apr 08

Just nu pågår en het debatt i medierna huruvida specifika tävlingar för damer bör arrangeras eller inte. Varför kan inte damerna och herrarna spela tillsammans istället för i åtskilda tävlingar? Ledarskribenten Eric Erfors har i Expressen 6 april tagit upp detta fenomen. Han kallar detta för ”Schack matt för jämställdheten”, när Pia Cramling förlorade semifinalen i schack-VM för damer i Sotji, och gör jämförelsen att Sverige sportar som Saudiarabien. I schack kan ju alla mötas på lika villkor oavsett kön, ålder eller etnicitet så varför arrangerar man inte tävlingar utgående från den premissen?

Ungdomsledaren Ofelia Eriksson svarade på Erfors kritik dagen efter i Expressen och kallade den för ”nonsens”. Hon menar att orsaken till att det arrangeras specifika tävlingar för damer är för att man vill locka fler damer att spela schack och att de inte eventuellt ska behöva känna sig ensamma. I en intervju med Pia Cramling under Gomorron Sverige uttrycker hon sig ungefär i samma ordalag att tjejerna behöver uppmuntras och få dubbla chanser eftersom det är mindre än 5 procent tjejer som spelar schack i Sverige.

Utsiktstornets (=en verksamhet där barn och unga möts på just lika villkor) Johanna Valentin har sedermera också svarat på Erfors artikel.

Nu väntar vi alla på repliken av Erfors. Tills vidare får vi läsare engagera oss. Ska man fortsätta att arrangera specifika tävlingar för flickor och damer eller ska man upphöra med detta?

Läs kommentaren till “Veckans debatt 3”

  1. Åke Soppström säger:

    Det behövs dam tävlingar. Om inget dam-VM fanns så skulle ingen dam kunna kalla sig världsmästare i schack. Jag vill minnas att den dam som varit närmast VM-titeln är Judit Polgar som nådde semin men blev utslagen.

    Skillnaden mellan damer och herrar i styrka vid schackbrädet kan gå djupare än vad Pia nämnde i nyhetsmorgon – att damer inte spelat så mycket schack i historisk tid.

    Någon hjärnforskare som jag inte minns namnet på har en teori om att schackspel aktiverar samma områden i hjärnan som kom till användning under tusentals år när männen jagat och satt upp fällor för villebrådet oavsett ras. Dessa mycket specifika områden i hjärnan har männen bättre utvecklat än kvinnan som haft en annan roll när männen gått på.

    Gary Kasparov – värdlens bästa jägare?

Lämna en kommentar