För närvarande talas det mycket om det mobilfusk som råder på sina håll i schackvärlden. För att få en bra bakgrund till vad som har hänt rekommenderas att läsa följande artikel om mobilfusket i ett historiskt perspektiv i The Washington Post.
The Telegraph går i detalj igenom hur Tigran Petrosian blev misstänksam när den Georgiske mästaren Gaioz Nigalidze gick på toaletten vid kritiska lägen under partiet. Han blev utesluten ur Dubai Open och riskerar 15 års avstängning.
Frågan för veckans debatt är alltså hur man ska råda bot på denna nya sjukdom i schackvärlden. Det är ingen tvekan om att det kommer att hända om och om igen om man inte inför förbud mot mobiler i turneringslokalen, alternativt hårda straff för den spelaren som ertappas med uppenbart fusk under pågående parti.
I högerspalten kompletterar vi debatten med en liten omröstning om de två primära inriktningarna att motarbeta fusket.
15 april 2015 klockan 16:36
Allting övervakas ju av myndigheter och privata företag i dagens samhälle så detta lär inte vara ett problem om schacket är villig att sätta upp de kontrollfunktioner som behövs. Men det kommer troligen att behövas ett antal skandaler innan verkligheten tas in av beslutsfattarna. Sveriges SF t.ex. ser ju inte detta som något problem då man valt att inte införa FIDEs regler utan istället tillåta mobiltelefoner i spellokalen.
15 april 2015 klockan 20:44
Skandalerna har redan skett. Vilka kontrollfunktioner föreslår du?
16 april 2015 klockan 07:55
Jag tror som sagt inte att det skett tillräckligt med skandaler för att beslutsfattarna ska ha vaknat. Kontrollfunktioner som kan föreslås är ju de gamla vanliga fysiska kontroller, digitala kontroller, 15 min fördröjning av livesändningar, ingen kontakt med publik etc. Sen går det ju att kolla partierna efter spel för misstänkt liknande dataspelsmönster men detta kan bara skapa misstänkta. Alla kontroller beroende på omständigheter och seriositeten.
16 april 2015 klockan 10:57
Finner rubriken i Washington Post ganska talande. Apples reklammakare skrattar hela vägen till banken. Rubriken: ”Chess grandmaster accused of using iPhone to cheat during international tournament”. Personen som fuskat har alltså inte använt vilken smartphone som helst utan en iPhone skall det vara! Tänker mig en maratonlöpare som lyckas fuska genom att åka bil en sträcka: ”Maratonlöpare avslöjad åkandes Volvo under del av loppet”. Schacket har även samma problem eftersom fusket inte behöver ske vart enda drag utan att det räcker med en enkel signal i de kritiska lägena och var finns då bevisen när det hela sker så subtilt att en gubbe är inne i lokalen och tittar på sin adept följt av att denne kliar sig på näsan.
https://www.youtube.com/watch?v=hqa9Ht3L71U
16 april 2015 klockan 20:58
Jag har som domare under åren krävt väsentligt hårdare tag mot fuskare. Ex vid en juniortävling förra året förekom det minst 5 gånger konkret fusk. Jag skrev ett brev om det till TU. Tyvärr har inget hänt. Inte ens fått ett svar. Det är ett spelare, en majoritet juniorer, som försvinner till toaletten vid kritiska ställningar för att sedan komma tillbaka och göra en serie helt lysande drag långt över deras rankingtal. Ingenting kommer att hända då det är integritetskränkande att ens insinuera att någon har telefon på sig. FIDE borde annullera titlar om någon spelare blir påkommen och stänga av minst fem år. SSF borde stänga av från allt spel i minst 5 år och nolla rankingen.
17 april 2015 klockan 09:17
Efter att läst Dock´s inlägg förstår jag på ett djupare plan att ungdomar har en annan attityd till detta och det är kanske inte så konstigt i.o.f.s. En lösning på lägre nivåer kan kanske vara böter för spelaren och klubben denne representerar men då skall pengarna enkom gå till just detta säkerhetsarbete och så som schacket är organiserat idag finns ingen tillit till dessa. Jag och många med mig är till skillnad från Sveriges SF av den uppfattningen att mobiltelefoner inte ska tillåtas i spellokalen och om någon ertappas med mobil skall denna mobil omedelbart beslagtas och kollas samt direkt givetvis medföra förlust av parti. För att underlätta för spelarna ser jag inget problem med att de kan lämna sina mobiler till arrangören som låser in dessa och så fås de tillbaka då de lämnar lokalen.
17 april 2015 klockan 10:03
Så, vid Västerås Open: låsa in (och ta ansvar för) 300 mobiler? Inga problem?
17 april 2015 klockan 14:49
Går ju att förvarna spelarna – typ ’Du får ha med dig mobil till spellokalen men då tas den
i förvar och stoppas i en säck som låses in i ett skåp.’ Då skulle åtminstone jag strunta i att
ta med mobileländet in på spellokalen….
