Dec 27

Idag kl. 15.00 startar Rilton Cup 2015/16. 104 spelare är anmälda till den högsta gruppen och fyra spelare har över 2600. Dessa är fjolårssegraren GM Jon Ludvig Hammer, Norge, 2695, Maxim Rodhstein, Israel, 2678, Evgenij Alekseev, Ryssland, 2642 och Michal Krasenkow, Polen, 2610. Högst rankade svenska spelare är GM Pia Cramling 2523. Det går att se alla anmälda genom att klicka här. Schacksnack kommer givetvis att bevaka denna tävling med bilder av Lars OA Hedlund och partikommentarer av IM Johan Furhoff.

Turneringshemsidan

 

 

Läs de 16 kommentarerna till “Rilton Cup 2015/16 – 27 dec – 5 jan”

 1. ELO < 2200 = Money for nothing säger:

  Lasse är lysande i sina kommentarer! Jag brukar titta på massor av olika sändningar med King, Svidler, Williams, Seirawan, Ashley, Gustafson m.fl. Lasse har en förmåga att inte kapa av varianter som andra kommer med och man sitter där som åskådare och funderar varför. Istället resonerar han logisk och köper inte vilka till tyckes briljanta drag eller dräpande kommentarer utan gjuter olja på vågorna och när man får titta på ställningen någon sekund extra hittar han alternativa spelsätt som visar att det inte var så självklart och så står de där med skägget i brevlådan. Ja det är klart att ibland argumenterar han som en politiker men på vilket annat sätt skall man bemöta varianter och kommentarer till höger och vänster. Påminner mig lite om hur mamma gjorde när man var liten och spände ögonen i en och sa har du sagt a måste du säga b och då kröp sanningen fram om ni förstår vad jag menar. Detta sätt att kommentera finner jag vara verkligen nyskapande och inte alls en massa, som jag upplever det, andra kommentatorer och deras bisittare som och kacklar en massa (för även om det är sant och riktigt blir det osammanhängande om man inte har publiken med sig).

 2. Susanna Berg säger:

  Riktigt bra! Tycker man har hittat en bra balans att föra ut schack som underhållning och Lasse förklarar på både pedagogiskt och underhållande sätt. Också ett bra sampel och lättsam stämning mellan de som kommenterar vilket är trevlig som åskådare. Vi har sett samma sak i de amerikanska sändningarna . Har precis sett klart Efterschack och mycket givande att få se och höra ställningarna diskuteras i efterhand. Kul att se Tigers spelöppningsfälla och vem kunde tro att det fanns något sådant gift som lurade i ställningen. Schack är både logigskt, oväntat och spännande vilket var något som verkligen sändningen förmedlade. Ser fram emot fortsättningen !

 3. Sjögurkan säger:

  Fortsätt live sändningarna i samma spår,,ser gärna ”Uppsnack med Lasse K” eller ”Rondens Stalltips med Lasse K” där han får sia o spekulera i tänkbara utångar!

 4. ELO < 2200 = Money for nothing säger:

  Efter allt beröm jag gav måste jag tyvärr också kritisera Eftersnack som jag tycker är lite väl tramsigt. Dessutom vill jag ha bort den där stapeln med schackmotorns bedömningar. Men över lag väldigt bra. För man kan ju knappast skylla på Lasse och kompani för att de förstör ens jul och nyår så allt det andra man hade tänkt göra blir ogjort.

 5. Susanna Berg säger:

  Jag håller inte med om att Efterschack var tramsigt utan tycker det är ett lysande exempel på vilket stort underhållningsvärde schacket har. Mera sådant!

  Igår var det dags för nästa stormästare GM Evjenij Agrest att vara kommentator och ger även honom en stor eloge. Både han och Lars Karlsson är väldigt pedagogiska men på olika sätt. Oerhört värdefullt med dessa sändningar som håller hög kvalité. Väldigt intressanta kommentarer igår om tornslutspelet mellan Krasenkow och Tikkanen. Bra att det finns inspelat för det vill jag gå igenom igen. Vill heller inte glömma bort Martin Lokander som verkligen är utmärkt bra som programledare.

 6. Bertram Anderson säger:

  Lars Karlsson – förlåt, Stormästare (”Det är viktigt.”) Lars Karlsson – är bra på att visa på möjligheter i olika ställningar. Han kanske ska nöja sig med det.

  När han som värd för senaste Schacksnack (30/12) pratar på, skrattar åt sina egna skämt och avbryter så att gästerna får svårt att hinna yttra sig är det inte underhållande, det är upprörande. Att avbryta är och förblir förtryckarfasoner.

