mar 13

Finansschack är ett nytt spännande initiativ i Stockholm av bolagen Didner & Gerge, Thomson Reuters och Finwire.
Lördagen den 7 april är det dags på Thomson Reuters fina lokaler i centrala Stockholm.
Läs mer och Anmäl dig här: http://www.finansschack.se/

Endast 40 platser och ca hälften anmälda just nu så skynda er att anmäla er för att säkra er plats! #Finansschack2018

 

Jan ståhlberg från Näringslivet Möter Förorten. (Foto: Caitlin Mooney)

 

Läs de 28 kommentarerna till “Finansschack! Nytt Spännande initiativ i Stockholm”

 1. Johan Elmquist säger:

  Varmt välkomna att anmäla er. Vi kommer dela upp turneringen i två grupper mellan elit och ”hobbyspelare”

 2. Kalle Viktorsson säger:

  Aha, jag förstår, Elit blir man på ranking eller av andra, i det här fallet arrangören anmäld som om, om man då inte som Elit anser sig vara Hobbyspelare – hur blir det då? Själv anser jag dessa finnansgubbar är sämst i världen på att förstå finans t.ex. börsen.

 3. Sune säger:

  För att kvalificera som finansgubbe räcker det med storrutig skjorta och sån tjock plånbok…;-)

 4. thomas säger:

  Vad trist med alla dessa bittra och fullständigt meningslösa kommentarer. Människor som gör något positivt ska ha beröm och inte spys ner av sura gubbar.

 5. Susanna Berg Laachiri säger:

  Tack att du skriver det Thomas och jag håller helt med. Så meningslösa kommentarer och vad fyller de för syfte? Det är väl bara roligt att schacket får PR och att en trevlig turnering anordnas och man bjuder in en speciell yrkesgrupp. Ser jag bara som positivt och tycker sådant ska ha uppmuntran och positiv feedback.

 6. Sune säger:

  Å, blev fel där – på hemsidan står nämligen:

  ”schacktävlingen är öppen för personer med koppling till finansbranschen”

  så skall det vara – och inget annat!

 7. Sune säger:

  För övrigt intressant nytänk det där med att avgränsa schackturneringar till yrkesbranscher.

  Förhoppningsvis kan vi hoppas på en utökning typ turneringar enbart för de inom snickeribranschen – måleribranschen – skolbranschen – tidningsbranschen – restaurangbranschen – vårdbranschen etc. Kan ju vara trevligt, att någon gång, få möjlighet umgås enbart med likasinnade över ett parti schack…

 8. Susanna Berg Laachiri säger:

  Hej Sune, för väldig längesedan när jag spelade schack som ung fanns det en turnering som hette Korpen och det var det lag av massa olika yrkesgrupper som tävlade mot varandra och även ett damlag som jag var med i. Jag minns dessa turneringar som väldigt trivsamma och vi höll hus i den fina lokalen på Hornsgatan 82 B. Ganska roligt och på sätt och vis kul om man kunde göra något liknande igen.

  Du har naturligtvis helt rätt när det gäller turneringen vi skriver om och det handlar om koppling till finansbranschen. Tycker det är en intressant idé och tror att det blir ett bra arrangemang.

 9. Sune säger:

  Hej Susanna – och aha…

  kanske man kan se finansbranschens initiativ som att de tidigt är ur startgroparna
  för att träna opp sig inför kommande Korptävlingar (nystart då) . Såna rackare! 😉

 10. Susanna Berg Laachiri säger:

  Hej Sune,

  Skämt åsido men för återgå till kärnpunkten tror jag bara de vill marknadsföra schacket. Det kan väl aldrig vara fel och jag är bara tacksam och glad för alla som både sponsrar och vill göra schackliga arrangemang. Betyder mycket ! Ska själv vara med i turneringen och ser fram emot det.

 11. Sune Larsson säger:

  Åhå – ja då är du, som finansdam, närapå part i målet 😉 /skämtsamt menat/

  Lycka till med turneringen!

 12. Sune säger:

  Så var det då Finansschackets tävling spelad med ca 35 deltagare och undrades:

  ””Kan man göra bättre marknadsföring av schack!”

