jan 10

Seniorschack Stockholm har just valt Sven-Gunnar Samuelsson till ny ordförande efter avgående Lennart Levin. En enda person på årsmötet ifrågasatte det lämpliga i att utse någon som är polisanmäld av Stockholms Schackförbund och under utredning av polisen.

Läs de 33 kommentarerna till “Samuelsson ordförande”

  1. Victor säger:

    Ja det kan man ju faktiskt starkt fundera över. Hade jag varit polisanmäld hade jag nog inte fått bli VD för något vinstdrivande bolag förrän det hade klarats ut…

  2. onni aikio säger:

    Jag var med på mötet där man hade kommit fram till att ”Bevisen om brott … inte räcker till ” ! Vad har t.ex. revisorerna sysslat med ? Vilka som har varit inblandade o.s.v. ? Varför kunde inte Styrelsen till Sth:s SF eller personen som hade en annan uppfattning … berätta om vad är det som har hänt ? t.ex. Skicka en kopia av polisanmälan till mötet eller läsa anmälan ! SGS påstår att han är oskyldig ! Det trodde mötet också !

  3. Martin Slingsby säger:

    Tror och tror.
    Karln är under polisutredning, då är det liksom inte läge att ”tro”. SGS har en stark ställning bland ”veteranerna” det vet vi redan. Jag skulle faktiskt skämmas om jag valde någon som var misstänkt och utreddes för ekonomiska oegentligheter till ordförande och ytterst ansvarig för en förenings ekonomi.

  4. Blomkål är ett geometriskt språk säger:

    Helt otroligt.

    Oavsett om brott kan styrkas och en fällande dom sker i domstol är det ett obestridligt faktum att han fejkat 100 tals namn på listor för att kunna representera för runt 200 000 årligen under flera års tid. Trots att gränsen är satt av styrelsen på 20 000.
    Mitt namn finns med på listorna trots att jag vid det uppgivna datumet inte ens befann mig i Europa så befann jag mig på en krog i Stockholm som jag aldrig ens besökt.

    Detta är det största motbeviset på att schack främjar intelligensen upp i åldrarna.

  5. onni aikio säger:

    Till Martin !
    Det finns sanningar som inte har varit uppe på diskussion ”Huvudpersoner i härvan” är alla eller har varit medlemmar ( ordföranden) i Haninge Schacksällskapet … klubben som är fortfarande ”bär namnet” den mest framgångsrika klubben i Sveriges Schackförbunds historia … klubben som lades ner trots inga ekonomiska problem (100 000 kr) på banken.
    Jag föreslog att vi skulle betala SGS:s skuld … men svaret på Schacksnack.se var ”Absolut Nej ” … ingen annan får betala det 30 000 kr. som ” spökar ” ! Det låter som om det som påstås vara orsaken till ”avstängning ” inte är den riktiga orsaken. När HSS lades ner … orsaken var den som ni kan läsa på tråden: ” Är Schack geometriskt språk ” !
    Jag vet inte varför man vill utveckla schacket åt detta håll ! Jag är bara ett stort frågetecken !

  6. André Nilsson säger:

    Hur ska en nedlagd klubb kunna betala en skuld? Och det var en jävligt märklig definition du har av ”framgångsrik” (angående vilken klubb som är ”den mest framgångsrika klubben i Sveriges Schackförbunds historia

  7. Andreas van der Wal säger:

    Onni, när Haningen Schacksällskap lades ner,så beslutades det att pengarna skulle delas ut av Stockholms Schackförbund till ungdomsprojekt. Tycker du verkligen att man ska ta dessa pengar och betala en föredetta ordförandes personliga skulder istället?

    Jag ser två konstigheter i det.

