jan 17

Den mest uppseendeväckande händelsen från den tredje ronden var att So lyckades besegrade Rapport efter att ha stått på klar förlust. Rapport gjorde flera feldrag i följd och dukade följaktligen under. Den som har gott om tid kan i detalj följa vad som hände genom att ta del av livesändningen som visades igår kväll.

Alternativet är att ta del av GM Daniel Kings referat om just det här spännande partiet.

Efter tre ronder ligger Eljanov alltjämt i ledningen med 2.5 poäng. En halv poäng efter ligger Carlsen, Karjakin och Wei Yi.

I Tata Steel Challengers vann Grandelius med de svarta pjäserna ett Sicilianskt parti mot Guramishvili. Den sistnämnde gjorde ett spekulativt centralt bondeoffer efter 12 drag och var därefter i det närmaste chanslös mot Grandelius som spelade nästan lika perfekt som Stockfish. Partiet kan spelas igenom på Chessbomb.

I den fjärde ronden var den stora höjdpunkten förstås den mellan Carlsen och det kinesiska unga schackgeniet Wei Yi. Carlsen hade inga som helst problem att manövrera ut Wei Yi och vann nästan oförskämt enkelt. Eljanov börjar koppla ett rejält grepp i turneringen efter en tredje vinst. Denna gång  var det Adhiban som föll tungt i ett likfärgat löparslutspel. Eljanov har efter fyra ronder fenomenala 3.5 poäng och en halv poäng efter följer förhandsfavoriterna Carlsen och So.

Det går att se fjärde rondens livesändning med GM Peter Svidler och GM Jan Gustafsson i följande klipp:

GM Daniel King går igenom Carlsen-Wei Yi i nedanstående klipp:

Det ser mörkt ut för Grandelius att kvalificera sig till den högsta gruppen i Tata Steel Chess Tournament. Idag förlorade han nämligen en mycket lovande ställning mot Jeffrey Xiong efter att ha prövat det anpråkslösa 5.Bg5!? efter inledningsdragen 1.e4 d5 2.exd5 Qxd5 3.Nc3 Qd6 (ett mycket solitt drag i Skandinaviskt parti) 4.d4 Nf6. Xiong spelade dock inexakt och stod på förlust redan efter 18 drag. Tyvärr gjorde Grandelius ett onödigt och spekulativt kvalitetsoffer och lät Xiong komma tillbaka in i partiet. Partiet kan spelas igenom i sin helhet på Chessbomb med kommentarer av Stockfish. Det ser just nu ut som att Markus Ragger kan lägga beslag på en plats i Tata Steel Masters 2018 eftersom han likt en ostoppbar ångvält vinner parti efter parti.

Lämna en kommentar