KommenteraSchacksnack har inlett det nya året med en ny omröstning. Frågan gäller huruvida du föredrar Fischer Random, där pjäserna slumpas på den sista raden, eller om du föredrar europeiskt schack som det har spelats sedan 1500-talet och där det på förhand är bestämt att vit dam ska stå på ruta d1. Det förstnämnda alternativet har fördelen att kreativiteten ökar i spelöppningsfasen, medan det senare alternativet har för- eller nackdelar, beroende på hur man ser på det, i och med att man måste kunna och förstå en mängd spelöppningar och varianter. Rösta en gång på svarsalternativ 1 eller 2 i högerspalten nedan. KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar.
Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka. Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits.... Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt. KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj.
Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan.
Jonas Dahlgren KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar. KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.
mar 31

Marshall-Capablanca, sjunde matchpartiet i New York 1909
Capablanca försöker som en sista utväg att bluffa (swindle) Marshall med sitt senaste drag 24…Rb6!
Hur fortsatte Marshall i denna ställning? Lösningen kan ni se i fältet för kommentarer.
Vårsäsongen har börjat och vi är inne på sjätte säsongen med en schackkurs på Youtube. Kursen kommer denna gång att handla om hur man kan vinna partier med hjälp av schackpsykologi samt hur man bluffar sin motståndare i hopplösa ställningar. Den planeras att starta den första helgen i april och avslutas i mitten av juni. Schackpsykologin kommer att gås igenom pedagogiskt och strukturerat i ett historiskt perspektiv och belysas med de viktigaste bidragen av Lasker, Botvinnik, Capablanca och Aljechin. Grundböckerna kommer att vara Winning with Chess Psychology av Pal Benkö, Psychology in Chess av Nikolai Krogius och The Fine Art of Swindling av Ali Mortazavi. De två förstnämnda schackpsykologiska böckerna är förmodligen de bästa som finns på marknaden av två välrenommerade stormästare. De har djupa kunskaper i schackets praktiska psykologi och betonar därmed det nödvändiga perspektivet att schack är en kamp mellan två människor av kött och blod snarare än en kamp mellan principer.
10 klipp på i snitt 25 minuter vardera kommer att skickas ut ca en gång i veckan, vanligtvis under en helg. Det som krävs är att deltagaren har ett konto registrerat på Youtube för att få tillgång till de privata klippen som kontinuerligt skickas till den registrerade mejladressen under våren.
Det kostar endast 400 kr att vara med och då ingår dessutom möjligheten att komma med återkoppling till mig via mejl och på det sättet få inflytande på kursen. Är det några oklarheter med något modellparti alternativt något tekniskt problem med Youtube kan ni också höra av er.
Målsättningen med kursen är ni ska bli bättre schackspelare och därför kommer jag ibland att be er trycka på pausknappen när ni tittar på klippet. När jag går igenom ett modellparti ställer jag alltid frågor för att enligt beprövad pedagogik aktivera er. Det anses inte vara bra att passivt sitta och lyssna på en föredragshållare utan det är viktigt att man själv får tillfälle att tänka, räkna och bedöma olika ställningar som uppstår under partiets genomgång.
Metoden att höja er spelstyrka bygger alltså på att ni själva är aktiva. Min rekommendation är att ni lägger ner åtminstone en timme per klipp. Ni kan repetera klippet några veckor senare för att se hur mycket ni kommer ihåg av det ni har lärt er. Det ni kommer ihåg är det som ni kan tillämpa när ni spelar i turneringar och på det sättet kan ni höja er rating sakta men säkert. Det kan gälla vissa strategiska knep eller förhållningssätt till typiska ställningar, allt beroende på hur mycket förkunskaper ni redan har. Knepet är alltså att titta flera gånger så att man får in idéerna i kroppen. Det är det som är det viktiga snarare än att försöka lära sig partier utantill utan någon förståelse.
Kursen vänder sig till alla seriöst intresserade schackspelare. Ni som har lust att ägna schacket en timme i veckan med denna undervisningsmetod som bygger på aktivering är välkomna att betala in kursavgiften senast före 4 april. Begränsat deltagarantal är max 50. Det är mycket viktigt att ni märker betalningen med ert namn alternativt klubbens namn. Schackklubbar med minst fyra deltagare får kursavgiften betald enligt ett särskilt rabattsystem. Principen är att fyra deltagare från samma klubb betalar 1200 kr istället för 1600 kr Om det är sex deltagare kostar det 1700 kr istället för 2400 kr. Ju fler deltagare från samma klubb ju mer rabatt.
Ni måste anmäla er till thomasengqvist@hotmail.com om ni vill vara med så meddelar jag kontonumret.
Välkomna!
Schacksnackshälsningar IM Thomas Engqvist
mar 30

Aronian-Karjakin, rond 14 i kandidatturneringen i Khanty Mansiysk, Ryssland
Svart vid drag 35. Vad är svarts bästa fortsättning? Se fortsättningen genom att scrolla neråt i artikeln.
Viswanathan Anand ledde turneringen från början till slut och vann med en hel poängs försprång med 8,5 poäng av 14 möjliga till starkt spurtande Sergej Karjakin som fick 7,5 poäng genom att besegra Levon Aronian som svart i den sista ronden. Trea till femma på 7 poäng blev Vladimir Kramnik, Shakriyar Mamedjarov och Dmitriij Andrejkin. Sexa till sjua på 6,5 poäng placerade sig Levon Aronian och Peter Svidler. På sista plats hamnade Veselin Topalov med 6 poäng. Det skiljde alltså 2,5 poäng från förstaplasten till sistaplatsen.
