nov 07

Efter två spelade ronder har 2013/14 års vinnare av Elitserien, SK Rockaden, övertagit ledningen med en partipoäng (11 p.) före försvarande titelhållaren SK Team Viking (10.5 p.). SK Rockaden besegrade Limhamns SK med samma siffror som SK Team Viking gjorde igår, det vill säga 4.5-3.5. Det var flera intressanta partier och på schack.se går FM Martin Lokander igenom ett av nyckelpartierna, Jonas Barkhagen-Linus Johansson, som bjöd på ett intrikat pjäsoffer med 17. Bxh6. Johansson hade nog i den forcerade variantslingan förbisett eller underskattat det starka 20.Qh3! som leder till en i praktiken svår ställning för svart att försvara.

SK Team Viking besegrade Farsta SK med de starka siffrorna 6-2.

Eksjö SK som har nyförvärvet GM Nils Grandelius på det första bordet har vunnit båda sina matcher och ligger trea med 10 partipoäng. Idag var det Västerås SK som besegrades med de övertygande siffrorna 5.5-2.5.

Ett annat lag som visade framfötterna efter debaclet igår var Kungstornet som slog LASK med minsta möjliga marginal. Segern grundlades med vinster på de två första borden. IM Patrik Lyrberg besegrade GM Hans Tikkanen med de svarta pjäserna och FM Oskar von Bahr vann mot GM Tiger Hillarp Persson på det andra bordet. Kungstornet får nog ses som en joker i sammanhanget och stormvarning utfärdas!

Mer information om resultat och framtida bataljer finns på Allsvenskans hemsida Här nedan följer ett snapshot från partiet Tikkanen-Lyrberg

Tikkanen,Hans (2517) – Lyrberg,Patrik (2473)
Elitserien 15/16 Lund (2), 07.11.2015

Vad är svarts bästa fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tikkanen har spelat alldeles för offensivt med sina bönder på kungsflygeln. Det är inte så slipstenen ska dras om man vill knäcka Fort-Knox-varianten i Franskt parti, det vill säga 1 e4 e6 2 d4 d5 3 Nc3 dxe4 4 Nxe4 Bd7. Den som vill veta exakt hur läser de djupsinninga analyserna i den senaste versionen av informator nr 125. 26…c5! En typisk framstöt med denna struktur då d4-bonden konstitutuerar en terrängfördel. Svart bör på sikt försöka byta c-bonden mot d4-bonden för att minimera effekten av vits bondecentrum. 27.dxc5 e5?! Starkare är 27…Nxh5! med poängen 28.gxh5 Qg5+ 29.Qg3 Rd1+ 30.Kg2 Qxh5! och vits ställning faller sönder och samman. 28.Rf5?! 28.Rxf6 förlänger partiet i åtskilliga drag men svart vinner till slut i alla fall. 28…Rd1+ 29.Re1 Qd4! Detta är huvudpoängen med att öppna d-linjen för att också få spel på den femte raden och utnyttja att vits dam måste täcka e1-tornet. 30.Qb4 a5 31.Qxa5 Rxb1 32.Rxb1 Qxg4+ 33.Kf1 Qh3+ 34.Kg1 Qxf5 35.Re1 Ne4 36.Re2 Qg4+ 37.Kf1 Qh3+ 38.Ke1 Qh1# 0-1

Efter rondens relativa avslut kunde de som ville lyssna på en, i högsta grad, initierad föreläsning av schackhistorikern Peter Holmgren om stormästaren Gideon Ståhlberg – VM-kandidat två gånger och rankad trea i världen en kort period. Ett trettiotal åhörare hade samlats för att lyssna på Holmgren (och ibland åhörarnas engagerade inlägg) berätta om Ståhlberg och det var inte bara ur den professionelle schackspelarens perspektiv. För Ståhlberg var schack ett yrke medan bridge, hästspel och historia betraktades som hans hobbies där han kunde utnyttja sin extraordinära minneskapacitet. Hans uppväxt och skribentkarriär gicks igenom noggrant och alla perspektiv togs på lika stort allvar. Det nämndes att Schack och schackmästare anses vara hans bästa schackbok.  Holmgren nämnde även flera roliga anekdoter och timmen gick fort denna gång. Ett mycket bra initiativ av Lunds Schackakademi! Nu hoppas vi att Holmgren som bemödat sig att ta reda på många esoteriska detaljer som exempelvis vilka flygplanstyper Ståhlberg färdades i skriver en bok om en av våra främsta stormästare genom tiderna. Den obesvarade frågan är fortfarande vad Gideon gjorde i Polen när inte spelade schack.

 

 

Läs de 2 kommentarerna till “Elitserien 2015/16 – rond 2 (och föreläsning!)”

  1. E säger:

    Enligt laguppställningarna på http://www.schack.se mötte (och besegrade) Barkhagen inte Schneider, men väl Johansson.

  2. Thomas Engqvist säger:

    Tack för rättelsen!

Lämna en kommentar