  Angelina Fransson fick jobbet som krönikör om flickschack i TfS för att hon var lämplig. Lämpligare än många män. Att som Stormästare Lars Karlsson dra slutsatsen att hon fick jobbet som representant för New In Chess därför att hon är kvinna o c h s k a d r a f ö r d e l a v d e t är att påstå att hon ska vara glad över att hon lever i en sexistisk värld.

  Inför insikten om att här har vi ytterligare ett hopplöst fall såg Angelina måttligt road ut och som om hon ville därifrån fortast möjligt.

  Riltonkommitténs ordförande Ingemar Falk stirrade med fasa i blicken på Stormästaren som inte ville ge honom ordet. Falk såg ut att undra över vad de hade anlitat.

  Varför är han inte Stormästare när det gäller att hantera andra människor?
  Stormästarens kommentarer är ofta självcentrerade och man undrar vad de har för relevans i Rilton Cup.

  Det var som att gå från storm till en uppfriskande vårbris när GM Evgenij Agrest tog över kommenterandet. Borta var utfallen mot publiken, reseskildringarna och självgodheten. Agrest förklarar sakligt och som det verkar med outtömlig kunskap.

  Stormästaren efterlyste empati. Det får han.

 7. ELO < 2200 = Money for nothing säger:

  Var finner man Eftersnack till rond 3 då? Gjordes ingen?

  Jag har några gamla video DVDer (.avi) med Agrest i Slutspel och Mittspel. Tiden går, var nog en 15 år sedan de såldes och o-boy vad hans svenska språk har utvecklats! Agrest har stor fokus på resonemang, drag, varianter och bedömningar. Håller med om att han förklarar slutspelen väldigt bra. När jag tittade på gårdagens rond (3) så ser jag två lite roliga lägen. Det första när han ser en fälla och säger till Lokander här kan man fundera på om inte dxe5 är ett bra drag eftersom si och så och sen sedan håller han tyst och Lokander säger något allmänt och sedan drar dragen och då när Lokander sätt fällan men dragit dragen säger han bara men nu då? Väldigt fint tycker jag. Agrest gör väldigt få bortsättningar, felbedömningar etc men han gjorde en liten kombination igår och tyvärr kan man kanske inte riktigt säga att Lokander upptäckte den för kombinationen skulle avslutas med att en löpare skulle flyttas för att hota ett torn och bakom detta stod det ett till torn så man vinner en kvalite. Lokander försöker dra draget flera gånger men datorn vägrar utföra draget och då upptäcker han att Löparen är bunden mot Kungen. Agrest sa då bara något i stil med oj då jag såg inte så långt så låt oss då gå tillbaka och kolla vad man skall göra istället.

  Man kanske ska säga något om Lokander också men det kan vi kanske vänta med och istället påpeka på att samspelet, personkemin mellan honom som programledare och expertkommentatorn är väldigt avhänget av hur de samverkar och här tycker jag Lokander/Agrest var en bra kombination. Lasse är lite svårare tycker jag och där skulle jag kanske vilja peka på något som jag missade i min första kommentar och det är att Lasse har en väldigt unik och säregen schackstil som bara av den anledningen är mycket intressant att lyssna på. Jag undrar hur detta skulle kunna komma fram på bästa sätt? Kanske att Lokander ska mata frågor och drag lite mindre för att ge Lasse den tid han behöver för att som jag ser det vilja göra schacket enkelt!

  Jag tackar Schacksnack för att man här får göra sin röst hörd och önskar Enqvist m.fl. gott nytt år och hoppas på fina schackpartier och härliga upplevelser det kommande året.

 8. ELO < 2200 = Money for nothing säger:

  Så kan det uppfattas och tyvärr kanske ligger lite sanning i det också. Men det finns felaktigheter i detta. Det Lasse pekade på var att Angelina fått uppdraget som expertkommentator i Expressen duellen mellan Grandelius mot Sevian för att hon är kvinna. Det andra är dina missuppfattningar. Låt mig fråga: Är du så pass mycket bättre på att inte såga människor då? Till detta vill jag hålla med om att det var lite väl mycket tal i munnen och avbrytande av gäster etc. Innehållsmässigt är det dock förvånande att man trots detta ändå avverkade så pass stora och många ämnen förutom jämställdheten. Bl.a. det mycket intressanta att Ryska schackskolan egentligen borde kallas Armeniska Schackskolan och att sättet att föra in barn i schacket går via att de skall lösa studier. Sevians sätt att hantera media, där han kanske kan lära av Carlsen.

 9. Susanna Berg säger:

  För min egen del tycker jag att man får ta människor med en nypa salt. Både GM Karlsson och GM Agrest är karismatiska personer som tillför mycket som schackkommentatorer men på olika sätt. Ska man gå utanför schackvärlden så se bara på Robert Aschberg och hur ofta avbryter inte han. Programmen är ändå högt uppskattade.

