feb 11

Idag började den första ronden av damernas Grand Prix i Teheran, Iran. Turneringen pågår från 10 – 24 februari och det är tolv spelare där alla möter alla. Deltagarna är i rankingordning: GM Humpy Koneru 2583, GM Ju Wenjun 2558, GM Nana Dzagnidze 2529, GM Pia Cramling 2521, GM Harika Dronavalli 2511, GM Antoaneta Stefanova 2509, GM Zhao Xue 2506, GM Valentina Gunina 2496, IM Nino Batashvili 2485, GM Natalija Zjukova 2484, WGM Natalija Pogonina 2454 och IM Sarasadat Khademalsharieh 2403. Som synes är Cramling rankad fyra och bör ha vettig chans att komma bland de tre bästa. Första partiet gick dock inte så bra då hon förlorade mot andrahandsfavoriten Ju Wenjun från Kina. Man får dock ge en eloge till Ju Wenjun som med de svarta pjäserna lyckades byta till sig sin a-bonde (brädets minst värda enhet) mot vits c-bonde och denna strukturella fördel förvaltades så väl att det resulterade i en vinst på grund av svarts numerära överläge i centrum. Spelöppningsdragen var: 1.Nf3 Nf6 2.c4 c5 3.Nc3 Nc6 4.d4 cxd4 5.Nxd4 e6 6.a3 Bc5 7.Nb3 Bb6!? (7…Be7 är normaldraget) med avsikten att provovera fram 8.c5 vilket Cramling också spelade. Nackdelen var dock att lite senare kom …b6 och c-bonden var likviderad. Förmodligen spelar Cramling  det naturliga 8.e4 följt av 9.Be2 och 10.0-0 nästa gång.

De övriga partierna från rond 1 kan ses här alternativt kan de skickas till ditt chessbaseprogram genom att klicka på PGN-filen

Det är livesändning varje dag kl. 12.30 svensk tid utom 15 och 20 februari som är fridagar. Sista ronden börjar två timmar tidigare.

Den officiella turneringshemsidan

 

Pia Cramling "in action" (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

Läs de 6 kommentarerna till “GP-turnering 2016 i Teheran för damer – rond 1”

  1. Martin säger:

    Det rapporteras om en mycket tråkig händelse i samband med GP-turneringen i Teheran. Ingen schackspelare i världen borde behöva uppleva sådant i samband med en internationell turnering.

    http://chess-news.ru/en/node/21013

  2. Sven säger:

    Jag tycker även att ingen schackspelare i världen skall behöva klä sig i slöja (ingen annan heller för den delen). Det är i allra högsta grad kvinnoförnedrande.

  3. Martin säger:

    Jag håller med dig, Sven! Frågan är om deltagarna har fått pengar för detta eller om det var ett sent krav från arrangörerna som de ansåg sig tvingade att gå med på. Det är också olyckligt att frågor som dessa (slöjor och tafsande) skall komma i förgrunden vid en internationell schackturnering. Schackspelare världen över vill ju helst diskutera partierna och resultaten.

  4. Mannen med tyrolerhatt säger:

    Tyrolerhatten är det dock ingen som klagar på! Nu är det så här att det råkar vara Iransk lag på att kvinnor skall ha slöja på sig på allmän plats (in public). Att följa landets lagar torde inte vara något gäster borde göra uppror mot utan bör lämnas åt Iranierna och Iranska kvinnor att bestämma. I heltokiga Sverige vill vi givetvis göra precis tvärt om och istället förbjuda de som vill ha slöja på sig från att ha det…

  5. Martin Danerud säger:

    Sitter tyrolerhatten trångt? Från 1948 till 1994 var apartheid lag i Sydafrika. Var det rätt eller fell att som utlänning kritisera apartheid? Hijabtvånget är lag i Iran. Jag ser inga problem i att kritisera det! Kvinnor i Iran har svårt att gå utan manligt sällskap utomhus. De måste ha det efter klockan 21. Tafsattacker mot kvinnor utan manligt sällskap har syftet att skrämma. Är de också OK? Skall man ta seden dit man kommer i alla avseenden? Jag undrar hur många av deltagarna i den nu pågående turneringen i Iran som längtar efter att åka tillbaka dit.

  6. Mannen med tyrolerhatt säger:

    Nä, då tyrolerhatten svänger speciellt när man lyssnar på roliga kommentarer. Jag kan förstå, kanske, om skillnaden mellan tvång att ha slöja eller lag på att inte bära slöja är svår att urskilja. Jag förstår inte hur dessa personer resonerar och när de väl protesterar så protesterar de mot sig själva. Sen slungas anklagelser om att man är för apartheid, för kvinnoförnedring och gud vet vad. Vilka insinuationer.

Lämna en kommentar