Om det handlar om utländska spelare som säger sig ej känna till reglerna – kan man tänka sig
en kombination av 1) Mobilförvar + 2) Böter 500 kr (både och alltså…)
18 april 2015 klockan 09:22
Självklart André eller är du av åsikten att tävlingar är till för arrangören … ?? Var det alltså därför SSF beslutade om att tillåta mobiler? Låter ju faktiskt som det hela var av den anledningen!
19 april 2015 klockan 19:48
Det är besvärligt för arrangören att ta emot och hantera så många mobiltelefoner. Å andra sidan är det ibland svårt som spelare att inte ha med den till spellokalen, beroende på yttre omständigheter. Det bästa ur ett spelarperspektiv och antifuskperspektiv vore nog att vara tvungen att lämna in telefonen till arrangören.
20 april 2015 klockan 03:55
I Reykjavik Open körde man varianten att man fick ha med mobil fast avstängd och i en försluten väska, alltså inte ”bära den” vid toalettbesök etc. Plus att man scannade spelare slumpvis med metalldetektor. I Thai Open fick man inte ha med mobil alls och arrangörerna åtog sig att ansvara för mobiler (300 deltagare). Tror inte så många lämnade in mobilen i praktiken dock.
20 april 2015 klockan 10:41
Jag tyckte tidigare att regeln var onödig. Det var innan smartphones. Nu är jag av den åsikten att något måste absolut göras. Det är rejält störande att se juniorer så fort motståndaren dragit springa iväg till toaletten, sätta sig ner och dra draget direkt i en väldigt komplicerad ställning.
Att arrangören skulle kunna ta emot 500 telefoner är ett mindre logistiskt problem. En försluten plastpåse med namn och någon som vaktar lådan där de ligger. Risken eller misstanken att någon fuskar är värre. Jag är helt övertygad om att ett flertal i bla den eminenta Västerås Open turneringen använder Stockfish under partierna.
20 april 2015 klockan 11:08
Man skulle vilja se extra satsningar mot fusket men istället har man beslut om minskat anslag bl.a. genom att lägga ned REDO. Nya TK, som har tagit över REDOs områden fortsätter givetvis med sin huvudverksamhet d.v.s. att jobba för arrangörer och andra som jobbar med tävlingar. REDO frågorna har därmed fallit i glömska. Jag undrar om TK ens tagit upp mobiltelefonfusket? När FIDEs föreslag om regler mot mobiltelefonfusk valde dock TK utan tvekan avslag och möjlighet att ha mobiltelefoner med på SM för det skulle vara för jobbigt att göra något åt det. Med ett sådant agerande att de facto öppna upp för fusket, hur man någon trovärdighet kvar? Men det är klart i valet mellan dessa och möjligheten för småpåvar och andra potentater att driva sin agenda är valet givet – för vilka är det som sitter och beslutar om detta? Så en annan liten kritik idag kan tydligen vem som helst bli domare eller rättigheten att arrangera ELO-turneringar (jag kommer tyvärr inte ihåg vad man kallar dessa ELO ansvariga). Det räcker tydligen att någon spelare ramlar in på nått seminarium i samband med SM, för de ville sitta skönt eller få en gratis lunch, eller att den lättast övertalade i samband med någon allsvensk match blir vald som domare bara för att de andra vill slippa och vips så registreras dessa in i systemet utan någon som helst koll samtidigt som vi har domare och arrangörer som varit med i decennier men dessa är inte godkända. Jag undrar vad FIDE egentligen tycker om detta men igen det kanske inte har någon betydelse nu när vi har en representant i FIDEs Centralstyrelse och därmed en egen liten småpåve som säkert har något intresse som är mycket viktigare att driva.
20 april 2015 klockan 20:06
@ Dock
Låt säga 500 telefoner à 2000 kr: det innebär en miljon kr. Det ansvaret vill jag verkligen slippa ha som arrangör. Vad skulle hända om man blev rånad?
@ RAM-minne
Jag kan upplysa om att TK tar upp frågan om mobilanvändning på var och vartannat möte, se t.ex.
http://www.schack.se/arkiv/protokoll/tk/prot140927TK.pdf
http://www.schack.se/arkiv/protokoll/tk/prot140422TK.pdf
http://www.schack.se/arkiv/protokoll/tk/prot140307TK.pdf
Det insinuanta snacket om ”småpåvar” var onödigt. Jag kan inte förstå varför en del ska vara så avogt inställda till SSF och dem som jobbar för svenskt schack. För en del är glaset alltid halvtomt – om ens det. Det är så nedslående att läsa sådana kommentarer. Gör nåt konstruktivt i stället för att bara sitta och gnälla!
20 april 2015 klockan 23:29
Tack för att du ännu en gång lägger korten på bordet så att rätt blir fel och höger blir vänster… Man kan använda dina ord som ett lackmuspapper för att kontrollera att man inte tänkt fel.
