okt 02

Sam Sevian som slog Bobby Fischers rekord kommer till Rilton!!

Schacklegenden Bobby Fischer upphör aldrig att fascinera människor. VM-segern mot Boris Spasskij 1972 är åter fokus i och med dagens Sverigepremiär av filmen om matchen ”Pawn sacrifice” med Tobey Maguire i huvudrollen.
Och just denna dag har Rilton Cup fått klart med pojken som slog Bobby Fischers ”omöjliga” rekord att bli den yngste stormästaren i USA. Bobby Fischer var 15 år när det hände, Sam Sevian bara 13 år och 10 månader…
Sam som är 14 år i dag och fyller 15 dagen före Rilton Cup avböjer helst att kommentera alla jämförelser med Bobby Fischer.
– Det är mycket kvar att bevisa för att göra den jämförelsen. Att snabbt nå nya milstolpar är en sak, men att vara en världsspelare och mästare är en helt annan.
Och vem som är Sam Sevians favoritspelare?
– Det är tveklöst Kasparov!
Den förre världsmästaren Garry Kasparov är en av flera starka mästare som hjälper Sam Sevian. Här kan du läsa New York Times reportage om deras samarbete: http://www.nytimes.com/2015/01/09/sports/program-prepares-the-chess-prodigy-sam-sevian-for-his-next-moves.html

Sam Sevian som har en rating på 2556 reser till Sverige med sin pappa Armen.
Har ni två varit i Stockholm tidigare?
– Nej, aldrig. Vi ser verkligen fram emot att se och njuta av staden, säger Armen.
Vad gjorde att ni valde Rilton Cup?
– Rilton Cup är den mest glansfulla turneringen vid den här tiden på året. Den är konkurrenskraftig, och har alltid en imponerande startlista med starka spelare.
Sam Sevian vann sensationellt mot Wesley So i USA-mästerskapet i St Louis. Wesley So är elva i världen med rating 2761. En seger som imponerade på expertkommentatorn Yasser Seirawan som i en intervju i amerikanska FOX Sports anser att Sam Sevian har alla möjligheter att slåss om VM-titeln i framtiden.
Var segern mot Wesley So karriärens bästa parti?
– Det var i alla fall den hittills mest värdefulla segern i ett intensivt och taktiskt parti.
– Att spela om topplatserna.
Och det slutgiltiga målet för schackkarriären?
– Alla i det här spelet vill bli världsmästare.
Och det vill Sam också…

FILM: TV-reportage om Sam Sevian

Mer information om Rilton och dess turneringar finns på turneringshemsidan.

 

Lämna en kommentar