    1. Att man använder pengarna till något annat än vad som beslutats (pengarna tillhör inte längre Haninge SS som inte är någon juridisk person)
    2. Du vill betala SGS:s skuld, samtidigt som du säger att han inte har någon skuld…

  8. Nicolaj Zadruzny säger:

    Såhär 11 dagar in måste det här vara det sjukaste jag läst i år. Hur kan någon vettig människa finna detta rimligt?

  9. Martin Slingsby säger:

    Måste erkänna att jag litar med på Lars Dock vad gäller Haninge SS historia. SGS är fortfarande en man under polisutredning, hur mycket kompisar ni än är och hur mycket ni gjort i Haninge SS. Det är märkligt att en så stor kommun som Haninge inte förmår att ha en schackklubb när t ex Tyresö, grannen norr om och Sveriges 8e minsta (eller något åt det hållet) kommun har en.

  10. onni aikio säger:

    Till Andreas ! Pengarna som min vän Folke Hagström donerade till HSS hamnade hos Stockholms SF. Han skulle inte donerat dem, om han visste att de hamnade på helt fel ställe ! Just nu vet inte politiker hur de skulle lösa ungdomsbrottslighet i Haninge. Det har bränts flera hundra bilar, husvagnar, en skola och flera garage av ungdomar … då lägger man ner ungdomsverksamheten, skickar pengar till andra kommuner ! Fantastiskt tänkt !
    Till Andrè !
    Jag ber att du tar fram en klubb i Sverige som har lyckats ordna en världsturnering kategori 13 i världen … där två regerande världsmästare har deltagit och där Världschackförbundets ordförande har varit personligen och önskat lycka till ? Två världsmästare är redan fullständigt hopplöst uppgit och ännu svårare är det att få den högsta ledaren inom schacket … i världen att komma hit !
    Jag väntar på ditt svar !
    ”Dessa pengar” ? Jag syftade till att klubben som skall betala skulden … är Veteranernas SK. Det blir inte mera än 500 – 800 kr. per medlem … så är saken utagerad ! Jag föreslår detta nästa gång ! Att göra polisanmälan kan vara slutet för Stockholms SF:s ekonomi … om man inte vinner i domstol. Risken finns att det blir stor skadeståndskrav … när någons liv blir helt förstört ! Det får absolut finnas orsaker bakom polisanmälan som att ”Man vill betala för gammalt ost ” ! En sak måste utredas och uteslutas det som var bakom HSS- nedläggning: Schack är ett
    geometriskt språk … får inte vara orsaken ! Som jag uppfattat det handlar inte bråket alls några pengar … utan något helt annat !
    Det kommer inte heller att bli domstolshandlingar genast när en ”kulturförening” gör polisanmälan. Man gör först en förlikningsfösök där parter är två gamla ordföranden SG Samuelsson och sista ordf. Tove Lindeberg från Haninge SS. Man ber de att komma överens om. Världen är liten !

  11. André Nilsson säger:

    Onni, Onni, Onni … jag skrev att det var en jävligt märklig definition du har av ordet ”framgångsrik”. Du har rätt till din åsikt att tycka att Haninge SS är den mest framgångsrika klubben i Sveriges historia – eller varför inte dra till med Världen, när du ändå är i gång. Själv skulle jag t.ex. kunna tycka att SK Rockaden Sthlm, med sina många medlemmar och SM-guld i massor, är betydligt mer framgångsrik. Så tänker jag.

    Du tar upp en viktig sak i alla fall i ditt senaste inlägg, och det är att folk inte donerar pengar hur som helst om de är rädda att de ska hamna i fel fickor. Fundera lite på det. Och så funderar du lite till. Och gärna lite till, innan du berättar om du tycker att det är smart att ha en ordförande som är föremål för polisutredning.

    Lycka till med att få polarna i Veteranernas SK att humpa upp 800 kronor vardera.

  12. Dock säger:

    Bäste Onni

    Du använder generellt sett fel ord hela iden.
    Haninge SS var aldrig en framgångsrik klubb. Vi var inte ens medelmåttiga.. Haninge SS var på sin höjd en framgångsrik medarrangör. Den fine Folke Hagström skulle knappast ha uppskattat ditt förslag att hans arv skulle användas för att betala av en skuld.

