Jun 17

– Good! I am coming! Med de orden tackade Alexei Shirov ja till att vara med i Hasselbacken Chess Open i Stockholm. Stockholms Schacksällskaps jubileumsturnering har därmed lyckats få en riktig världsstjärna i startfältet 30 april-8 maj 2016.- Det känns oerhört kul att få välkomna Shirov till vår turnering, och vi i Stockholms Schacksällskap är förstås stolta över att ha fått med en 2700-spelare. När hände det senast i en öppen schackturnering i Sverige? säger Stefan Lindh, ordförande i Stockholms Schacksällskap.

På www.2700chess.com som följer alla världsstjärnors rating dag för dag har Alexej Shirov 2702. Det gör honom till 42:a i världen. På FIDE-listan som uppdateras mer sällan har han 2699 på junilistan.

Shirov har i många år tillhört världstoppen. Han blev stormästare 1990 och vann en rad turneringar på 90-talet bland annat Biel 1991, Madrid 1997 samt Monte Carlo 1998. Samma år, 1998, besegrade han Vladimir Kramnik i en uppmärksammad utmanarmatch och fick därmed rätten att möta Garry Kasparov i en VM-match. En match som tyvärr rann ut i sanden. År 2000 var Shirov nära att vinna FIDEs VM-turnering men förlorade finalen mot Viswanathan Anand. Shirov är i allra högsta grad fortfarande aktiv i världsschacket, och vann bland annat två turneringar 2012 i Riga och i Buenos Aires. Hans kanske största turneringsseger är från 2009 då han vann kategori 21-turneringen M-tel Masters. En turnering där han bland annat besegrade dagens regerande världsmästare, Magnus Carlsen.

Shirov har tidigare varit engagerad i Stockholms schacksällskaps ungdomsarbete. Bland annat tog han emot nordiska mästarinnan Lisa Fredholm och tränaren Luis Couso till Shirov Winter Cup för ett par år sedan.

– Shirov har alltid varit en inspirationskälla för oss i Stockholms Schacksällskap, och det är mycket tack vare Luis Couso vi haft detta givande samarbete som nu fortsätter med Hasselbacken Chess Open, säger Stefan Lindh.

Hasselbacken Chess Open har bara två veckor efter lanseringen fått 70 anmälda spelare, och då återstår drygt tio månader till det första draget som görs den 30 april nästa år.

– Vi har fått ett otroligt genomslag för turneringen i schackvärlden. Vi är nästan tagna på sängen av intresset. Dessutom får jag varje dag spontana mejl från starka schackspelare från hela världen, och listan på stormästare som anmält sig är nu uppe i tio namn, säger Ingemar Falk, en av de turneringsansvariga för Hasselbacken Chess Open.

Alexej Shirov (Foto: Stefan64, 2011 - Wikimedia)

 

 

Lämna en kommentar