  Jag vill passa på att önska ett Gott Nytt År och håller med om att det är bra att kunna göra sin röst hörd i detta forum. Ser fram emot ett spännande schackår 2016 !

 10. Sune Larsson säger:

  ¤8

  ”Det Lasse pekade på var att Angelina fått uppdraget som expertkommentator i Expressen duellen mellan Grandelius mot Sevian för att hon är kvinna.”

  Visst är det så – Lasse poängterade helt enkelt att myntet har två sidor – dvs det följer olika konsekvenser när nu
  schacket är så mansdominerat som det är. Visst hade det känts befriande när Lasse bjöd upp de olika
  makthavarna inom svenskt resp stockholmskt schackliv — att det hade kommit två fräscha kvinnor istället för
  ’gubsen’… Men Angelina hade världens chans att helt enkelt instämma i Lasses ord genom att ex säga:

  ”Visst är det så som du säger – menar jag har då inte fått jobbet som expertkommentator i Expressen-duellen pga
  mitt höga ratingtal eller mina stora schackkunskaper – inte heller för att jag skrivit ett par krönikor. Det är klart jag
  fått jobbet för att jag är kvinna och spelar schack. Så konstigt har det blivit här i Sverige, när nu både schack
  och schackorganisation är så mansdominerade!”

 11. En undran säger:

  Det finns många duktiga kommentatorer i schack. En del är fortfarande oslipade diamanter, men med fortsatt övning och bra bollplank blir det ännu bättre!

  Sändningarna från Gibraltar är högtidsstunder! Detsamma gäller sändningarna från USA! Norge gör det lysande! Och nu är Sverige inte långt efter! En bra mix med historier och egna erfarenheter från schackvärlden, analyser med pedagogiska förklaringar av vad som händer på schackbrädet! Och så får vi boktips! Tack för allt detta!

  Med önskningar till er alla om många goda schackår framöver!

 12. Bertram Anderson säger:

  9: För många nypor salt gör en anrättning oaptitlig. Robert Aschberg intervjuade en annan kategori av människor, till exempel nättroll som inte VILLE svara. Om det är bra att få göra sin röst hörd i detta forum, så borde det väl också vara det om man är inbjuden gäst i direktsändning.

  I Efterschack 29/12 var det fråga om ens egen uppdragsgivare och ett offer för skönhetens förbannelse. Då tycker jag att man inte behöver kasta vanligt folkvett över bord.

  8: Jag är inte särskilt bra på någonting och jag förstår inte vem du vill att jag ska jämföra mig med.

  För övrigt vill jag lyfta på hatten för Martin Lokander som visar ödmjukhet och har skänkt oss en doktorsavhandling om spelöppningar!

 13. Thomas Engqvist säger:

  Tack detsamma! Efterschack är nedlagt.

 14. Angelina säger:

  Eftersom jag nämns lite så är det väl min tur att säga min sida av saken. Nej Susanna, jag upplever inte att jag fick chansen att försvara mig, då när jag försökte få ordet högg han mig och använde mycket härskartekniker. När man gått med på intervjun för att tala om tjejschack och NIC så är man inte beredd på att få någons funderingar (agg) på feminism över sig i live-TV. Det är mycket jag kunde gjort och sagt annorlunda men jag hade inte mentalt laddat upp för att bli utsatt för härskartekniker.

 15. Susanna Berg säger:

  Vad tråkigt att höra Angelina och så får det naturligtvis inte gå till. Som i många sammanhang är det svårt att försvara sig när man inte är beredd samt dessutom inbjuden under andra förutsättningar. Jag har inte sett del 3 och går inte heller att finna på Youtube och såg bara de andra två programmen vilka jag tyckte var bra.

  Vill återigen ge en stor eloge till dessa sändningar av partierna live. Man sitter som klistrad vid datorn och oerhört intressant. Jag är riktigt glad att man kan ta del av sändningarna i repris för så intressanta är de ! Igår fick vi en ny kommentator i Nils Grandelius som verkligen hade intressanta saker att komma med, och vad det ger mycket när en spelare bjuder på sig själv på det sättet.

 16. Lasse Karlsson säger:

  Hej Angelina,

  Först vill jag be dig om ursäkt, jag var som en elefant i en porslinsbutik.
  Efter din starka artikel i Tidskrift för schack trodde jag att vi kunde
  diskutera kvinnors roll i schackvärlden. Sen blev det mesta fel, från min sida sett.
  Jag är ledsen att jag har skadat fina människor och har tagit konsekvenserna
  av detta.

  Lycka till med att göra schack mer populärt.

  Med vänlig hälsning
  Lasse Karlsson

Lämna en kommentar