    Med ditt sätt att resonera så är Sigemans advokatbyrä en av världens främsta advokatbyråer. De kanske de är men de är det inte för att de anordnar en riktigt bra schackturnering årligen. Klart över cat 13 som SCT hade som bäst.

    Det är så oerhört mycket fel i dina inlägg som man blir trött. Vad du tycker i saker och ting för stå för dig men när du kör helt i diket med saker som lätt kan vidimeras blir det tragiskt. Tuve Lindberg var endast tf ordförande Jan Wikander är ordförande. Jag vet skälet till att spelarna flydde från Haninge SS. Den informationen fick jag från två av de sista kvarvarande så det behövs inte alls utredas. Ledtråd: Ett jävla tjatande om geometriskt språk…

    När jag tänker efter så är det rätt mycket könstigt fölk som kommer från Haninge SS. Du, jag, Sven-Gunnar, Tuve!!! Jag har säkert missat någon. Undrar om det kan skyllas på vattnet?

  13. onni aikio säger:

    Anders, Anders ! ”Den mest Framgånskrika” är inte min definition … utan det stod i tidningar … i massmedia ! Skyll inte på Mig ! ” Och störst i världen” … det skulle kunna vara det om den fick vara kvar. Jag hade planer på att be Kasparov att ställa upp gratis för att göra reklam för revolutionen i Schacktänkandet som ser ut att startade i Haninge, men klubben lades ner … för tidigt !
    Jag har vetat allt redan 65 år … sanningen om schacket har inte ändrats ett dugg … under dessa år !
    ”Polarna” i veteranerna har förnuftet kvar … schacket i Stockholm tål inte det som har hänt … det första är att bidragen från samhället försvinner först … är en katastrof för hela Sverige. Senaste mötet hos Veteranerna hördes det flera röster: ” Om detta sker … då kommer jag inte mera att sätta foten i denna lokal =Schackförbundets lokal ” ! Det är allvarligt !

  14. Christer Johannorm säger:

    Onni är en missförstådd filosof, utbrytarkungen i Platons grottliknelse och får ett bemötande likt det Galileo fick. Om vi lär oss tolka det geometriska språket som schackpjäserna talar så öppnar det helt nya möjligheter för schackets utveckling. Ge inte upp visionen om att Kasparov kommer hit gratis!

  15. Martin Slingsby säger:

    Vad är det som ”inte ska ske”? Att StSF ordförande verkar förväxla sin egen och förbundets plånbok. Håller helt med. Eller var det konsekvenserna av denna förväxling? Där kan jag nog inte hålla med, och finner det förvånande att man anser det vara bagateller. Vad är den allmäna åsikten ska hända om SGS hämnar i rätten och blir dömd? Är han fortfarande den där hyvens polarn från Haninge vars skulder ska betalas av en donation till juniorschack? Eller medlemsavgifter till veteranernas schackklubb?

    Hela den här diskussionen hade undvikits om veteranerna undvikit SGS som ordförande innan polisens utredning är klar.

    Att media skriver någonting som du sedan konstant refererar till som om det vore din åsikt förefaller också konstigt – och när någon påpekar att det inte stämmer så skyller du på media … Rakryggat.
    Stångån är förresten en av de stora kulturfloderna här i världen – det stod i Folkbladet någon gång på 90-talet, Eufrat, Tigris, Nilen och … Stångån…. Så det måste ju vara sant då.

  16. Stefan Bryntze säger:

    Hurvidda det är ditt fel Onni att så många missuppfattar dig eller inte går att diskutera kanske… men eftersom många om inte alla uppenbarligen gör det så vore det väl trevligt för dig och resten om du gör det så tydligt som möjligt.

