mar 27
Vad händer med Stockholmsschacket?
I helgen, fredag till söndag, spelas Compo Cup i Stockholm. En turnering med ett trevligt upplägg och liknande Västerås Open.  Borde locka många spelare kan man tycka men visst infaller sig en viss förvåning när man ser antalet deltagare som är 20 st. Märkligt, och hur kan det egentligen komma sig att intresset är så dåligt? Som exempel kan nämnas att redan nu har Påskturneringen i Norrköping ca 232 deltagare.  Vad är förklaringen? Nog borde man kunna ordna en turnering i Stockholm som lockar många schackspelare. I Compo Cup är det dessutom två stormästare med  som borde locka till ökat deltagande.
Vidare tycker jag också att det borde finnas en rapport på hemsidan hur det går i turneringen. Det kan ju inte vara så svårt att lägga ut en länk till Chessresult. Jag letade fram den själv för jag var nyfiken på turneringen. Jag hoppas detta kan mana till eftertanke och det skulle vara intressant att höra åsikter från andra spelare i Stockholm om utbudet av turneringar och varför man väljer att inte spela. Är det inte smidigt att kunna spela på hemmaplan? Nog borde vi kunna fylla våra fina Schacksalonger både med spelare från andra städer och från vår egen stad. Något jag ser fram emot.
Susanna Berg

Läs de 14 kommentarerna till “Veckans debatt 2”

 1. Lennarth Eriksson säger:

  Titta lite bättre på förbundets hemsida och se att det finns länkar. Varför ska jag som ”webmaster” läsa sånt som inte stämmer här. Va less jag blir…….

 2. Susanna Berg säger:

  Lennarth, du behöver inte skriva titta lite bättre för det fanns ingen resultatlänk igår eftersom jag letade efter den. Nu finns den. Jättebra och tack! Du gör ett bra jobb med sidan men det finns utrymme för förbättringar vilket är min åsikt. Tävlingsdelen är lite svår att få överblick över.

 3. Lennarth E säger:

  Du Susanne skicka in material själv någon gång till förbundets hemsida. Det går bra att skriva hela tiden här……kom ihåg till er alla. Förbundets officiella hemsida är klubbarnas sida. Inte min.

 4. Susanna Berg säger:

  Det stämmer bra att det inte är din sida,Lennarth.Just därför tror jag att det är viktigt att den blir så bra som möjligt t.ex att få överblick över tävlingar. Jag skriver mest på Schacksnack för att jag är medarbetare men det är väldigt bra att du uppmuntrar att man kan skicka in bidrag till Förbundets hemsida.

  Hoppas få lite inlägg och svar på min fråga varför så få väljer att spela i Stockholm. Vad beror det på egentligen ?

 5. Realisten säger:

  Sämre priser är troligtvis en anledning. Förstapriset är 3000kr vid 50 deltagare innan skatt. Så

 6. Realisten säger:

  Förstapriset är 3000kr innan skatt vid 50 deltagare enligt inbjudan. 20 deltagare är 40% av 50 , vilket gör 3000kr till 1200kr. Sedan tar vi bort 30% skatt på 1200kr och 1a priset landar på 840kr som betalas in på kontot efter en vecka från förbundet.

 7. Hjg säger:

  Känns som att den långsiktiga trenden är att deltagarantalet går ner i alla turneringar i Sthlm. Samtidigt slog Sällskapets KM rekord i år och Rockadens öppna onsdagskamp verkar locka fler deltagare för varje gång.

 8. henrik säger:

  det var väl en annan turnering i Stockholm samtidigt?

 9. Susanna Berg säger:

  Stämmer att det var en snabbschacksturnering på lördagen men dock bara 18 deltagare. Borde vara mer…För övrigt kommer snart ett referat av denna turnering då undertecknad deltog där.

 10. Lennarth Eriksson säger:

  ”Snabbschacksturnering på lördagen men dock bara 18 deltagare”…….Vilken?
  Du ser Susanne jag vet inte alls vilken tävling du menar. Ni ställer lite krav att vi ska skriva på förbundets sida, men hur ska jag kunna skriva när ingen ”hojtar till” eller tipsar. Det verkar som att jag som webmaster ska hålla i alla trådar. Om Stockholmarna hjälper till att skriva eller på annat sätt kontakta en annan så kan jag skriva lätt. Men när Stockholmarna inte hör av sig då tycker jag att det du skrev som rubrik ”Vad händer med Stockholmsschacket?” har sin förklaring. Brist på information kan vi väl börja med. Samt att Stockholmarna flyr till andra tävlingar. Naturligtvis finns det förklaringar. Något jag inte skriver här. Du vet Susanne vad jag antyder på…….

 11. Susanna Berg säger:

  Jag håller helt med dig där Lennarth angående bidrag till hemsidan och marknadsföring är så otroligt viktigt. Det tror jag t.ex är en av nyckeln till framgångarna för Västerås Open. Vi måste alla bli bättre på att informera. Denna turnering ,Det stora myntslaget, fick jag reda på via Facebook, och såg deltagarna när jag sökte via Chessresult. Förhopningsvis hade vi kunnat bli flera.

 12. henrik säger:

  Jag tycker att hemsidan är bra och hittar ofta bra information där. På salongerna däremot brukar det bara ligga en lapp på ett undanskymt bord med information om tävlingar och en lapp där man kan skriva upp sig, det är sällsynt att någon direkt propagerar för att delta i tävlingarna.

 13. Orealisten säger:

  Kära Lennarth Eriksson,

  Du verkar ta till dig personligen varje gång någon påpekar att en turnering i Stockholm blev misslyckad.
  Det är ingen som angriper dig, och jag tycker tvärtom att du gör ett jättebra jobb och att eldsjälar som du är grunden för att schack i Stockholm ska kunna fungera.
  Det är inte ditt fel att hemsidan kommer under kritik, det är Stockholms Schackförbunds fel.

  Bästa Hälsningar
  Orealisten

 14. Lennarth Eriksson säger:

  Jag läser era inlägg och tycker till. Men jag tar det inte personligt. Det är så att det är bara jag som yttrar mig. Många som jobbar i klubbar eller styrelse är tysta! Naturligtvis är det helt fel. De läser saker här men vissa saker går i samma hjulspår och det beror på några faktorer. En faktor är ekonomin. Många spelare ser endast vad det är för pengar som kommer in. Det är startavgifter…..x antal spelare. En turnering går sällan ihop. Det behövs mera arrangemang från alla. Förbundet måste göra mera det har vi redan insett från de som skriver. Sen måste spelare bjuda till mera också! Inte bara få.

  Visst borde Stockholm ha de största tävlingarna eller helgturneringarna i landet med den lokal man har. Tänk er att fylla Salongerna med 100 spelare ett par helger bara för schack!? Vad behövs för att göra det Susanna?

Lämna en kommentar