okt 30

Wei ,Yi (2675) – Haast,A (2352)
Wijk aan Zee II, 2015

Vit vid draget vinner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det har nog inte undgått någon att kineserna är på stark frammarsch på herrarnas världsrankinglista. I den nyligen utgivna Informator 125 ägnar GM Ivan Sokolov de fyra kinesiska ”drakarna” Li Chao, Ding Liren, Wei Yi och Yu Yangyi uppmärksamhet i en artikel som handlar om denna starka grupp med minst 2700 i ranking och med en utvecklingskurva som pekar uppåt. Sokolov menar att kineserna har gynnats av den starka utvecklingen inom datorteknik för att utveckla beräkningsförmågan inom det konkreta spelet. (Det kan tilläggas att detta spel i ett historiskt perspektiv till stora delar grundlades av ryssen Mikhail Tjigorin (1850-1908) som ville behålla det öppna spelet i påtaglig kontrast till Wilhelm Steinitz (1836-1900) som strävade efter ett slutet spel för att lättare kunna genomdriva sina klassiska teorier.) I informator 24 representeras den första kombinationen av den kanske allra mest talangfulle spelaren av dessa fyra: Wei Yi.

Varför inte sätta dig i hans ställe och försöka lista ut fortsättningen i partiet. Jag vill lova att du inte kommer att glömma den här kombinationen i första taget om du dristar dig till att jobba med denna ställning i minst 1-2 timmar. Lösningen är inte enkel men väldigt logisk. Du måste kunna räkna långt och se de viktiga bivarianterna. Denna ställning skulle kunna ses som en forcerad varianträkningsställning där man samtidigt måste visa en fin känsla för kombinationer men också bedömningar. Dessa kombinationer är de svåraste eftersom hjärnan måste anpassa sig efter de olika ställningarna och växla mellan att tänka taktiskt och positionellt. Det krävs alltså en flexibel schackhjärna för att lösa detta och man kommer att lättare förstå Wei Yis storhet efter att ha engagerat sig i denna ställning. Lösningen publiceras efter hand i kommentarfältet. Vem är först ut?

Läs de 4 kommentarerna till “Veckans kluring 29a”

 1. Sune Larsson säger:

  En liten morgonfundering. Dagens unga spelare (inklusive ex Nakamura) har ju växt upp med datorer och
  datorschack. Självklart präglar det deras spel. Inte minst på det vis att de är obundna av dogmer och
  gamla kunskaper. Dvs kan på ett naturligt sätt tänka utanför ’boxen’ – om de ens är intresserade av att ha så
  mycket ’box’. Klart dock att en hel del grundläggande kunskaper om schacket fortfarande består och sprids via
  media – utvecklas förståss och tas del av många spelare. Inte minst har förståelsen för olika bondestrukturer ökat
  via specialböcker och videos.

  Fast det är ju tänket utanför ’boxen’ + stor förmåga till variantberäkning, som ger vinster. Dessutom
  märks en slags utvecklad ’pokerkänsla’ hos flera spelare. Dvs de är naturligt inriktade på motståndarens
  planer och ’förstärker sin egen hand’ för att vara beredd att ’syna’ när väl motståndaren verkställer sina idéer.
  Det handlar om slughet och en slags profylax i Petrosians anda. Inte minst Nakamura är en mästare här.

  Internet ger ju väldiga spelmöjligheter och man hör om 11-åringar som spelar/tränar schack dagligen på internet.
  När man själv växte opp var det mest 1-2 spelkvällar i veckan som gällde. Tider förändras och schacket likaså..

 2. Pingpong säger:

  Underbarnet Nodirbek Abdusattorov (11-år) från Uzbekistan slog självaste Nakamura den 2 aug i år i ett blixtparti. Det är en gåta hur han fått kunnandet att kunna spela ut några till stormästare vid så pass unga år.
  Länk: http://www.chess.com/livechess/game?id=1234772008 (77 drag!)

 3. Pingpong säger:

  Jag följde sändningen live, A-gruppen, där kommentatorn (Yasser Seirawan) följde detta parti från B-gruppen vid sidan om. Han återkom till partiet då och då i sändningen och efter att det var slut och inledde han med att säga att partiet troligtvis varit en preparé av det kinesiska teamet. Det förringar inte Wei’s insats – den var fantastisk – men säger lite om hur turneringsschack nu för tiden kan gå till: preparé med hjälp av datorer långt i förväg och A. Haast har inte den bredaste repertoaren i sicilianskt.

 4. Vattholma säger:

  1.Sc5
  Hotar Txd7
  1.- Lxc5
  2.Lxc5 Dxc5
  3.f6
  Hotar Dxd7 matt och sen följer fxg7

  1.Lb6 Dxb6
  Tack det smakade men kostar det??
  2.Sd5 Lxd5
  3.Txd5
  hotar Dxd7 och nu är t.ex. 3.- d6?? p.g.a. Dxc8 vilket var hela poängen med 1.Lb6
  3.- Ld6

  Nä jag har ingen aning men kanske kan det leda någon en bit. För några år sedan skulle jag slagit igång motorn direkt och för något år sedan viljan att slå på datorn men idag finns inte denna tanke vanligtvis men här poppar den upp då man får känslan att denna ställning är jag ändå hopplöst förlorad i och jag vill naturligtvis inte lägga 2 timmar på denna i alla fall med den beskrivning som här gavs och dessutom är det så att jag i januari, för det är väll i januari Wijk Aan Zee spelas minns att jag läste om detta parti, troligen på Chessbase.com och det kan vara lite skrämmande kanske att man har så dåligt minne men jag kanske är lite förlåten då jag inte spelar denna rakbladsvariant för det är väll en Siciliansk Najdorf där hemskheterna är långt värre än gravarnas natt

Lämna en kommentar