Den första ronden i Tata Steel Masters resulterade i endast ett vinstparti och detta är inget ovanligt eftersom inledningsronden oftast främst handlar om acklimatisering. Kommentatorn stormästaren Peter Svidler berättade att han inte ens blivit förvånad om alla partierna resulterat i remi. Det mest uppseendeväckande draget meddelade GM Socko Bartosz när han under Rockadens segermiddag igår (SK Rockaden besegrade ju Farsta SK i Elitserien med minsta möjliga marginal efter storspel av GM Thomas Ernst som med de svarta pjäserna besegrade Bartosz på det första bordet.) berättade att partiet mellan Karjakin och Giri såg det timida draget 6.a3 i Najdorfvarianten.

Najdorf uppkommer efter 1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 a6 och nu det nya modedraget 6.a3!?.
När jag var junior fick jag lära mig att sådana drag inte skulle göras eftersom det är för många nackdelar. Dels kan draget i sig vara försvagande, särskilt om vit skulle drista sig till att göra lång rockad, dels fördröjs pjäsutvecklingen. Senare kunde man i Kasparovs banbrytande bok om Sicilianskt få bekräftat att drag som a3 och f3 principiellt skulle undvikas med de vita pjäserna eftersom de är för passiva och helt inriktade på att försvara e4-bonden genom att förhindra ett framtida …b5-b4 och ett slag på e4 av en f6- eller c5-springare alternativt en b7-löpare. Nu spelade alltså utmanaren i förra årets VM-match 6.a3 och chocktillståndet är ett faktum. Frågan som inställer sig är om schacket har förändrats så till den milda grad att drag som tidigare betraktades som primitiva nybörjardrag nu är genialiska. En viktig idé, förutom förstås att förhindra den typiska framstöten …b4, är att skapa en möjlighet för vit att ställa Fischer-löparen på a2 där den lättare kan skapa ett ”evigt” spänningsförhållande till en svart löpare på e6 än om löparen hade stått på b3. En annan idé tycks då vara att man med detta skrämskott ska försöka få svart att spela en Scheveningen- eller Draken-uppställning istället och länka bort svart från en äkta Najdorf med …e5. Det intressanta är nu att i skrivande stund har just Carlsen utfört 6.a3 mot Wojtaszek så draget måste tas på största allvar och kan vara en ny huvudvariant mot Najdorf. Jag är fortfarande i chocktillstånd när detta skrivs för hur ska man förklara för mindre bevandrade att detta är ett bra drag? Detta är ännu ett skolexempel att moderna partier kan vara opedagogiska till skillnad från klassiska (= tidlösa) partier som alltid kommer att vara i förgrunden för coacher och studenter eftersom det är dessa som har lagt grunden för de moderna partierna. Man kan till att börja med sätta sig in i Fischers system 6.h3 och 6.Bc4 för att försöka förstå bakgrunden till 6.a3.
Här nedan följer den excellenta livesändningen som visades igår med kommentarer av GM Peter Svidler och GM Jan Gustafsson. Nuförtiden kostar dock dessa lärorika livekommentarer 9.99 Euro i månaden.
Här nedan följer vinstpartiet mellan Eljanov och Rapport med kommentarer av GM Daniel King. I vanlig ordning tog Rapport strukturella risker och det är belysande att se hur Eljanov exploaterade de positionella svagheterna som uppstod med ett typiskt kvalitetsoffer. Ett lärorikt exempel när man kan och bör offra kvalité.
I Tata Steel Challengers tog svenskhoppet GM Nils Grandelius med de svarta pjäserna ut remischackar mot Gawain C. B. Jones. Detta parti och de andra partierna från den första ronden finns tillgängliga för genomspelning på Chessbomb.
Senaste kommentarer