sep 09

GM Evgenij Miroshnichenko, Ukraina, och Dirk Jan ten Geuzendam, Holland kommentarer den sjunde rondens drabbningar.

 

Läs de 11 kommentarerna till “Olympiaden i Baku 2016 – rond 7”

  1. En undran säger:

    Man fick vara riktigt glad i en rond i alla fall…
    Lagen med mer poäng spelar mer som ett team, backar upp varandra och får sina 2-2 i sämsta fall.

    Förr i tiden preppade Sverige åtminstone en variant som man försökte spela allihopa. Är det soloraider som gäller numera? Lite grann som vid ett gruppfoto där alla ser åt varsitt olika håll…

    Blir det inte bättre än så här lägger jag ner min bevakning av Sverige i den öppna klassen.

    Den svenska OS-satsningen känns alldeles för amatörmässigt genomförd – trots att vi nu för tiden har mer stormästare i laget än på den tiden när Sverige till och med kunde pressa ryssarna…

  2. Egor Putilov säger:

    Men att preppa samma variant tillhör väll ändå historien? Har väldigt svårt att se att professionella spelare skall behöva tvingas spela något som inte finns i den egna spelöppningsrepertoaren. Med det inte sagt att man inte skall lägga tid på gemensamma spelöppningsanalyser. Alltså att man kan dela ideer och komma med förslag etc. för vad spelaren är relevant i spelöppningsrepertoaren.

    Jag lämnar dock en fönster öppet för att En undran kanske har rätt då det finns en liten poäng rent taktiskt att välja ”samma variant” då denna kan skräddarsys att passa mot ett speciellt lag och att detta skulle kunna öka sammanhållningen och motivationen för spelarna. Men då skulle jag behöva lite mer information om hur detta skulle fungera och det då även innehålla exempel då denna taktik kan göra mer skada än nytta och då förutom att en professionell spelare tvingas spela en variant han inte är bekväm med.

    Personligen lade jag ned bevakningen av det svenska laget då det ganska klart framgick att man medvetet inte tagit ut det bästa laget. Det gäller troligen även damlaget.

    Däremot kollar jag på olympiaden och som det skrevs här på sidan, den officiella sändningen rekommenderas. Men inte allt. Det är helt enkelt för mycket schack.

  3. Sune Larsson säger:

    ¤1-2

    Absolut – det är för mycket schack i OS! Fast man kan ju titta på alla spelare och åskådare.
    Liksom insupa stämningen och kolla på en del dramatiska avslut. Som i åttonde ronden,
    den väldiga holmgången mellan Kosteniuk och Krush..

    Nu är det tydligen många som lägger ner bevakningen av de svenska lagen..

    Något måste göras! Föreslår sålunda att vi dammar av våra gamla stjärnspelare som nu är 60+.
    Därefter träningsläger med god mat. Fokus på ’nutidens öppningar – och hur man undviker dem’.
    Träningskläder i gult och blått – lite större storlek än vanligt. Bordsplacering efter förmodad spelstyrka, ej ålder.
    Ja, Nisse kan få en plats i laget också, annars undrar väl norrmännen vad som hänt..

    Förekommer på annat håll. Sålunda spelar gamle GM Eugenio Torre nu sin 23:e olympiad för Filippinerna.
    64 år gammal håller han fortfarande elo 2447. De här gamla uvarna lever upp när det är OS – och det finns
    närapå inget bättre än att visa ungtupparna var skåpet skall stå. Så även Eugenio som på bord 2 och 3
    spelat samtliga 8 ronder och tagit 7 poäng. Har mött 5 GM och senast vunnit mot sådana som Rombaldoni 2567
    och Salgado 2667. Torres prestation efter 8 ronder är 2771.

  4. En undran säger:

    Jag började skriva på ett svar, Egor. Det blev långt, lite för långt. Kanske får jag ner innehållet i något senare inlägg – eller också får det bli en bok om hur man skapar större förutsättningar för att lyckas som lag i Schack-OS 😉

    När det går dåligt och ett lag förlorar matcher, som inte alls är omöjliga att spela 2-2 i, och vissa dagar om året till och med vinna med extra flyt (motståndaren får en impuls och kör över sin intuition, som skriker ”Nej, nej”, och gör bort sig) – så är det någonting som har gått snett.

    Det finns mer än ett sätt att finslipa detaljerna för att det inte så ofta ska gå snett med dessa försmädliga matchförluster.

    Att spelarna tillsammans med förbundskaptenen hittar en eller flera gemensamma sunda spelöppningsvarianter, som harmonierar tillräckligt med alla OS-spelarnas individuella spelstil och spelar dem, är en väg.

