okt 24

Vladimir Kramnik och hans lag Siberia fortsätter sitt segertåg i Europa-cupen. Nu var det Vassily Ivanchuk som fick ge slaget förlorat på det första bordet trots favören av de vita pjäserna. Det blev ett Italienskt parti där samtliga löpare byttes bort med en bibehållen bondekedja av åtta bönder för respektive spelare. Trots dessa talande remifaktorer lyckades Kramnik med stort tålamod och god teknik locka Ivanchuk till aggressioner som resulterade i att de framskjutna bönderna på kungsflygeln bara blev svagheter som Kramnik kunde kassera in i det uppkomna tornslutspelet. Partiet kan spelas igenom här. Inför den sista ronden leder Siberia med maximala 12 poäng efter sex ronder före fyra lag med 10 poäng. Siberia möter det italienska laget Obiettivo Risarcimento Padova med följande möten på de tre första borden: Kramnik-Leko, Karjakin-Aronian och Grischuk-Nakamura. Vilken underhållning att få ta del av under en höstlördag! Den aktuella ställningen kan ses här.

Sista ronden spelas idag kl. 15.00. Livesändning.

Ett glädjebesked ur ett svenskt perspektiv är att IM Jonathan Westerberg (2478) besegrade GM Vlastimil Babula (2554) med de svarta pjäserna. Denna seger bidrog till att SK Team Viking (Svenska lagmästare 2014/15) vann mot det tyska laget SV Werder Bremen (25) med minsta möjliga marginal, 3.5-2.5. SK Team Viking (22) har nu chansen att få en mycket hedrande slutplacering i händelse av vinst i sista ronden mot det finländska laget Tammer-Shakki (26). Finländarna är dock ett släkte med mycket stora kämpaegenskaper och kommer inte att ge sig utan en blodig strid så det här kan bli en exceptionellt tuff match för alla inbegripna. På första bordet spelar Westerberg vit mot FM Henri Pohjala (2408).

Så här såg det ut när segermaskinen Kramnik mötte Leko 2006. (Foto: Wikimedia commons)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I den sjunde ronden spelade Siberia oavgjort och lyckades hålla undan från fyra lag som placerade sig två matchpoäng efter med 11 poäng mot Siberias 13.

SK Team Viking hade chansen på en fin slutplacering men fick ge sig mot det starkt kämpande finländska laget med minsta möjliga marginal. Det blev en 23:e plats. En som gjorde en utomordentligt bra individuell prestation var IM Jonathan Westerberg som i slutronden även betvingade den finske förstabordsspelaren. Detta innebar sammantaget alla ronderna en prestationsranking på 2626! De inbördes olika spelarnas rankingprestationer kan ses genom att klicka här.

IM Jonathan Westerberg spelade som en GM i Skopje och tog sin första GM-norm med 4.5 av 7. Han stod för den bästa svenska individuella prestationen. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Lämna en kommentar