    Sen kan jag faktiskt tycka att inte spelar nån roll om det är din definition eller inte, väljer du att framföra den som din är det mycket intellektuellt oärligt att vid kritik backa och avsäga sig allt ansvar för ordval.

    Vad för sorts diskussion eller resultat kan du nånsin uppnå genom denna metod?

  17. André Nilsson säger:

    Världscupfinalen i Skellefteå 1989 var kategori 16 och hade den regerande världsmästaren (Kasparov) + två f.d. världsmästare (Karpov och Tal) i startfältet. Om vi nu inte ska nämna ett par VM-utmanare (Kortchnoi, Short) och alla andra stormästare och superstormästare som deltog (Portisch, Seirawan, Salov, Sax, Nunn, Uffe-Puffe, Hübner, Ribli, Ehlvest, Nikolic och Vaganjan). Men så var det det där med Campomanes, för han var väl inte där? I så fall kanske Haninge SS får behålla titeln som mest framgångsrika klubben i universums historia.

  18. onni aikio säger:

    Jag tror att denna debatt har orsakat den att Stockholms Schackförbund drar tillbaka polisanmälan. Varför ? Därför att den inte vill vara med och bidra till att domstolen gör undersökningen om ” Det geometriska språket” ligger bakom anmälan … eller inte” ! Eftersom SGS är en av dem som har uttalat tydligt att ”Schack är ett språk ” (Spridit flygblad till skolorna – under Schack-4:n) och SSF-styrelse inte gillar hans filosofi … så måste domstolen vända sig till Vetenskapsakademien för att veta om ”Det geometriska språket” existerar eller inte ! Fortfarande är svaret från professorerna i VoF att ” Sådant språk finns inte … sluta med att sprida lögner” … trots att Googlesökning gav resultat 20 000 000 träffar=svar !
    Schackspelet råkar vara det tydligaste exemplet om just detta språk ! Det kommer nya språk hela tiden så att det är svårt att hänga med ! Det nyaste språket är Mobilspråket t.ex. VGD = Vad gör du ? DD= Du då ? F1= Fett o.s.v. !
    Vi lever helt enkel en ny värld i dag i IT-samhället där äldre personer börjar få svårt att hänga med !

  19. Erik Geijer säger:

    Nej, de har inte tagit tillbaka anmälan.

    Onni: Du fick en egen diskussionstråd om ”är schack ett geometriskt språk?” just för att hålla den diskussionen borta från andra trådar.
    Om du inte respekterar det så blir du avstängd.
    Nu har du blivit varnad, jag ger bara en varning.

  20. Ingvar Gundersen säger:

    Jag vil inte alls bidra till icke-diskussonen om schack är ett språk,men det är ju fredagskväll… när jag var inom Salongerna här om kvällen, upptäckte jag till min förvåning att någon hade fiklat med förbundets nya version av de fina små Schackfyranfolderna. Inni några av folderna var det klistrat och limmat ett fyrkantet pappersurklipp, med en kludret kopierad ritning och text, ”schack är ett geometrisk språk..” Ett konstigt sätt att lite -ska vi kalla det okonvensjonelt-marknadsföra sin tes?!
    ..men till frågan om det visa beslutet till veteranerna: Tydligen försöker distriktsförbundets ex-ordf. att försöka bilda sig en ny organisatorisk plattform- men jag tror stockholms schackspelare kan ta det lugnt, det blir nog ingen ny karriär att frukta, snarare en egenregissert parodisk sorti. I parantes bemärkt:Seniorschack Stockholm är ej medlem i Stockholms Sf, enast medinhyradpå Saongerna, framförhandlad och rabatterad av SGS….Godnatt 🙂

  21. Christer Johannorm säger:

    Hahahaha Ingvar. Jag ser framför mig hur Onni och schackveteranerna har inhyrt sig på salongerna för att genomföra denna schackspråks kupp. Man kan inte alltid handla pliktetiskt korrekt när ändamålet är så pass storslaget.