Vad gäller dina länkar till TK är de enkla att sammanfattas
Möte 1
Här har deltagarna fått del av FIDEs förslag till regeländringar och då antar dem rakt av och med tanke på vad som senare blev kan man inte tolka det på annat sätt än att småpåvarna inte var insatta i ämnet. Följer den normala normen i politik – om du inte vet bättre håll käften och håll med.
http://www.schack.se/arkiv/protokoll/tk/prot140307TK.pdf
Ur protokollet:
-Mobiltelefonregler anpassas efter den nya Fideformuleringen och ändras i division I-III så att samma regler gäller i hela seriesystemet.
Möte 2
Här beslutar man om samma sak som man beslutat i föregående möte. Man kan ana att en viss kunskap i ämnet har sjunkit in i medvetandet men att man ännu inte förstår konsekvenserna.
http://www.schack.se/arkiv/protokoll/tk/prot140422TK.pdf
Ur protokollet:
Mobiltelefonregler
Även tävlingsbestämmelserna bör reglera mobiltelefonanvändande i SSF:s tävlingar. Tapio och Niklas tar fram ett förslag på formulering .
Möte 3
Så beslutar man en tredje gång om samma sak men denna gång vänder man på kuttingen och väljer att besluta tvärt om. Här med orden ”FIDE har gjort en mindre ändring” och ”någon ändring av våra regler behövs ej”… Men vad var de två tidigare besluten då? Ingen ändring? Upp är ner och ned är upp. Skiner inte amatörismen igenom?
http://www.schack.se/arkiv/protokoll/tk/prot140927TK.pdf
Ur protokollet:
Fides schackregler. Fide har gjort en mindre ändring av schackreglerna vad gäller mobiltelefonanvändande. TK anser inte att någon ändring av våra tävlingsbestämmelser behövs, men Tapio och Niklas ser till att den svenska versionen av Fides regler korrigeras. Därefter informerar vi om ändringen på schack.se.
Slutsats: SSF vill inte förbjuda användandet av mobiltelefoner det är i alla fall de korten som ligger på bordet oavsett hur man vill framställa hur de delats ut.
21 april 2015 klockan 08:53
Andre’
Nu var iofs 500 ett extremexempel. Men upplägget med att samla in telefoner fungerar i resten av världen på många ställen. De flesta kommer med stor sannolikhet att lämna telefonen på rummet. Eller varför inte tillåta dom ha det i en av arrangören plomberad väska vid sitt bord? Nu har jag föreslagit 3 förslag. Det finns säkert fler både bättre och sämre. Att bara kategoriskt säga nej vi kan inte lösa det eller komma med förslag är inte bra.
Det fuskas vid svenska schacktävlingar. Stora som små. Mer eller mindre uppenbart. För min del tycker jag inte det är acceptabelt. Men inget görs.
21 april 2015 klockan 12:20
Kan man bara inte säga att telefonen ska ligga avstängd på bordet vid sidan om schackklockan ex vis. Sedan ska den ligga där tills partiet är klart. Men vill man åt fusket är det svårt om medhjälpare finnes, som smyger till dem en telefon med aktuell ställning vid toabesök…
Får nog bli Webbkamera på toa 🙂
21 april 2015 klockan 14:30
RAM-minne skrev: Jag undrar om TK ens tagit upp mobiltelefonfusket? När FIDEs föreslag om regler mot mobiltelefonfusk valde dock TK utan tvekan avslag och möjlighet att ha mobiltelefoner med på SM för det skulle vara för jobbigt att göra något åt det.
Min kommentar: Först undrar du om man ens tagit upp frågan,, vilket antyder att du inte vet hur diskussionerna i TK gått. Sen skriver du att man ”utan tvekan” fattat beslut om att möjlighet att ta med telefoner till SM, dvs nu vet du tydligen hur diskussionen gått? Eller är det bara insinuationer?
RAM-minne skrev: Men det är klart i valet mellan dessa och möjligheten för småpåvar och andra potentater att driva sin agenda är valet givet – för vilka är det som sitter och beslutar om detta?
Min kommentar: Du vet att det sitter småpåvar och andra potentater och driver en egen agenda, men du vet inte vilka det är? Låter rätt orimligt: Känns mer som att du är ute efter att kritisera allmänt utan att veta riktigt hur du ska rikta kritiken och då kör med personangrepp, ala ”småpåvar”. Vilka egna agendor syftar du på? Egen möjlighet att fuska med hjälp av telefonen?
RAM-minne skrev: Så en annan liten kritik idag kan tydligen vem som helst bli domare eller rättigheten att arrangera ELO-turneringar (jag kommer tyvärr inte ihåg vad man kallar dessa ELO ansvariga). Det räcker tydligen att någon spelare ramlar in på nått seminarium i samband med SM, för de ville sitta skönt eller få en gratis lunch, eller att den lättast övertalade i samband med någon allsvensk match blir vald som domare bara för att de andra vill slippa och vips så registreras dessa in i systemet utan någon som helst koll samtidigt som vi har domare och arrangörer som varit med i decennier men dessa är inte godkända.
Min kommentar: Nu var det ett antal år sen jag slutade som domare, men då var det iallafall kurser med avslutande prov som gällde. I Allsvenska serien blir det ibland i de lägre serierna någon som blir utsett till domare, utan att ha rätt kompetens, men vad är alternativet?
