dec 22

GM Daniel King har börjat recensera litteratur utgivna av det holländska schackförlaget New in Chess på Youtube. Den första boken som fångade hans uppmärksamhet var den av den mycket aktade ryske schacktränaren och stormästaren Alexander Panchenko. Hans legendariska schackskola producerade många starka spelare. Hans bok heter Master Chess Middlegames – Lectures from the All-Russian School of Grandmasters och är precis som undertiteln säger baserad på hans lektioner som tillhandahölls på hans schackskola. Boken är indelad i tolv kapitel efter positionella teman och den innehåller också en mängd testställningar som anknyter till de olika temana som gås igenom. Detta är väldigt pedagogiskt. King säger lite skämtsamt, apropå de 16 testställningarna som anknyter till de tunga pjäserna och som tar fyra timmar att lösa, vad hade det blivit av honom som schackspelare om han hade känt till allt detta redan i sin ungdom? Om du vill bli bra i schack menar King att den här boken innehåller mycket material som kommer att hjälpa dig att förkovra dig. I recensionen ges också ett smakprov på en av testställningarna.

Innan vi övergår till själva recensionen av King vill jag nämna att jag kommer ihåg att jag i min ungdom studerade Panchenkos partier från bland annat informator nr 25, särskilt ett där han förde de vita pjäserna mot Psakhis i den ovanliga varianten i Sicilianskt, 1.e4 c5 2. Sf3 b6. Partiet finns i 25/369 och spelades i Sovjet 1978. Jag satte högsta betyg på det partiet, alltså en femma på en skala från 1-5 eftersom det var det betygssystemet som rådde när jag gick i skolan. Efter att ha sett detta parti förblev Panchenko min hemliga idol. Så här gick partiet:

Panchenko – Psakhis [B27]
SSSR, 1978

1.e4 c5 2.Nf3 b6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Bb7 5.Nc3 d6 6.Bg5 Nd7 7.Bc4 a6 8.Qe2 b5 9.Bd5 Qc8 10.0-0 Ngf6 11.Rad1 e6 Det här naturliga draget kommer försent eftersom vit redan är fullt utvecklad. Bättre var 11…b4.

Hur utnyttjar vit svarts dåliga tajming av ...e6?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.Nxe6! fxe6 13.Bxe6 Qc5 14.Nd5 Bxd5 15.exd5 0-0-0 16.Rd3 Det är instruktivt att se att svarts kung står mycket osäkert även på kungsflygeln och hur detta utnyttjas med precision av Panchenko. 16…Kb7 17.Rc3 Qd4 18.a4! Qe5 19.Be3 Nc5 20.axb5 a5 21.b6! Be7 22.Ra1 Ra8 23.Qb5 Ra6 24.Qc6+ Kb8 25.Qc7+ Ka8

Hur vinner vit effektivast?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.b7+! Nxb7 27.Qc8+ 1-0 Ett parti som gjorde ett mycket starkt intryck på mig som 14-årig grabb. Vem skulle inte vara stolt över att spela ett sådant parti?

Och så var det dags då för den utlovade recensionen av Panchenkos klassiska bok:

Läs de 2 kommentarerna till “Recension av Alexander Panchenkos Master Chess Middlegames”

  1. Block Crusher Addict säger:

    Jaha, King rekommenderar den. Men jag skulle ändå vilja veta lite mer. Någon här som läst boken och kan ge en liten recension kanske? Själv kan jag bidra med att jag har läst Panchenkos slutspelsböcker och efter att ha läst utdraget för denna bok tycker jag mig känna igen ett enkelt kommentatorspråk både vad gäller text och varianter. Jag får känslan att fokus ligger på att visa bra exempel för att lära ut ämnet snarare än att försöka glänsa och förföra läsaren.

  2. Thomas Engqvist säger:

    Det är helt riktigt att modellpartierna är ytligt kommenterade. Partierna måste ha gåtts igenom med mycket noggrannare kommentarer på schackskolan så detta är primärt en bok för att visa vilka modellställningar och partier de använde. Man måste dock fundera ut själv varför just dessa partier valdes i undervisningen och här finns det mycket guldkorn att hämta för den ambitiöse schackspelaren.

Lämna en kommentar