maj 05

IM Thomas Engqvist är nu tillgänglig för privata schacklektioner. Engqvist är en aktiv tävlingsspelare som bland annat hjälpte SK Rockadens förstalag att  vinna SM för lag förra året och därigenom kvalificerade sig till Europa-Cupen i Bilbao. Han är utbildad folkhögskolelärare och en  erfaren schackpedagog vilka sammantaget är egenskaper som gör honom särskilt lämpad att undervisa i schack. Engqvists mest meriterade meriter som coach har varit att han ingick i Stefan Winges stab som hjälpte Winge att komma tvåa i VM i korrespondensschack som avslutades 2012. I Kina har han hjälpt den unge Zhu Yi som kom tvåa i VM under 12 år 2012. För närvarande undervisar han en av USA:s starkaste sjuåringar.

Engqvists schackfilosofi är inspirerad av den kände pedagogen Eugene Znosko-Borovskij som var av den åsikten att förståelse är viktigare än att lära sig något utantill. Även den kinesiska schackskolans idéer som bygger på att man går igenom spelade partier med en erfaren spelare är en grundpelare i det pedagogiska upplägget. Det är mycket lättare att utvecklas i schack om man samtidigt som man tränar också spelar aktivt och sedan kritiskt går igenom ens partier för att upptäcka de svaga respektive starkare sidorna av spelet. Detta är utan tvekan den bästa metoden att bli bättre i schack genom att successivt eliminera sina tillkortakommanden. Genom den kontinuerliga verbala kommunikationen med schackläraren kommer eleven till slut att förstå hur han eller hon kan vidareutvecklas mot sina mål.

Förutom att luta sig mot detta är Engqvists undervisningsmetoder helt unika då tanken med varje lektion är att vara ett komplement till schacklitteraturen snarare än att lägga tyngdpunkten på hänvisning till litteraturen. Det är viktigt för honom att uttrycka vad han har lärt sig genom att spela schack under flera decennier och det är inget man kan lära sig enbart från det tryckta ordet. Fortfarande har inte den boken skrivits där schackspelaren verkligen uttrycker sina innersta tankar om schack. Den stora fördelen med schacklektioner är att schackläraren kan göra detta samtidigt som han eller hon kan skräddarsy och därmed nivåanpassa lektionen så att den bemöter elevens behov. Detta kan aldrig en schackbok göra som skrivs till en bredare publik för att säljas till så många målgrupper som möjligt. Dessutom har eleven alltid möjligheten att genom eget engagemang ställa väsentliga frågor för att därigenom påskynda sin egen utvecklingsprocess.

En annan möjlighet att ta schacklektioner är att vara med på en mejllista där de 300 viktigaste ställningarna presenteras under ett år. Genom att assimilera och upprepa dessa ställningar kommer du att öka din spelstyrka avsevärt proportionellt till din ranking. Om du kan alla dessa nyckelställningar kommer du att ha stora chanser i praktiskt schack att känna igen tematiken inom mittspel och slutspel. Fem ställningar i veckan kommer att skickas ut med lösningen dagen därpå. Exempelvis om du kan ett specifikt bondeslutspel motsvarar det samma sak som att kunna 50 bondeslutspel men du måste veta vilken nyckelställning det är. Detta är den enda genvägen som finns om man vill förkovra sig snabbt.

För spelare bosatta i Stockholm går det bra att komma överens om att träffas medan det för övriga går bra att kommunicera via skype, gärna med hjälp av exempelvis Internet Chess Club (ICC) där det är enkelt och behändigt att flytta pjäserna.

Alla är välkomna att ta schacklektioner oavsett nivå, från 1000 i rankingtal till 3000. Om du är intresserad av att utveckla ditt spel med ett träningsprogram genom att ta schacklektioner live, på nätet eller via mejl, alternativt har frågor kan du skriva till thomasengqvist@hotmail.com

Välkomna!

Lämna en kommentar