Slutligen, RAM-Minne verkar ha något emot arrangörerna och att de sälger sig ha problem att hantera 500 mobiltelefoner. Mitt förslag är att RAM-Minne själv ser till att arrangera en tävling med den mängden deltagare och ser till att hantera mobilfrågan. Möjligheten finns helt klart och jag tror inte att någon i schack-Sverige, småpåve, arrangör, eller spelare skulle ha något emot en ny arrangör.
21 april 2015 klockan 21:23
AVDW När jag frågar om TK ens tagit upp mobiltelefonfusket menar jag underförstått på ett seriöst sätt. För ja, jag visste att de tagit upp frågan och då blir det ju naturligt att fråga sig varför de beslutat som de gjort och vilken agenda de agerat utifrån men vid närmare beaktande kan det mycket väl vara så att de i detta fall inte alls bedrev någon agenda utan att de faktiskt helt enkelt inte var insatta i frågan. Att besluta två gånger om att anamma regeländringarna och sedan i sista sekund kovända tyder ju på detta. Och anledningen är givet att de vill slippa problemet med att ansvara över mobiler på t.ex. SM det ser man ju tydligt på t.ex. Andrés inlägg. Vad gäller mig så tänker då inte jag arrangera något eller hjälpa till så länge mobiler är tillåtna och likadant är det med det som kallas schackfyranspelet som ju som bekant har en helt egen agenda och f.ö. även egna schackregler.
22 april 2015 klockan 08:18
Men om du arrangerar en egen tävling så finns det inget som hindrar dig att spela den enligt FIDEs regler full ut, så det argumentet faller rätt platt.
Vad gäller exempelvis SM så förstår jag helt klart problemet att hantera spelarnas mobiltelefoner. Man måste ha minst en person uppbunden från säg 1 timme före rondstart till 30 minuter efter avslutad rond, varje dag. Utöver det så får man nog kanske slänga in ytterligare 2-3 personer vid rondstart, när trycket är större. Vi talar om oavlönad personal, som det brukar finnas brist på då alla vill spela, ingen arrangera (rätt förståeligt då det är kul att spela och tråkigt att få skit för att man arrangerar). Blir något fel någonstans så kommer det bli mycket jobbigt att hantera. Till SM åker de allra flesta som glada amatörer utan minsta avsikt att fuska, många har familj med sig etc, vilket innebär att man kanske känner att det är vettigt att ha med en telefon så man kan ringa när ronden är slut. Det är inte alla som kan lämna telefonen på hotellrummet, då de flesta inte har ett hotellrum. Dessutom är det ett tveksamt ställe att förvara värdesaker på. Däremot bör ju SM-gruppen och JSM-gruppen vara mobilfria. Det är inte så många spelare så det bör arrangören klara av, men man bör ju vara medveten om att vill någon fuska så hjälper det inte att samla in mobiltelefoner eftersom man dels kan säga att man inte har någon telefon att lämna in, dels kan lämna in en telefon och ha en till gömd.
Det är som i mitt arbete (jobbar med datasäkerhet), det gäller att hitta en nivå som folk accepterar, annars rundar folk säkerhetsmekanismerna och man får en sämre säkerhet än man hade från början. Exempel. Man har idag krav på 8 tecken långa lösenord. Man ändrar policyn och tvingar alla att ha 16 tecken långa lösenord. Nu skriver folk istället ner sina lösenord och man fick en sämre säkerhet än man hade från början.
22 april 2015 klockan 09:44
I svensk tävlingsstandard står så här: ”Det är förbjudet att ha mobil/dator påslagen inom tävlingsområdet. […]”. Det är rätt intressant hur du kan komma till slutsatsen att ”SSF vill inte förbjuda användandet av mobiltelefoner”. 🙂
Men det är ju tur i alla fall att du har en ursäkt för att slippa arrangera mastodonttävlingar. Med din aura av positivitet är jag säker på att folk skulle vallfärda till dina arrangemang och hur skulle du då ha tid att skriv dina kloka, konstruktiva inlägg här på Schacksnack?
http://www.schack.se/pdf/svensktavlingsstandard2014.pdf
22 april 2015 klockan 18:34
Rickard. Ännu ett helt ok förslag till lösning.
Andreas. Jag börjar bli tjatig. Jag vågar nog påstå att det förekommer fusk vid nästan alla tävlingar. Enda jag läst här är att det är problem med det logistiska. Jag ser problem med det fusk som förekommer. Vad jag känner till är det ännu inte som blivit avslöjad och ”fälld”. Jag vill att Fides regler följs och jag vill minimera problemet.
Om man inte får ha en telefon på sig och det visar sig att man ändå har den på sig. Så är det bara att stänga av på tre år från all tävlingsverksamhet. Kan bjuda på ett gult kort som SSF har register på.
