räcker det för att få ytttra sig eller finns det någon uttagningsprincip?

 20. Nr T säger:

  På topp 30 listan bland damerna står över 20 som inaktiva. Utöver Pia Inna och Anna kan man i stort sett ta vilka aktiva spelare som helst från listan. Det är ingen större skillnad på spelstyrkan. Anders kan gå på motivation och personkemin. Det är väldigt intressant att inte en enda har kommenterat det som vi verkligen vet utifrån Juans och Anders brev. Samarbets -personkemiproblem med E Agrest. Valet av Agrest gjorde att Pia och Anna inte ställde upp och då faller hela laget som ett korthus. Var valet av Agrest som fortfarande är en av Sveriges starkaste spelare ett klokt eller dåligt beslut? Var det bra att Pia och Anna hoppade av på grund av det valet? Problemet ligger definitivt inte hos Anders. Han har spelat sina kort efter de förutsättningar som finns. Han har ett extremt otacksamt jobb och får kritik för alla beslut han tar.

 21. Å ena sidan säger:

  Även efter klargöranden framstår laguttagningen som märklig, men det är tydligt att Wengholm inte haft någon lätt uppgift, med oklara riktlinjer och flera konflikter mellan påtänkta spelare och deras anhöriga som han tvingats ta hänsyn till.
  Att börja röra om och ändra lagkapten/uttagningar reda i år gör nog mer skada än nytta. Ingen skugga ska falla över de uttagna spelarna och de bör får förbereda sig i lugn och ro utan att bli totalsågade på förhand, och detsamma gäller Wengholm.
  Av alternativen som Peter nämner ovan framstår alternativet ELO rating kombinerat med aktivitet (kanske med en plats reserverad för en lovande junior som tillägg) som det bästa och tydligaste. Men vad händer när det är konflikter mellan spelarna eller de ställer krav som inte går att få ihop så att alla blir nöjda? Lite flexibilitet måste nog ändå förbundskaptenen få ha. Sedan behöver kanske inte hela Schacksverige få reda på varenda snaskig detalj i eventuella problem mellan spelarna, och det ska inte vara förbundskaptenens uppgift att hänga ut dem.

 22. JOHHED säger:

  Det är väl ok om vissa tackar nej på grund av bristande personkemi. Det jag vänder mig emot är att en del spelare inte ens blivit tillfrågade.

 23. Tystnad säger:

  #19:
  Vi är i Sverige. Det råder yttrandefrihet. Tyvärr är det så – enligt min erfarenhet – att de som skriker mest, gömmer sig när det gäller att ställa upp. Mycket bra om du ställer upp ideellt!
  Jag misstänker dock att många här är som jag beskriver…

 24. Sune säger:

  ¤22

  Vilka spelare är det som inte ens blivit tillfrågade?

 25. AgataK säger:

  Vissa skriver att det spelar ingen roll vilka Anders tar ut som kommer det kritik. Personligen stör jag mig mer på förbundskaptenens svar, än dom uttagna, man får mest känslan av att damlandslaget är det väl inte så noga med?!

  Jag hoppas att damlandslaget får samma status i framtiden som herrarna, det skulle vara ett steg i rätt riktning.

Lämna en kommentar