okt 09
Schacksnacks läsare tycks i denna ovetenskapliga undersökning vara eniga om att bästa sättet att förkovra sig i schack är att spela schack. Att läsa litteratur och tidskrifter kommer på en god andraplats. Trea kom privata lektioner och fyra att analysera efter eget huvud. Förvånande var att schackvideor och schackkurser inte fick några poäng överhuvudtaget. Naturligtvis krävs det en kombination av alla åtta alternativ i syfte att sträva efter en mångsidig och varierad träning. Det är ändå intressant att försöka ta ställning eftersom det måste innebära att man lägger tyngdpunkten på denna metod i sitt sätt att förkovra sig som schackspelare. Nu presenteras en ny omröstning med fokus på efter vilka premisser man bör ta ut ett OS-lag.  










Läs de 10 kommentarerna till “Ny omröstning i högerspalten”

  1. En undran säger:

    ”Spelare som är i bäst form”. Under vilken av punkterna passar det bäst? För mig är det vad jag skulle rösta på i den nya omröstningen om kriterierna för att skicka spelare till OS.

    Om förbundet hade pengar, eller fick sponsorpengar, ser jag gärna ett utvecklingslandslag vid sidan om – precis som i fotbollen där man har åkt på vinterturnéer med nya spelare som man vill testa i träningsmatcher.

    Att arrangera stora lagturneringar tillåter också att ett land får ha mer än ett lag att spela med. Hur får vi pengarna som behövs?

  2. Thomas Engqvist säger:

    Elotalet mäter grundkapaciteten och formen, men det sistnämnda förutsätter att man är aktiv som tävlingsspelare, helst utomlands, och på det sättet få ett någorlunda rättvist elotal. Annars är alternativet att man är aktiv som tävlingsspelare och samtidigt hör till den yppersta Sverigeeliten, eftersom det normalt borde indikera form, såtillvida man inte spelar alltför mycket!

  3. H20 säger:

    Om jag ska föreställa mig så något dumt kan väll du också föreställa dig att man skulle vilja ha de alternativ som även finns idag så som man tar ut sina kompisar eller motarbetar och tar inte ut sådana som man själv ogillar. Jag hoppas och gissar på att första valet, det aktuella elo-talet, vinner omröstningen med stor marginal för ärligt talat alla övriga punkter kan för vilken lagledare som helst, medvetet eller omedvetet vara omskrivningar för att ta ut den man själv gillar.

  4. Magnus Olsson säger:

    Som så många omröstningar där man måste välja ett alternativ av flera så blir den här skev och missledande.

    Det är klart att ELO-talet är viktigt och kanske avgörande – man vill ju ha ett starkt lag! Men om jag väljer det alternativet så kan ju mitt svar tolkas som att jag tycker att man skall strunta i alla andra kriterier och bara välja det starkaste laget även om det innebär att man får spelare som inte kan samarbeta som ett lag (nu menar jag i princip, inte att det skulle gälla för detopprankade svenska spelarna!).

    ”Laganda och personkemi” är också jätteviktigt! Vi vill ju ha ett lag som kan fungera som ett lag. Men om jag väljer det alternativet så kan det ju tolkas som att spelstyrka är oviktigt och att man skulle kunna plocka ihop ett lag av klubbspelare som fungerar bra tillsammans, och det känns ju lite absurt.

    Så jag måste tyvärr välja att avstå från att rösta.

  5. Magnus Olsson säger:

    Jag tycker att spelstyrkan skall vara första kriteriet, för vi vill ha ett så starkt lag som möjligt, men att det måste vara möjligt att åsidosätta det för att få ett lag som fungerar bra tillsammans – där t ex lagmedlemmarna hjälper varandra med analyser i stället för att bevaka sina hemligheter.

    Ja, det kan leda till godtycke. Men så är det i alla lagsporter – kaptenen har frihet under ansvar att sätta ihop ett bra lag och misslyckas han/hon, eller rent av missbrukar förtroendet, så skall han bytas han ut.

  6. En undran säger:

    Jag tror att Sverige kommer att göra ett riktigt bra OS nästa gång. Kanske peaken kommer om 4 år. Allt beror på om spelarna satsar friskt framåt på sin egen karriär och inte blir mer tränare än spelare.

    Att köpa några lektioner av tränare i världseliten till det svenska landslaget vore väl investerade pengar. Förhoppningsvis finner sponsorer motivation att hjälpa till.

    Form är inte bara Elo-tal. I det lyfts andra bitar in. Elo-talet har mest tyngd i de flesta fall vid laguttagning men är förhandlingsbart om goda skäl finns vid bedömningen av bästa möjliga lag.

    Fingertoppskänsla är oerhört viktigt i laguttagningen. Vältajmade val av spelöppningar är också något som det gäller att förbättra fingertoppskänslan i.

    Många lag är skickliga på att få med sig en matchseger: en partivinst och resten remier. Och många lag är skickliga på att få med sig 2-2. De är nära att förlora matchen, men räddar ansiktet ändå till slut.

    Sverige har i stället i sådana lägen slarvat bort alldeles för många matcher, där laget hade kunnat undvika matchförlust.

    I övrigt:

    En uppvisningssimultan med världsmästaren mot det svenska landslaget hade varit en bra mediaprodukt att sälja in. Vi minns hur Kasparov spelade en sådan simultanlandskamp, dock inte mot Sverige. Redan på Kasparovs tid fanns det bland vissa önskemål om att Sverige skulle utmana honom i en sådan simultan. Sponsorer borde vara intresserade av en landskampsimultan mot världsmästaren. Är någon intresserad av att ro en sådan match i hamn?

    Sweden Chess Tournament i Haninge med internationella storheter är också någonting som jag saknar oerhört.
    En sluten turnering med sådana utmärkta sparringpartners för landslagsspelare vore fint!

    Som alltid: Var får vi pengarna ifrån till allt på önskelistan?

  7. Mr Canon säger:

    #6 I detta OS visade Nils i ett av sina partier prov på ett mycket moget och säkert spel. Där visade han verkligen att han utvecklats på kort tid. Anna gjorde bra ifrån sig med tanke på sin ungdom och debut. Angelina verkar vara på G. Erik och Pia kändes som ankare i förväg, dvs svåra att slå. En missade halva poäng kan betyda en platsskillnad på hela tio steg i sluttabellen, så tajt är det i OS. Se det positiva!

  8. Sune Larsson säger:

    Man kan ju också tänka sig att Sverige deltar med ett rent ungdomslag.
    Som i fotboll med Sweden U.

    Dessutom vore det trevligt med ett veteranlag bestående av våra gamla GM:s
    som Andersson, Schussler, Karlsson, Wedberg etc. (med Hector så småningom)

    Namnförslag, Sweden OF (Old Farts)

  9. Mr Negativ säger:

    Var inte blind, se det negativa också! För jag är hellre negativ och befinner mig så som du skriver tio platser högre upp i sluttabellen. Det skulle jag tycka vara kanon s.a.s.

  10. 19.35 säger:

    Givetvis är elo den enskilt viktigaste punkten. Vi tar inte ut en spelare med 1400 bara för att han är trevlig,
    skapar bra kemi i gruppen och har god laganda. Det är väl mer det att Sverigeeliten, speciellt de som är aktuella för en 5:e plats i laget ligger relativt tight Rankingmässigt och då kan andra aspekter fälla avgörandet snarare än skillnaden på 10-30 elo-poäng.

Lämna en kommentar