mar 11
Den stora höjdpunkten i vår är kandidatturneringen i Berlin som pågår från 10 mars till 27 mars. Med deltagare som Shakrijar Mamedjarov, Vladimir Kramnik, Wesley So, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Ding Liren och Sergej Karjakin i dubbelronder, och en eliminering av färglottningens betydelse, är det onekligen så. En rättvisare och hårdare turnering får man leta efter som arrangör, journalist, publik eller spelare. Om du är intresserad av att tippa din personliga vinnare kan du göra det i omröstningen i högerspalten. Det går att se livesändningen på Chess24 med GM Jan Gustafsson och IM Sopiko Guramishvili/GM Peter Svidler kl. 15.00. Du som föredrar att vara selektiv kan ta del av nedanstående videosession av den tidigare visade livesändningen. Hemsida Chessbomb


Läs de 4 kommentarerna till “Kandidatturneringen 2018”

 1. Lasse S säger:

  Suck…
  Att se Kramnik – Caruana i rond 4 var bara trist…
  Först står Caruana på vinst.
  Därefter står Kramnik på vinst.
  Sedan tänker Kramnik ”ihjäl sig”…
  Känds som om han tänkte ”Oj, det såg jag inte…” efter varje svarsdrag från Caruana..

  Visst, ställningen var naturligtvis mycket komplicerad men det känns trist att ett parti i en Kandidatturnering har detta förlopp.

  Men, men, nerver och tidsnöd är ju också en del av spelet….
  (Som kanske framgår av inlägg så hoppas jag att Kramnik vinner turneringen.. 🙂 )

  Men jag står fas vid att partier av detta slag mer hör hemma i ”KM i snabbschack”.

 2. Kalle Viktorsson säger:

  Jag håller inte alls med dig. KM partier är intressantare än dessa VM-partier och Kandidatturneringar etc. Det spelas helt enkelt mer spännande schack där. På toppen är det sömnpiller nästan hela tiden. Kramnik-Caruana var dock ett lysande undantag! Både vad gäller spänningen och jag tycker du överdriver ganska så mycket att det var många misstag däremot kan jag hålla med om att det var komplicerat. Ja komplicerat känns lite som en underdrift. Men det är klart kan man samtidigt titta på Grischuks parti mot Ding så framstår Kramnik-Caruana som lugna gatan.

 3. Lasse S säger:

  Hej Kalle!

  Jag håller med dig.
  Mitt första inlägg skrevs mycket ”i affekt”..

  Idag (24/3 är dock en ”sorgens dag”.
  Grandelius torskade i EM och och Karjakin vann i kandidatturneringen,…
  Förvisso mycket starkt av Karjakin att vinna mot Caruana .
  Personligen känner jag dock att, vem som helst, av de åtta, förutom Karjakin, får vinna kandidatturneringen 🙂
  Samtidigt måste man ge Karjakin stor kredit. Han verkar ha något som de övriga verkar sakna, tillgång till en mental coach.
  Nu vet jag inte om Karjakin har tillgång till en mental coach men han verkar i alla fall ha den ”psykologiska stabiliteten” som de övriga i startfältet verkar sakna.

  Som sagt, om Karjakin vinner kandidatturneringen, så är jag den förste att gratulera honom.
  Men jag hoppas, i hemlighet, på Ding Liren 🙂

 4. Thomas Engqvist säger:

  Tack för ett tänkvärt inlägg! Det är nog många som tänker att om Karjakin vinner Kandidatturneringen och blir kvalificerad att möta Carlsen i ytterligaren en VM-match, så kommer vi att få se en upprepning av den tidigare VM-matchen. Det vill säga att Carlsen försöker slå hål på Karjakins mur inom försvarsspelet. Det lyckades han inte med i den förra VM-matchen utan vann tack vare snabbschackmatchen som inte är Karjakins paradgren inom schacket. Snabbschack är ju också den betänketid som det är svårast för många spelare att hitta den rätta rytmen. Om Karjakin ska lyckas besegra Carlsen måste han våga spela ett offensivare schack. Det är hans enda realistiska chans. Det är här Ding liren kommer in för skulle han möta Carlsen skulle det nog bli en högintressant match med flera dynamiska partier och kalkylerade risktaganden.

Lämna en kommentar