feb 12

Just nu pågår damernas VM i Teheran, Iran. 64 av världens bästa damer deltar och storfavorit är förstås världstvåan GM Ju Wenjun, Kina. Det är dock en utslagsturnering med matchspel i två partier vilket proportionellt ökar skrällchanserna betänkligt. Detta passade inte oväntat den sittande världsmästaren för damer, GM Hou Yifan, som valt att inte försvara sin titel. Det är inte första gången hon markerar sin protest mot att FIDE arrangerar dam-VM på detta ovärdiga sätt. Å andra sidan har i princip vem som helst chansen att bli världsmästare och det finns faktiskt dem som uppskattar ett sådant upplägg även om det inte riktigt gynnar de allra bästa spelarna.

Ju Wenjun vann en promenadseger genom att spela London-systemet och motståndaren WIM Nancy L Lane verkade inte ha något motvapen mot detta, nuförtiden, mycket populära system. Idag är det absolut nödvändigt att ha ett starkt motvapen mot London då öppningen har utvecklats kolossalt med utgångspunkt från världselitens senaste partier. Exempelvis är spelöppningsteoretikern Avrukhs kända bok hur man ska spela mot London helt verkningslös idag. Så snabbt utvecklas teorin i våra dagar att en spelöppningsbok i princip är inaktuell bara några månader efter. Partiet kan spelas igenom i sin helhet här och är ett modellparti för vitspelare att ta efter.

GM Ju Wenjun betvingade sin motståndare från Australien med det populära 1 d4 d5 2 Bf4. (Foto: Wikimedia, Clément Bucco-Lechat)

GM Ju Wenjun betvingade sin motståndare från Australien med det populära 1 d4 d5 2 Bf4. (Foto: Wikimedia, Clément Bucco-Lechat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En promenadseger, modell större, blev det för Sveriges representant GM Pia Cramling i mötet med amerikanskan WGM Katerina Nemcova som fick in den tematiska d5-framstöten i en antagen Damgambit redan efter 14 drag. Ett positionellt feldrag i drag 21 spolierade dock den klara fördelen och innebar att Cramling fick börja om från början, men en välförtjänt seger blev det till slut efter 52 drag. Partiet kan spelas igenom direkt på Chessbomb.

GM Pia Cramling har tagit det första spadtaget mot en VM-titel. (Fotot är taget av Lars OA Hedlund i ett annat sammanhang)

GM Pia Cramling har tagit det första spadtaget mot en VM-titel. (Fotot är taget av Lars OA Hedlund i ett annat sammanhang)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det finns mer information om evenemanget på FIDE:s hemsida.

Det är livesändning idag kl. 12.30.

GM Hou Yifan överlämnar VM-kronan mest sannolikt till Ju Wenjun. (Källa: Wikimedia – By Clément Bucco-Lechat)

GM Hou Yifan överlämnar VM-kronan mest sannolikt till Ju Wenjun. (Källa: Wikimedia – Clément Bucco-Lechat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs de 5 kommentarerna till “Dam-VM i Teheran 2017 – rond 1”

 1. Mikael Karlsson säger:

  Tråkigt att inte fler bojkottar denna tävling. Varför lägga en tävling i ett land där kvinnorna blir tvungna att bära hijab och stödja kvinnoförtrycket?

 2. Mannen från Orkney säger:

  $

 3. Kronblom säger:

  Varför Iran?
  Iran var det enda land som ansökte om att hålla mästerskapet, Ingen av de 150 schackfederationerna protesterade.
  Den amerikanska mästarinnan Nazi Paikidze-Barnes bojkottar tävlingen. Enligt henne är kravet om hijab uttryck för en religiös och sexistisk könsdiskriminering.

  Källa: http://edition.cnn.com/2016/09/30/middleeast/chess-iran-women-hijab-row/

  Andra sidan av saken är att det är första gången det hålls ett kvinnligt världsmästerskap i Iran och att värdskapet för tävlingen kan lyfta fram kvinnorna och visa deras styrka, enligt iranska WGM Mitra Hejazipour.

  Källa: https://www.theguardian.com/world/2016/sep/30/boycott-of-womens-world-chess-championship-iran-tehran

 4. En undran säger:

  Statsministern var på besök i Iran. Med på resan var handelsminister, iförd slöja.
  Nu undrar jag: Tog de sig också tid att heja på Pia Cramling, eller har vi inga schackvänner i regeringen?

 5. Mannen från Orkney säger:

  Vi har inga schackvänner i regeringen däremot mängder av potentiella invånare som kan rädda vår ekonomi enligt densamme…

Lämna en kommentar