22 april 2015 klockan 20:27
AVDW Jag kan tyvärr inte gå riktigt i svars mål på ditt påstående eftersom jag vill vara anonym p.g.a. rädslan för utfrysning och repressalier. I teorin har du helt rätt men tyvärr fungerar det inte i praktiken och jag har försökt göra de grejer du talar om men som du kanske förstår så ogillades det.
ZX Spectrum 48K
Lagar och regler utan straffpåföljd är gärna något du får tro att det fungerar, jag tror det icke. I övrigt finner jag ditt inlägg bara spydigt. Ta du och fokusera lite på hur vi skall komma åt fusket istället för att döma budbäraren.
”Kanske SSF har en tanke ändå med sina regler för om man leder med 5 poäng så vinner man ju i schack och vem kan påstå att en mobiltelefon kan vara partisk”
23 april 2015 klockan 08:50
”Utan straffpåföljd?” 🙂 Vid titelturneringar ger påslagen mobil direkt förlust och i andra tävlingar först varning och sedan förlust …
23 april 2015 klockan 09:09
Dock: Det är möjligt att du har rätt, att det förekommer fusk i nästan samtliga tävlingar. Jag personligen tror att det är lite mindre utbrett, men jag kan också tänka mig att det är vanligare i vissa sammanhang. Jag tror t.ex att det är större risk att någon junior använder en mobiltelefon för att fuska under pågående parti, än att en veteran gör det. Jag har ingen som helst belägg för den tesen, utan det är bara en känsla jag har.
Om jag spelar SM så vill jag ha möjlighet att ha min telefon med mig den veckan. Jag vill ha möjlighet att ringa min familj om de inte är med och jag vill ha möjlighet att kontakta dem efter avslutat parti om de är med på tävlingen. Jag vill också ha möjlighet att kontakta mina lagkompisar som kanske avslutat partiet tidigare och gett sig iväg för att handla eller liknande. Att låta telefonen ligga i bilen är ingen bra idé och löser egentligen inte problemet om inte samtliga ska parkera en egen bil i närheten av spellokalen. Det skulle vara ok om tävlingsledningen kunde hantera alla mobiltelefoner på ett bra sätt, men jag ser också problemen, rent logistiskt. Det är lätt att säga att det måste gå att lösa, men vi vet väl alla hur svårt det är att få funktionärer till tävlingar och att då ha ett antal låsta på det uppdraget, när man redan saknar folk, känns lite knepigt. Så för mig personligen så föredrar jag att ha det som det är. Jag tror att sannolikheten att min motståndare fuskar är så liten så att jag tar den risken. Vill någon fuska med en mobiltelefon så hjälper insamlandet av mobiler inte ett dugg, utan ger bara en falsk säkerhet.
23 april 2015 klockan 09:10
RAM-minne: Jag respekterar helt klart din önskan att vara anonym. Helt ok och jag förstår att det kan innebära problem, likväl som möjligheter i olika debatter. Du får väl hugga mig privat om vi ses vid något tillfälle. 🙂
23 april 2015 klockan 15:22
Kul Ram: Jag tror inte du förstår skillnaden. I FIDEs regler ger blotta åsynen av en mobil direkt straffpåföljd och detta oavsett om den används eller inte. I Sverige kan vi springa runt med telefonen öppet utan straffpåföljd.
För mig är även telefonen ett brott mot det i reglerna som kallar spelets image och skall bara av denna anledning tas bort.
Kramnik hade lite ideer som kanske kan vara tänkvärda:
https://www.youtube.com/watch?v=Z2e0TtW4St8
AVDW Det finns ingen anledning att hugga dig eller för den del potentaterna för det är inte rent spel.
24 april 2015 klockan 08:05
Jag förstår inte vad du menar med sista meningen?
24 april 2015 klockan 08:53
¤ 20, 26 ADW
Men – en sån människosyn!
” Man måste ha minst en person uppbunden…”
”Utöver det så får man nog kanske slänga in ytterligare 2-3 personer…”
”Du får väl hugga mig privat…”
Människor som binds, slängs in och huggs… jodu…
24 april 2015 klockan 13:04
Sune Larsson: Var det menat som ett skämt? Det blir lite oklart över nätet.
24 april 2015 klockan 17:34
Det enda rätta och något så när säkra är väl att helt enkelt förbjuda mobiltelefoner i spellokalen. De spelare eller åskådare som vill ha med mobilen får väl betala en ”garderobsavgift” som täcker extra personalkostnader, försäkringar och liknande.
Borde inte vara något som helst problem vid större event. Kan t ex en konsertarrangör förvara och ansvara för hundratals exklusiva jackar borde det inte heller vara något större problem för en tävlingsarrangör att göra detsamma med smartphones.
Däremot kanske det är lite bökigare att göra samma sak vid småtävlingar.
24 april 2015 klockan 19:24
Vettig kommentar av Johan H. Du är ett geni! Och som vanligt när genier talar så säger man – Varför kom inte jag på det? Det var ju en så enkel idé! Jag undrar om ens 10 år av möten där folk gömmer sig i konformatismens ramar skulle räcka för att en sådan ide skulle komma fram. Och skulle en sådan ändå komma fram kan du satsa dina pungkulor på att de effektivt motarbetas omedvetet eller icke.