  22. Lasse S säger:

    Jag är fascinerad av och beundrar alla er som orkar gå i polemik med Onni angående hans teorier!
    Men detta gör onekligen världen till en roligare plats att vara på 🙂

    @Sune Larsson, jag håller med dig om att slutspelet Kashdan – Stoltz onekligen är svårbedömt 🙂

    @August på Ekhemmet Jag såg i ditt inlägg att du skulle se på ”På spåret”.
    Det gjorde jag med. Säga vad man vill om historikern Dick Harrysson men inför hans kunnande och allmänbildning är det bara att lyfta på hatten 🙂

  23. Lasse S säger:

    Jag glömde säga att det som Ingvar Gundersen meddelade om Schackfyranfoldrarna innebär att detta inte längre är roligt utan tyvärr endast tråkigt…

  24. André Nilsson säger:

    Fingeravtrycken från foldrarna har skickats in till CSI Stockholm, men medan vi väntar på provsvaren kan du väl berätta om det var du som gjorde det, Onni.

  25. Är Dulcinea det geometriska språkets namn ? säger:

    Intressant tråd.

    Här diskuteras bägge mina favoritämnen, kampen mot väderkvarnar samt strävan efter att ha en egen liten ö att regera över.

  26. Andreas van der Wal säger:

    Onni, om vi håller oss till fakta och inte konspirationstankar.

    1. Domstolen gör inga egna undersökningar
    2. SGS har tagit ut ersättning för taxi, och hyrbil vid samma tillfälle.
    3. SGS har tagit ut ersättning för parkeringsavgifter och biltullar till ett värde av cirka 21000 kronor under 2011. Inte ett enda kvitto finns redovisat.
    4. SGS har tagit ut ersättning för parkeringsböter
    5. SGS har lämnat in kvitton från middagar där han angett personer som inte varit med (det har han även själv erkännt)

    Några konkreta frågor till Onni:

    a) Tycker du att det är rimligt att man hyr bil en vecka för att ta sig från Haninge till Stockholm (utan att man ser till att förankra det i förväg) och dessutom samtidigt tar taxi för avsevärda summor?)
    b) Tycker du att det är rimligt att man tar ut ersättning för parkeringsavgifter och biltullar utan att redovisa detta?
    c) Tycker du att det är rimligt att man tar traktamente som bryter mot Skatteverkets regler?
    d) Tycker du att det är rimligt att man går ut och äter middag med sina vänner och sen låter förbundet betala genom att låtsas om att middagarna var med andra personer och därmed att arrangemanget var ett arbetsmöte?

    Mina egna kommentarer till frågorna:
    a) Nej, antingen har man hyrbil eller åker taxi. Från Haninge till Stockholm tar man inte ut en hyrbil, man åker i största möjliga mål kommunalt. Ska man ha hyrbil ska det godkännas i förväg
    b) Absolut inte. Man kan lätt få för sig att resorna aldrig skett
    c) Skatteverket regler är det som gäller. Annars ska det vara lön och beskattas som sådan.
    d) Man ska följa gällande reglemente. Jag kan ibland representera i mitt jobb. Då skriver jag vilka som varit närvarande. Jag kan inte gå ut med mina vänner och sen lämna in kvitto till min arbetsgivare med falska namn.

    Som synes så anser jag att alla punkterna ova, som bara är en delmängd av allt är tillräckligt och mer därtill att ifrågasätta SGS agerande. Det har inget med utbytta ord att göra.

  27. Lennarth Eriksson säger:

    Att schack spelare över huvudtaget drar sig till en man som har lurat oss (alla) tycker jag är ett negativ beteende. Samtidigt är det svårt att bygga upp något nytt när dessa person är i sin närvaro…….

    Jag blev lurad i många år och ni andra lika så. Fortfarande tycker visa personer om honom?! Jag fattar inte vad de ser hos denna person??