  Svar:

  Ja, man kan kombinera en sådan tävling med insamling av pengar till ex att kunna skicka svenska nationslag till olika tävlingar ute i världen – eller varför inte fler ungdomar till jem och jvm.
  Då deltagarna i finansschacket samtliga har anknytning till finansmarknaden – dvs penningverksamhet – skulle man kunna tänka sig ex 10.000 kr i gåva per spelare. Något som skulle ha inbringat ca 350.000 kr. En slags nutida kollekt till förmån för svenskt schack.
  Annars blir det lätt bara en liten lekfull trivsamhet för den egna lilla yrkesklubben…

 13. Anders säger:

  Sune, vad lever du i för värld? Det här är en blixtturnering, vem har sagt att det är ett välgörenhetsevent?
  Vill du donera 10000 kronor så gör det för all del, men låt bli att säga åt andra människor vad de ska göra med sina egna pengar.

 14. Sune säger:

  Anders

  Det är inte fråga om att ”säga åt andra människor vad de ska göra med sina egna pengar.”

  Att säga åt andra människor vad de skall göra verkar mer vara din värld – att döma av pekpinnarna..

  Varför skulle blixtturnering med 35 finansmänniskor utesluta gammaldags kollekt för att gynna svenskt schack?

  Det behöver inte ens benämnas ’välgörenhetsevent’ – bara göras.

  Alla lever väl inte i den själviska värld att de alltid måste få något tillbaks ekonomiskt…

  Typ Pontus C.s maxim att allra först fråga ’What’s in it for me?’

  Det har ju faktiskt klagats mycket på att Sverige inte sänt lag till stora tävlingar – att unga talanger får få
  möjligheter till att tävla utomlands etc…

 15. dan säger:

  ”schacktävlingen är öppen för personer med koppling till finansbranschen” är emot fide slogan ”gens una sumus”

 16. AgataK säger:

  Finansschack…..Vilket trams.

 17. Olle säger:

  Öppna turneringar skall självfallet inte utesluta någon bara för att han eller hon råkar tillhöra ”fel” yrkesgrupp. En sådan här turnering spär bara på segregationen och bidrar således inte med någonting gott. Nej, denna turneringen borde aldrig ha arrangerats i dess nuvarande form, och som någon påpekade ovan, så är FIDE emot liknande arrangemang.

 18. shieldfire säger:

  Här ska man verkligen inte tro att man är någon, fy om man arrangerar en tävling för spelare med krokiga lilltår eller för personer med 9 tår istället för 10.
  Kommentarerna dryper av Jante, istället för att arrangera flera schackturneringen lyckas några här spy sin galla över att någon gör något för schacket. Det står naturligtvis folk fritt att tycka att bara för att Nisse jobbar på bank ska han skänka en tredjedels månadslön till någon fond. Särskilt seriöst är det inte, men det står denne fritt att tycka så och skriva det i ett forum. Eller att tycka att en schacktävling är trams. Bäst vore ju om man inte hade några schacktävlingar alls då slapp man ondgöra sig över de som faktiskt finns. Mycket bättre än att arrangera någon själv.

 19. Olle säger:

  Tänk om du skulle byta ut frasen, ”Finansschack, en turnering för endast schackspelare med anknytning till finansbranschen” till ”Svenskt schack, en turnering endast för svenskar.”. Genom detta hoppas jag att du inser att turneringen inte är okej.

 20. Johan Eriksson säger:

  Det är förstås trevligt att det arrangeras schackturneringar och eftersom det är ett privat initiativ får ju arrangören göra som den vill.

  Syftet i det här fallet är uppenbarligen att deltagarna knyter kontakter inom finansbranschen och på så vis kunna tjäna mer pengar.

  Funderar lite på vad ”Finansschack, en turnering för endast schackspelare med anknytning till finansbranschen” egentligen betyder. På vilket sätt ska man ha anknytning till finansbraschen? Får man vara med om man känner någon som jobbar i finansbranschen. Är något luddigt kan man tycka.

 21. Johan Eriksson säger:

  Normalt sett är ju spelstyrkan som mäts i form av ett elotal det som avgör om en spelare är kvalificerad att delta i en del turneringar. För att inte uttagningen till finanschacket ska bli godtycklig så kan ju förmögenhet ersätt elotalet och avgöra vilka som får spela.

 22. Johan Eriksson säger:

  Är själv ingenjör. Funderar på om vi ingenjörer kan gör något liknande. ”Ingenjörer, en turnering endast för schackspelare med anknytning till ingenjörsbranschen.” Är det någon som är på?

 23. Johan Eriksson säger:

  Ingenjörsschack

 24. André Nilsson säger:

  Kul initiativ! Jag såg några namn som jag inte sett vid ett schackbräde på många år. Hoppas att de har fått blodad tand. Synd på alla tragiska gnällspikar här i tråden.

