jul 23

Det har nu spelats sju ronder i Sverigemästarklassen och GM Erik Blomqvist har börjat dra ifrån sina konkurrenter genom att igår besegra GM Tiger Hillarp-Persson. Vinstreceptet var att använda tidigare preparationer i varianten 6…Na6 istället för de vanligare varianterna 6…Nbd7 eller 6…e6 i 6.Ne5-varianten i Slaviskt försvar som uppkommer efter dragföljden 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Nf3 Nf6 4.Nc3 dxc4 5.a4 Bf5. Trots att Hillarp-Persson spelat denna variant ett par gånger tidigare hade han glömt sina tidigare spel och analyser. Blomqvist var mer informerad om Hillarp-Perssons partier än han själv var. Detta är ett tecken på att Hillarp-Persson inte är förberedd inför denna tävling. För det första måste man ha koll på sina egna partier och för det andra på motståndarens inför en SM-turnering där man vet om motståndarna långt i förväg.

Bakom Blomqvist har det tydligt utkristalliserat sig en klunga med 4.5 poäng som alla har teoretiska chanser att vinna SM. Dessa är GM Nils Grandelius, IM Jonathan Westerberg och GM Jonny Hector. De två förstnämnda mötte varandra igår och Westerberg spelade inte helt oväntat på säkerhet och bataljen såg länge ut att sluta remi. Plötsligt, förmodligen i sin iver att komma ikapp Blomqvist, tappade Grandelius koncepterna och satte bort en bonde. Vid rätt spel hade Westerberg till och med kunna vinna partiet men i efteranalysen sade han överraskande att han inte riktigt orkade ställa om sig till att spela på vinst efter att först ha spelat på remi. Westerberg var märkbart tagen av partiet medan Grandelius sprudlade av energi och av djupa insikter i slutspelet. Detta bådar mycket gott för framtiden. Även om spelet inte riktigt fungerat för Grandelius, som vi är vana att se honom i internationella turneringar, visade han sin höga klass av spelförståelse i efteranalyserna.

Hector fick inte spela Slaviskt mot Cramling som han har varit så framgångsrik med utan Cramling gick smart nog in i en Réti-uppställning och fick bra spel. Dock verkade det som att energin tröt då Hector fick in det spelet som han är så bra på, nämligen kungsangrepp. Detta innebär nu att även Hector har teoretiska chanser att blanda sig in i slutstriden.

Tips: Blomqvist-Semcesen remi

Blomqvist har mött Semcesen sju gånger med resultatet 4-3, Två vinster, fyra remier och en förlust. Det senaste partiet spelades i SM i Sunne 2015 och vanns av Blomqvist med de svarta pjäserna i 28 drag efter ett fräckt och fantasirikt spel. 2014 spelade dessa herrar remi och det var ett ödesdigert resultat för Blomqvist som förde de vita pjäserna och vid vinst hade blivit svensk mästare. Även idag kan man säga att partiet Blomqvist-Semcesen är helt avgörande för vem som blir årets svenske mästare även om det är ytterligare ett parti kvar. Eftersom partiet mot Semcesen är ett så pass viktigt parti, som i praktiken skulle säkra Blomqvist SM-segern, eftersom det då skulle räcka med remi i sista ronden mot Rydström, tror jag att Blomqvist tar det säkra före det osäkra och inte har något emot remi mot Semcesen. Dels för att det är ett så viktigt parti och det inte är befogat att ta några risker (det är bättre att ta eventuella risker i morgon) dels för att Semcesen normalt är en svårslagen spelare och i denna turnering inte heller har förlorat något parti. Remi är med andra ord det mest logiska resultatet eftersom Blomqvist kan fatta det viktiga beslutet huruvuida han ska spela på vinst eller remi i sista ronden mot turneringens förmodade jumbo.

Tips: Hillarp-Persson-Rydström 1-0

Även om Hillarp-Persson för närvarande inte rosar marknaden har jag svårt att tänka mig att han sumpar detta. Han har mött Rydström en gång i Påskturneringen Open 2014 och då vann han enkelt genom att ta terräng på kungsflygeln, placera två springare på utposterna c5 och e5 i en halvslavisk struktur samt öppna a-linjen och avgöra på den. En ganska säker etta under förutsättning att Hillarp-Persson gör sina grundliga förberedelser, tar sin motståndare på stort allvar och inte sätter sig i omotiverad tidsnöd. Det krävs med andra ord att Hillarp-Persson spelar ett normalt parti.