Nu ser man tydligare vad den egentliga agendan var d.v.s. att för egen del slippa arbeta för så dumma kan de väl inte ha varit, om de nu är så insatta, som de säger att de är, att de inte ens tagit upp möjligheterna som Johan H så enkelt visar på!
25 april 2015 klockan 08:59
¤30
ADW – nja.. det lät aggressivt – men nu är det ju internet och jag utgår från att du inte
hanterar människor så IRL…
25 april 2015 klockan 10:45
#20 AVDW ”SM-gruppen och JSM-gruppen bör vara mobilfria men inte de övriga” Varför JSM-gruppen som endast kvalificerar till spel i ME skall ha mobiltelefonförbud men inte ME? Kan det vara så att du inte känner till att man ändrade dessa regler för några år sedan?
25 april 2015 klockan 14:44
Det verkar vara förenat med stora praktiska problem med att ta hand om alla mobiler alternativt att vakter kollar att man inte har någon mobil med sig. Varför kan man inte därför lägga tyngdpunkten på ett kännbart straff när någon upptäcks med uppenbart fusk? Problemet är från vilken ålder straffet ska gäller eftersom etik och moral inte är lika utvecklat hos barn. Straffet ska ju också vara i proportion till brottet men som jag ser det så hör inte spelare som fuskar i närschack hemma i schackvärlden. Detta blir i det närmaste ett juridiskt spörsmål…
26 april 2015 klockan 07:00
Kännbart straff vid påkommet fusk. Bra. Problemet är att det är så enkelt att klara sig. Ha telefonen med sig. Gå på toaletten. Lås dörren. Kör Stockfish. Lås telefonen med kod. Ber domaren att få se telefonen vägra först visa telefonen, eller vägra öppna upp telefonen. Hävda integritet, inget fusk påkommet. Det är ju ok att ha telefonen med sig.
I Sverige kommer ingen att fällas.
GMklåparen i Dubai, var väl inloggad på sitt Facebookkonto och hade ingen kod.
Om det är barn eller vuxna som fuskar är ointressant. Det förekommer definitivt mer fusk bland juniorer.
26 april 2015 klockan 10:27
Gillar Johan H:s förslag att förbjuda mobiltelefoner i spellokalen. Tycker dock inte att arrangören ska behöva förvara någon telefon mot avgift. Istället bör arrangören tillhandahålla några lånetelefoner dit anhöriga kan ringa i nödfall eller som spelare kan nyttja för att ringa till anhöriga och kompisar mot en avgift efter spelets slut.
26 april 2015 klockan 13:12
#20 JE Sen när blev FIDEs förslag Johan H:s förslag? Då du förstod förslaget? Vad var det som hindrade dig? Så en annan sak, du tycker inte arrangören ska behöva förvara någon smarthphones mot avgift. Jag tycker tvärt om. Monopol kallas det och är en jättebra affärsidé. Likaså med dina tänkta låntelefoner. Själv har jag löst de problem du talar om genom att använda mobiltelefon istället för smarthphones. Man kan lägga mobilen i bilen eller liknande då stöldrisken är försumbar. En sådan mobil kostar under 200kr och på en laddning håller den sig i över en månad!
26 april 2015 klockan 13:49
#37 sorry.
När jag ändå håller på skulle jag vilja kommentera #35 Thomas Engqvist. Kan det finnas en lösning angående barn och ungdomar som kanske borde ha lägre straff p.g.a. att de är omyndiga eller som du skriver har ej utvecklad moral. En lösning jag kan tänka mig är att de får samma straff men med en strafflindring p.g.a. ålder enligt följande exempel
5 års avstängning för mobiltelefonfusk.
50% Strafflindring fram till myndighetsåldern.
17 år straff 5 år men med strafflindring ger 1 år 17-18 år 0,5 år strafflindring. Totalt straff 4,5 år.
16 år straff 5 år men med strafflindring ger 2 år 16-18 år 1,0 år strafflindring. Totalt straff 4,0 år.
15 år straff 5 år men med strafflindring ger 3 år 15-18 år 1,5 år strafflindring. Totalt straff 3,5 år.
14 år straff 5 år men med strafflindring ger 4 år 14-18 år 2,0 år strafflindring. Totalt straff 3,0 år
13 år straff 5 år men med strafflindring ger 5 år 13-18 år 2,5 år strafflindring. Totalt straff 2,5 år.
12 år straff 5 år men med strafflindring ger 6 år 12-17 år 3,0 år strafflindring. Totalt straff 2,0 år.
11 år straff 5 år men med strafflindring ger 7 år 11-16 år 3,5 år strafflindring. Totalt straff 1,5 år.
10 år straff 5 år men med strafflindring ger 8 år 10-15 år 4,0 år strafflindring. Totalt straff 1,0 år.
09 år straff 5 år men med strafflindring ger 9 år 09-14 år 4,5 år strafflindring. Totalt straff 0,5 år.