    Jag tror inte ett dugg att det tillhör historien. Det kan i stället öka spelstyrkan i laget. En större säkerhet och trygghet kan också infinna sig under matcherna genom det. Hushållning med betänketiden kan också bli bättre genom det.

    Och ju mer tid i förväg ett lag preppar och djupgranskar dessa spelöppningsvarianter och deras mittspel och slutspelsställningar – desto bättre.

    Finns pengarna att bekosta tillräckligt med OS-förberedelser? Är det där skon egentligen klämmer? För lite betald förberedelsetid?

  5. Agent X30 säger:

    Svenska lag preppar. Nils sa efter partiet mot Magnus Carlsen att det var en svensk prepp som han tidigare lärt in: den lite udda Sicilian Defense: Nimzowitsch. Exchange Variation (B29).

    Men det kan vara svårt att urskilja preppar och det ska inte heller synas så att motståndarlagen kan kartlägga dessa. Därför tror jag att prepparna sett olika ut beroende på motståndarlagets styrka.

    Dessutom om man preppar t.ex. 1. Sf3 – som jag tror svenskarna haft genomgång i för att på några bord använda mot sämre lag – ska man veta att varianterna som dyker upp på brädet är rätt många och att som publik se att det varit en prepp kan vara svårt. Huvudsaken med en prepp är att den som spelar preppen ska känna sig hemma i öppningen: vind för våg spelar de knappast under Stellan.

    Heja Sverige!

  6. Herr Kopek säger:

    ”Det skall vara så enkelt att ta ut ett lag att till och med en idiot klarar av det. För tids nog kommer det en idiot!”

  7. En undran säger:

    Någonting som alltid kommer för de flesta spelarna i ett OS är minst ett hjärnsläpp. Förhoppningsvis räddar lagkamraterna upp det hela med att vinna vid de tillfällena.

    Dagsformen borde betyda mer vid laguttagningar. Jag tycker att det finns spelare som får spela mer än de borde – fast det finns en annan spelare som tar mer poäng. Ändå verkar man hålla på varannan herrarna/damerna och roterar i laget från match till match.

    I hockey toppar man så mycket man kan med de som visar bäst form, de som kan avgöra matcherna mer än vad de andra kan göra. Visst, det är tröttsamt att spela många partier i en turnering. Det är därför konditionsträning är så viktig, det är därför avslappningsövningar är så viktigt, det är därför tillräckligt med sömn är så viktigt.

    Att tömma sig på krafterna i långa turneringar tar på. Det gör det också att åka ett Vasalopp, springa en mara, spela väldigt många byten i en hockeymatch. Vem minns inte t ex 1976 hur Börje Salming gång på gång inte fick åka och byta utan skulle ut på isen igen. Tyvärr sket sig alltihopa till slut när Sverige fick däng av Finland och missade att nå finalen mot Kanada.

    Så toppa mera inom Schack. Visst blir spelare ledsna för att det inte får spela mera, men det är ändå dagsformen som ska avgöra.

    Helst av allt vore det bra om spelare som visar upp tvivelaktig form innan OS faktiskt inte får spela. Det spelar ingen roll hur många meriter de har från förut om dagsformen inte är bra. Det är samma sak i t ex Sommar-OS. En svensk som visar dålig form några veckor innan OS – överraskar otroligt sällan positivt när OS kör igång. Rätt typiskt faktiskt för svenskar. När väl OS är över kan man slå personligt rekord och annat trevligt…

    Tråkigt att de stora landslagsturneringarna framstår mer som en sällskapsresa sedan många år tillbaka.

    På tal om prepp…Tråkigt att Magnus Carlsen inte hjälper sina norska lagkamrater mer än han gör när Norge är och nosar på en medalj. Det var bedrövligt att se hur bl a Hammer misshandlade sitt parti mot Nakamura. Carlsen om någon vet att ge råd hur den mannen ska tas…

  8. Wow säger:

    Och hur skall man avgöra formen? Titta på ratingprestationen den senaste tiden, kanske!?

  9. 19.16 säger:

    Värt att lyfta fram att lagets två OS-debutanter (Blomqvist och Westerberg) är de två i laget som ligger plus i elo inför sista ronden. Blomqvist; performance 2540 (+1,7 elo) och Westerberg; performance 2535 (+5 elo).

  10. Herr Kopek säger:

    Är det inte den som avgör bordspriserna i OS eller är det procenten?

  11. Sune Larsson säger:

    64-årige GM Eugenio Torre slutade till sist på 10p av 11 – med prestationsrating på 2836.

    Efter att ha mött 6 GM – In med våra egna gamlingar i laget! De behöver bara få lite

    stimulanspengar, ödmjukt bemötande och måhända lite champagne 🙂

Lämna en kommentar