Tips: Hector-Smith remi

Hector och Smith har mötts två gånger tidigare, dock med omvända färger, och båda partierna har slutat i remi. Nu har Hector vit för första gången och det gör partiet intressant och ganska öppet. I princip tror jag det här partiet kan sluta hur som helst eftersom Hector brukar köra ganska hårt med de vita pjäserna men eftersom man inte kan välja helgardering får det bli ett kryss.

Tips: Tikkanen-Westerberg remi

Det här känns också som en ganska öppen historia. De har mött varandra tre gånger tidigare, 2011, 2014 och 2016 och det står 2-1 till Tikkanen. Westerberg vann dock det senaste partiet med de vita pjäserna. Nu är det helt andra premisser men observera att Westerberg förmodligen gett upp SM-titeln i detta läge och nog är helt inriktad på att ta en och en halv poäng som krävs för en GM-norm. Frågan är då om han vill satsa på remi eller på att vinna? Eftersom han har svart mot en spelare som har börjat rada upp ettor verkar det mest logiskt att vara nöjd med remi. Tikkanen som inte har någon chans på ett SM-tecken i det här läget är nog lite besviken på sin insats och kanske inte har den nödvändiga energin och motivationen som krävs för att vinna som vit. Normalresultatet är nog remi men saker kan hända eftersom svartspelaren säkert är öppen för vinstförsök om det ges chanser. Det här blir ett spännande parti att följa.

Tips: Grandelius-Cramling 1-0

Dessa spelare har mötts åtta gånger med den förkrossande statistiken 5.5-2.5 till den förstnämnde. En sådan statistik skvallrar antingen om klasskillnad eller komplex. Nu hör det också till saken att Cramling genom åren haft otur eftersom hon haft svart i hela sju partier. Observera att svartfärgen generellt kan översättas till 50 elopoäng. Det här påminner om hennes färgstatistik mot Tikkanen som faktiskt är ännu grymmare men det är en annan historia. Färgstatistiken är viktig för det är som att ödet går emot en när man ständigt genom åren får svart. Vi har alla sådana motståndare som alltid får vit mot oss och detta ingår i atomernas lek. Det värsta är dock att det påverkar hela den psykologiska utgångspunkten precis som det påverkade, fast med omvända förhållanden, när Cramling hade vit mot Hector. Cramling sitter i en svår sits då hon ska hantera den svarta färgen mot Sveriges normalt starkaste spelare. Hur ska hon klara detta? Har hon den nödvändiga energin och motivationen? Kanske, kanske inte. Hon har i alla fall rutinen och detta är hennes chans. Trots allt är Cramling förmodligen den mest rutinerade av de alla med tanke på att hon har spelat i världssammanhang på damnivå. Hon har ju också varit världsetta en gång i tiden. Cramling måste omvandla all sin rutin när det gäller mentala förberedelser för att i alla fall inte förlora det här partiet. Grandelius gör givetvis sitt yttersta med den vita färgen och det här blir ett mycket intressant parti att följa där kampen kommer att vara i förarsätet. Det känns dock fel att tippa remi med tanke på att Cramling tappade en mycket solid ställning i gårdagens parti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs de 2 kommentarerna till “SM i Uppsala 2016 – rond 8”

  1. Susanna Berg säger:

    Mycket intressanta tips och väl genomarbetade kommentarer! Jag går emot tipset i ett av fallen då jag tror Jonny Hector vinner. Han har spelat bra i denna turnering och även om han missade vinst mot Nils Grandelius spelade han bra i en komplicerad ställning. Ett missöde mot Hans Tikkanen men han redde ut det hela och igår var ett bra parti. Som vi alla vet, det är mycket som händer i schack.. Allt är inte vad det ser ut att vara! Ser fram emot att följa en spännande rond i denna som sagt utmärkta sändning. Stort tack till alla inblandade!

  2. Lasse S säger:

    Stort grattis till Erik Blomqvist för vinsten i Schack-SM 2016!
    Jag kommer inte ihåg senaste gången tävlingen var avgjord med en rond kvar att spela.
    Håller med om att det har varit mycket bra livesändningar.

Lämna en kommentar