Totalt ger detta att detta:
17 åringar kan börja tävla igen vid 21,5 års ålder
16 åringar kan börja tävla igen vid 20,0 års ålder
15 åringar kan börja tävla igen vid 18,5 års ålder
14 åringar kan börja tävla igen vid 17,0 års ålder
13 åringar kan börja tävla igen vid 15,5 års ålder
12 åringar kan börja tävla igen vid 14,0 års ålder
11 åringar kan börja tävla igen vid 12,5 års ålder
10 åringar kan börja tävla igen vid 11,0 års ålder
09 åringar kan börja tävla igen vid 09,5 års ålder
08 åringar blir avstängda från pågående tävlingar
27 april 2015 klockan 08:52
Curacao,
Jag är väl medveten om att seger i JSM inte ger rätt till spel i SM-gruppen längre. Anledningen till att jag tyckte att just SM-gruppen och JSM-gruppen skulle ha helt mobilfritt är helt enkelt att du där kan få titeln svensk mästare, vilket du inte kan i ME. I princip borde då även veteran ingå, men där tror jag kanske att risken för fusk är mindre, rätt eller fel.
27 april 2015 klockan 08:58
Sune Larsson:
>>> ”Man måste ha minst en person uppbunden…”
Är det så aggressivt uttryck? Det är ju inte fråga om att man binder fast någon.
>>> ”Utöver det så får man nog kanske slänga in ytterligare 2-3 personer…”
Jag jobbar som konsult och har arbetat för många olika organisationer runt om i landet och att någon säger att man ska slänga in lite extra personer i ett projekt är inget ovanligt: Jag tror aldrig jag träffat någon förut som att personerna bokstavligen ska slängas…
>>> ”Du får väl hugga mig privat…”
Du får väl hugga mig privat, du får väl hugga tag i mig när vi ses, etc är helt enkelt ett uttryck för att skribenten kan gå fram till mig vid ett annat tillfälle och kommunicera i frågan, om hen så vill. Inte heller det är väl särskilt aggressivt?
27 april 2015 klockan 14:13
#38 ”Monopol kallas det och är en jättebra affärsidé” Jag antar att du skojar.
Angående bilen så är det inte alla som har bil med sig.
Men de kan ju lämna mobilen i något kassaskåp exempelvis på hotellrummet.
27 april 2015 klockan 17:54
Angående VSM gruppen och mobiltelefonstraff får man kanske göra en annan lista som bygger på den av Pensionsmyndigheten beräknade dödsdagen och efter denna kan vi öppna upp för allt möjligt fusk som ett pittoreskt inslag. Jag ser redan framför mig hur Viktor Korchnoi fipplar med sin mobil och sedan åker runt med sin rullstol och frågar folk vad Wifi nätverket har för lösenord….
Jag tror inte man behöver lägga en mobiltelefon i något kassaskåp. Möjligen plocka bort simkortet som man sedan kan ha i fickan. T.o.m. André Nilsson skulle nog våga ta ansvar för i alla fall ett par hundra s.k. dumphones.
Ungefär så som man idag gör med brädena och spelen som delas ut i Schackfyran d.v.s. att någon annan, som har kontakt med den politiska makten, sitter och håvar in vinsterna.
Monopol råkar ju vara bra för dem som har monopolet! Och nu när jag pekat på detta så dröjer det väll inte länge innan TK kovänder i frågan. Men kanske behövs det en skandal för att trumfa igenom detta. Det råkar ju vara så att man konstruerar lösningen på problemen innan man skapar dem…
27 april 2015 klockan 23:16
Ha inte med mobiltelefonen alls till spellokalen. Vadan detta behov av att ha med sig mobiltelefonen överallt? Gick det bra förr i tiden att inte vara nåbar via telefon stup i kvarten – så går det utmärkt även idag.
28 april 2015 klockan 08:17
Självklart. Förr i tiden gick det bra att vara utan mobiltelefon en vecka så det går bra idag också. Förr gick det också bra att vara utan dator, så det kan vi också vara utan, liksom Internet. För att inte tala om att vi bör kunna ta oss till spellokalen med häst och vagn.
Eller så får man acceptera att vi haft en teknologisk utveckling och att folk idag vill ha möjlighet att kontakta sin familj om de är borta en vecka. Det är inte självklart att man kan lämna mobiltelefonen i bilen eller i ett kassaskåp på hotellrummet. Det är inte ens självklart att man har ett hotellrum med kassaskåp, eller en bil. Kanske sover man i en skolsal…
28 april 2015 klockan 08:48
En undran. Jag håller med du! Ursäkta min du-reform. Fick ett brev idag där det står: Bla bkla tuygh gyuyh Du tiioj Du gyuio Du. Och jag funderar om det är någon form av kränkning att medvetet till tala någon i text med Du ironiskt som om jag skulle se mig som någon form av gud. Själv använder jag liten bokstav: du!