    En annan som många andra lägger ner tid och kraft i klubbar för ekonomi ska gå ihop för att överleva. Denna person överlever att fortsätta att visa sig i visa kretsar. Varför kan inte alla säga att ”du är inte välkommen”?

    Vi alla måste ta ett stort ansvar och tycka till åt ett håll. Försvarare är jag inte. Var själv med och beslöt att ta fram all fakta. Många som skriver förstår inte vilket problem det blir som Gundersen nämner tidigare. Det är INTE bra att han finns närvarande över huvudtaget. Det kan kosta bidrag i längden………och det går över oss som är intresserad att spela på Salongerna som exempel.

    Tack för ordet denna gång!

  28. onni aikio säger:

    Till Anders ! Jag fattar inte att du inte har blivit avstängd redan av Moderatorn ? Det som du sysslar med är ett ärende till DO. Du menar att Schackfilosofer inte får vistas i schacklokaler ! Du tycker att du, Sveriges och STH:s SF kan dela ut vilka som helst lögnaktiga tidskrifter på Veteranernas Schacklubb …vid mitt bord där jag spelar …. utan att jag får säga till ”Nej tack” ! Det är klart ärendet är problem mellan Hyresgästen och Hyresvärden … vad är det som får diskuteras eller göras på Veteranernas Schackklubb ?

  29. onni aikio säger:

    Jag rättar till ”feldraget” Det skall stå ”Till André” !

  30. Sune Larsson säger:

    Onni

    Du kan väl svara på frågan som andre ställde

    ”André Nilsson säger:
    12 januari 2013 klockan 10:25
    Fingeravtrycken från foldrarna har skickats in till CSI Stockholm, men medan vi väntar på provsvaren kan du väl berätta om det var du som gjorde det, Onni.

  31. André Nilsson säger:

    Om moderatorn tycker att jag på något vis uttrycker mig olämpligt hoppas jag att han meddelar mig det. Tills dess får sagde moderator gärna moderera Onnis senaste inlägg som innehåller två fullkomligt lögnaktiga påståenden:

    ”Du menar att Schackfilosofer inte får vistas i schacklokaler !”
    ”Du tycker att du, Sveriges och STH:s SF kan dela ut vilka som helst lögnaktiga tidskrifter på Veteranernas Schacklubb […]”

    Om jag har förstått saken rätt är Veteranernas Schackklubb hyresgäster på Schacksalongerna där Stockholms Schackförbund håller till och INTE TVÄRTOM. Om det nu är så att du ägnar dig åt att sabotera deras instruktionsmaterial kanske de borde fundera på om du ska vara välkommen på salongerna.

  32. Martin Slingsby säger:

    ”Trolling” borde räcka för en varning av moderator om man ska vara ärlig. Jag har numera svårt att se Onnis inlägg (grundat på #28) som annat än trolling …

  33. Erik Geijer säger:

    Till Onni: Du skriver ”Du menar att Schackfilosofer inte får vistas i schacklokaler” till André. Dessutom skriver du ”Du tycker att du, Sveriges och STH:s SF kan dela ut vilka som helst lögnaktiga tidskrifter på Veteranernas Schacklubb …vid mitt bord där jag spelar”. Allvarliga anklagelser som du inte gör något som helst försök att belägga. Dessutom skriver du att moderatorn (dvs jag) borde stänga av André. Du ställer krav på andra som du inte lever upp till själv.

    Tyvärr Onni, men jag orkar inte med att hålla efter dina inlägg längre. Det händer gång på gång att jag ägnar mig energi åt dem istället för att skriva nyheter. Så nu är du avstängd. Du har fått en varning tidigare.
    Jag föreslår ännu en gång att du startar en egen blogg där du kan skriva vad du vill. Om du startar en sådan blogg, och talar om det för mig, så kan jag publicera en länk dit.

Lämna en kommentar