 25. Susanna Berg Laachiri säger:

  Vill tillägga här som svar på din trevliga kommentar André att jag pratade med många under turneringen att de fått just blodad tand och många ville gå med i en schackklubb. Det är väl jättebra! Förstår mig inte på kommentarerna här att man skriver så negativt. Det verkar som man hakar upp sig på att det är just finansbranschen. Självklart får man utforma en turnering precis som man vill om både arrangerar och står för kostnaderna.

  Ett mycket trevligt och hedervärt initiativ! Alla ni som känner er uteslutna så kryllar det av schackturneringar ni kan spela i. Ta en titt på schack.se och deras utmärkta tävlingskalender.

 26. Sune säger:

  När jag läste första gången om Finansschack – en schacktävling öppen endast för de med anknytning till Finansbranschen – föddes vissa förhoppningar. Kanske inte så konstigt, ty ekonomiskt understöd av mecenater har lång historia. Faktiskt ända från romarriket genom statsmannen Maecenas, som frikostigt understödde konst, litteratur och andra kulturyttringar.

  Långt senare var mecenater vanliga i samband med schacktävlingar och schackmästare. T.ex skedde frekvent under det långa 1800-talet (1776-1914) att schacktävlingar ordnades för slutna sällskap, av och med deltagare med anknytning till dåtidens finansbransch – handelsmän, köpmän, bankirer, egendomsägare, furstar etc. Människor som hade pengar och kunde ge utan att begära något tillbaka. Men de steg förståss i aktning hos gemene man…

  Det fortsatte även mellan de två världskrigen – i Sverige har vi ex haft bröderna Collijn och senare dr Rilton.

  Så annonserades nyligen om Finansschack för de med anknytning till Finansbranschen med representanter från
  Swedbank, Nordnet, EFN, Länsförsäkringar, Öhman, Modular Finance, Lynx, Ambrosia Fonder, SEB, CIMalgo, Finwire, Thomson Reuters, Småspararguiden, Business-Sweden, FA Solutions, Omni Ekonomi, Telia Finance, Scania Financial Servicres, Hewlett Packard Enterprise och Redeye med flera

  Här representeras mycket pengar och med tanke på all kritik mot schackets utveckling i Sverige – med få (eller inga) lag till EM-VM etc liksom få möjligheter för unga talanger att kunna få tävla utomlands – är det kanske inte så konstigt att förhoppningar om pengar från Finansbranschen till svenskt schack uppstod.

  Men jag har sedan dess förstått att det just var förhoppningar. Har visat sig att de flesta deltagarna vid tävlingen tydligen arbetade på handläggar-tjänstman-rådgivarnivå och naturligt saknade befogenhet att besluta om välgörenhet eller att skänka pengar till svenskt schack.

  Då blev ju tävlingen istället mest en yrkesmässig nätverksträff så att arbetare inom finansbranschen skulle kunna få träffas och ha det trevligt och gemytligt under en lördag. Lite god mat också och kollegialt umgänge.

  No big deal egentligen fast nog känns det som att själva nätverksträffen var i centrum – inte svenskt schack. Eller som någon skrev ’Det var ju bara en blixtturnering..’

  Jag tycker det är fint med sådana här träffar. För att så småningom få med fler kvinnor kan ett tips vara att variera med t.ex vinprovning, visning av accessoarer och hudvårdsprodukter. Just när det gäller spel kan man tänka sig variation med Monopol – eller varför inte Finans?

  Allt för att vidga det egna yrkesmässiga nätverket och ha lite trevligt tillsammans.

  Lycka till!

 27. Allan Edwall säger:

  Man brukar säga att de verkliga makthavarna är de man inte får kritisera. Här har vi kritiska invändningar mot detta Finansschack men istället för att ta till sig kritiken avfärdas den som sura gubbar, gnällspikar etc. Detta och mycket annat i svensk schack är skit och det beror till hög grad på just detta beteende.

 28. Lennart Smith säger:

  Tyvärr har båda grupperna rätt. Å ena sidan så är det gott om stöddighet, översitteri och hemlighetsmakeri inom svenskt schack där man sällan tänker på den vanliga klubbspelaren å andra sidan måste vi tänka på mecenaterna och gynna sponsorerna för det är bra för svenskt schack och synliggör schacket. Klubbverksamhet och barn-och ungdomsverksamhet behöver inte stå i motsättning till Elitserie och Finansschack. Fler banker, försäkringsbolag och fondbolag får gärna gynna schacket enligt mig. Jag tackar gärna Peter Hlawatsch för hans fina turneringar och hoppas att fler sponsorer kan följa hans fina exempel. Problemet är snarare att vi i Sverige har för få sponsorer. Vad det nu kan bero på?

Lämna en kommentar