nov 09

Veckans klurings syfte är tvåfaldig; dels för att hedra minnet av världens skickligaste coach för elitspelare – Mark Dvoretskij – som med sin Maneuvering the Art of Piece Play gav ut sitt sista litterära alster i juni 2016, dels för att visa ett litet urval av ställningar som SK Rockaden tjuvtränade på i sina förberedelser under den långa flygresan till Europa-cupen i Novi Sad. Det var alltså två saker det tränades på, manövrering och varianträkning. Sådana här böcker växer inte på träd så köp den medan den ännu finns tillgänglig!

Studie av O. Frink 1923

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lösningen publiceras som vanligt i kommentarfältet av den lösare som är kvickast att hitta lösningen.

Läs de 4 kommentarerna till “Veckans kluring 41”

  1. Per Steneskog säger:

    Från snökanoner

    1. Ld7 Ke3 2.h4 Ke4 3. h5 Ke5 4.h6 Kf6 5.Le8 (var inne på 1.Le6 med idén 5.Lf5 Kf6 6.Lh7 men svart spelar bara 6…Kf6 och vits kung hade behövt vara närmare för att spela 7.Kf4

  2. 14.50 säger:

    Mark Dvoretsky RIP En fantastisk människa och enastående tränare. För den som inte läst intervjuerna med honom från den indiske schack journalisten Sagar Scha (som jag minns namnet) gjorde under kandidatturneringen (februari mars 2016 ungefär) och som nu publicerats hos Chessbase.com efter Dvoretskys död för en 2-3 veckor sedan rekommenderas det starkt att läsa denna intervju som är uppdelad i tre delar.

    Så denna ställning kollade jag på för ungefär ett halvår sedan men som vanligt minns jag inte var. Det kan ha varit i lokaltidningen eller om det inte var här på Schacksnack eller i Euwes Das Endspiel som jag köpte efter att den lyfts fram som en jättebra bok på denna sida. Sen är jag av den åsikten att om man åker flygplan skall man ägna sig åt att njuta av flygresan, prata med andra resenärer, äta lite gott och spela kort med de andra i laget etc. Så att göra som Rockaden gjorde att sitta och träna på flygresan finner jag förkastligt och även oseriöst för borde man inte ha förberett sig nog innan. Men det är väll som vanligt i schack kretsar d.v.s. att det är först under tävlingarna som man börjar träna.

    Jo, det är ju kantbonde och löpare med fel färg så lyckas försvararen ta sig ned till hörnrutan håller han remi genom att bli patt satt. Här måste man således blockera den svarta kungen från att springa ned dit (på svarta rutor) samt att man måste börja med ett känsligt löpardra då K-g1xh2 annars kommer. För övrigt så befinner sig den svarta kungen utanför bondens kvadrat. Alltså löparflytt någonstans. Så enkelt är det nu gäller det bara att hitta dragen. Det gjorde jag för ett halvår sedan men nu är det inte lika enkelt. Då det hänger på ett tempo någonstans men jag kan inte se det.

    En av mina fina prestationer var när jag en gång lyckades gå in i detta slutspel och där motståndaren missat att jag gled upp med kungen bakom honom och stängde vägen för honom.

    Sen är det ju så att Dvoretsky tidigare visat att det finns en metod i vissa lägen som gör att man kan få ned bonden i dam men det humoristisk specialfallet kan vi kanske spara med till en annan gång.

    Tvi, lösningen hade varit rolig att få in först här men denna gång gick det inte…

  3. 14.50 säger:

    Det gick enklare när man tog saken i egna händer d.v.s. tog fram schackspelet! Och det var under dessa korta sekunder tanken slog mig att man skall strunta i att dra kungen och försöka springa med bonden och försöka sätta upp blockaden mycket längre ned utan kungens hjälp. Ned med bonden till h6 och ha den lilla kvadraten 3×3 där man bara behöver täcka g6 och f7 och när sedan schackspelet stod på bordet var det enkelt att flytta pjäserna. Skulle kunna ge en variant men nä det nöjet sparar jag åt någon annan!

  4. Thomas Engqvist säger:

    Grattis till en perfekt lösning! Ett misstag är att enbart analysera 1…Kf3 då vit vinner enkelt genom 2.Kd4 Kf4 3.h4 i och med den avskurna kungen.

Lämna en kommentar