En mobiltelefon är en sådan där gammal stenåldersgrej som man bara kan ringa på. Ungefär som röksignaler eller koder. En smarthphone är en dator med ringfunktion. Det man kan undra är om det skulle vara ok att ha med sig datorn i schacklokalen. Inga enheter, som det kallas idag, skall vara tillåtna sen kan jag kanske göra ett undantag för en armbandsklocka även om det på de flesta unga idag skulle vara väldigt misstänkt. För mig spelar det ingen som helst roll om enheten är påslagen eller inte för vem som helst kan knalla iväg slå på enheten greja lite, kanske ta emot meddelanden och sen radera och slå av. Och det var ju det killen i Dubai gjorde men han glömde att radera, logga ut och slå av och det kan ju kanske bero på att han spelade under FIDEs regler där det alltså inte ens är acceptabelt att ha någon enhet alls och hans lösning var att gömma sin iPhone på toa.
En undran kan kanske svara på denna. Er dfijo aofj sdfvgji? Och vet du inte svaret kan du alltid ta och googla det för det är så människor brukar göra idag d.v.s. att de helt blivit förslavade och man kan undra var detta kommer att sluta.
28 april 2015 klockan 22:03
Jag tror iofs att de flesta räknar även en smartphone som en mobiltelefon, men även om man tänker sig en äldre, eller enklare variant så skulle möjligheten till fusk vara stor. Även gamla mobiltelefoner kunde SMSa och i princip räcker ju det för någon som vill fuska, även om det blir lite mer komplicerat.
28 april 2015 klockan 23:03
En mobil kostar under 200kr och det är inget stöldvärde. Simkortet kan du ta ur om du är paranoid. Så det är självklart att man kan lämna mobiltelefonen i bilen eller lägga sina använda strumpor och kalsonger i kassaskåpet på hotellrummet. Det är inte självklart att man har ett hotellrum med kassaskåp, eller en bil. Kanske sover man i en skolsal… och även då kan man lägga mobben helt öppet om man så vill. En smarthphone, en dator är en helt annan sak då den övervakar dig dygnet runt…
1 maj 2015 klockan 12:01
Nu har fler nissar åkt fast men då det skett i New Delhi berör det inte oss i Socialistinternationalen! (ironi)
1 maj 2015 klockan 12:12
Du förstår inte AVDW. Eller kanske du inte vill förstå? Tror du att jag förespråkar att man skall få ta med sig gamla osmarta mobiltelefoner till spellokalen? Nä, naturligtvis inte. Poängen med dessa s.k. dumphones är att spelarna enkelt skall kunna ta med sig den och slänga den i bilen, låst skåp, en kamrat, arrangören etc. utan att riskera något både vad gäller värdet på mobilen och den känsliga personliga data som dessa smartphones innehåller. Sen när de spelat klart kan de slå en signal till sin älskarinna och andra nära anhöriga!
3 maj 2015 klockan 07:56
Ha mobilen på hotellrummet. Sista dagen, när alla har checkat ut och släpar med sig sitt bagage till lokalen. Kan inte mobilen bara få ligga där i bagaget, avslagen, medans man spelar? Vad är problemet?
3 maj 2015 klockan 12:29
Flera problem. Man kan inte ringa älskarinnan eller frun och barnen efter partiet och då blir det väldigt svårt att ha koll på dem då de kan få för sig att ta sig till lokalen eftersom de känner sig oroade av att inte veta. Andra problemet är att mobilen inte kan ligga i bagage avslagen p.g.a. rånrisken men också p.g.a. att arrangörerna vägrar att ta ansvar för mobiler utan istället har lagt sig på linjen att tillåta mobiler under förutsättningen att de är avslagna. Sen vet jag inte om man känner till detta i Moderatregionalen men det är nämligen så att mobilerna alltid är påslagna, även då användarna, anser sig ha slagit av dem, för att kunna användas för buggning och positionering. Sen kan man undra om det inte är ett problem även första dagen då vissa inte kan checka in före sitt första parti och då har vi samma problem som ”sista dagen” som Moderatregionalen talar om dock med den skillnaden att mobilerna då behövs för under Kongressen så att denna blir avklarad så fort som möjligt så att vanliga medlemmar i schackinternationalen inte ska kunna göra sin röst hörd i.s.f. att lägga Kongressen en bra bit in i schemat så att viktiga frågor för förbundet kan diskuteras under veckan.
4 maj 2015 klockan 00:02
Åka med häst och vagn till spellokalen. Det var ju också ett sätt att resonera bara för att någon skriver ”förr i tiden”. Backa bara till 1990-talet, så gick det alldeles utmärkt att vara utan mobiltelefon i turneringslokalen. Det går fortfarande hur bra som helst! Och tänka sig, det gick faktiskt tåg och bussar på den tiden. Man slapp även då ta häst och vagn…
4 maj 2015 klockan 09:06
Får man ställa en flaska Vodka Explorer vid brädet eller går det bra så länge flaskan är oöppnad? Kanske är helt ok att öppna den så länge jag bara använder den för att sprita händerna? Får man lägga en mobiltelefon vid brädet eller går det bra så länge mobiltelefonen är avstängd? Kanske är helt ok att slå på den så länge jag inte använder den för att fuska i schack?