De tre partierna Anand-Svidler, Mamedjarov-Kramnik och Topalov-Andrejkin slutade kanske inte helt överraskande med remi. Det viktigaste partiet om andraplatsen stod mellan Aronian-Karjakin där Karjakin i princip kontrollerade partiet från början till slut efter en intetsägande spelöppning av Aronian med de vita pjäserna.
Aronian,Levon – Karjakin,Sergej
Khanty Mansiysk (14), 30.03.2014
1.e4 c5 2.Nc3 d6 3.Bc4 a6 4.a3 e6 5.d3 Nf6 6.Ba2 Nc6 7.Nf3 Be7 8.0-0 0-0 9.Re1 b5 10.Ne2 Bb7 11.Ng3 Vit har valt en harmlös uppställning. 11…d5 12.e5 Nd7 13.c3 d4! Svart tillåter förstås inte vit att spela bonden till d4 varpå vit inte bara skulle få ett fint bondecentrum utan också en mycket fin löpardiagonal från b1-h7. 14.cxd4 cxd4 15.Bf4 Nc5 16.Rc1 b4 17.Bg5 Vit försöker dra nytta av att c5-springaren behöver gardering och därmed till viss del lämnar fältet g5 obevakat. 17…b3 18.Bb1 h6 19.Bxe7 Qxe7 20.Ne4 Nxe4 21.dxe4 Rab8 22.Qxb3 Ba8 23.Qc2 Rb6 24.Rcd1 Rfb8 25.Re2 25.b4 hade besvarats med 25…a5 26.bxa5 Rb3 med svaga bönder för vit på a3, a5 och e5. 25…Qb7 26.Rdd2 Rb3 27.Qd1 Qc7 28.Qc1 Rxf3! Ett kvalitetsoffer som garanterat Tigran Petrosian (världsmästare 1963-69) hade gjort eftersom det var lite av hans specialitet. 29.gxf3 Qxe5 30.Rd3 Qh5 31.Qf4 Ne5 32.Rc2 Rb5 33.h4 Bb7 33…Nxd3 34.Rc8+ Kh7 35.Bxd3 ger inte så mycket för svart. 34.Rcd2 Rb6 35.Kf1 Nxd3? Se ovanstående diagramställning Det starkaste var 35…a5! 36.Rxd4 Ba6+ 37.Bd3 Nxd3 38.R2xd3 Rb3 39.Qd6 Bxd3+ 40.Rxd3 Qb5 41.Ke2 Rxb2+ som hade gett svart två tunga aktiva pjäser mot vits utsatta kung. Med denna fortsättning hade Karjakin kunnat vinna partiet mycket snabbare. 36.Bxd3 e5 Svart har positionell fördel med sin bättre bondeställning och sina aktivare pjäser men det är inte helt enkelt att bryta ner vits försvar. 37.Qg3 Lite överraskande att inte Levon spelar på dambyte med 37.Qg4 37…Rf6 38.Be2 Rf4 39.Rxd4 Rxh4 40.Rd8+ Kh7 Första tidskontrollen är avklarad. 41.Kg2 Rf4 42.Rd1 g5 43.Qh3 Qg6 44.Kf1 Rh4 45.Qg3 Qe6 46.Kg2 Rf4 47.Rc1 Qd6 48.Rd1 Qf6 49.Rc1 a5 50.b4 axb4 51.axb4 Qd6 52.Rh1 Kg7 53.b5 Bc8 54.Qh2 Qg6 55.Qh5 Qf6 56.Qh2 Kh7 57.Qg3 Bb7 58.Rc1 Qd6 59.Rd1 Qf6 60.Rc1 Qd6 61.Rh1 Lite mystiskt varför Aronian inte spelar 61.Rd1 61…Kg7 62.Qh3 Rh4 63.Qg3 Rf4 64.Qh3 Rf6 65.Rd1 Qc5 66.Qg3 Rf4 67.Rh1 Qc2 68.Qh2 Rf6 69.Re1 Qd2 70.Kf1 Rf4 71.Rd1 Qc3 Vit står för passivt och det går knappast att rädda ställningen i det långa loppet då svart kan laborera med brejkar som f7-f5 och g5-g4 i rätt läge. 72.Kg2 Qb2 73.Rh1 Rh4 74.Qg3 Rxh1 75.Kxh1 Qxe2 76.Qxe5+ Kh7 77.Kg2 Qc4 78.Qe7 Bc8 79.b6 Ba6 80.Kh2 Qb3 81.Qa7 Bf1 82.Kg1 Bh3 83.f4 gxf4 84.Qc7 Qd1+ 85.Kh2 Qh5 86.Qxf4 Bc8+ 87.Kg2 Qg5+ 88.Kf3 Qxf4+ 89.Kxf4 Kg6 90.Ke5 h5 91.Kd6 h4 92.Kc7 Ba6 93.Kb8 h3 94.Ka7 h2 0-1
Samtliga partier från den sista ronden finns med kommentarer av GM Evgenij Miroshnichenko, klicka här:
mar 30
 Vinnaren Simon Marder (Foto: Lars OA Hedlund)
 Simon Marder in i tavlan (Foto: Lars OA Hedlund)
 Tvåan Mikael Backman (Foto: Lars OA Hedlund)
 Trean Felix Tuomainen (Foto: Lars OA Hedlund)
 Fjärde pristagaren Erik Thörn (Foto: Lars OA Hedlund)
 En och annan åskådare (Foto: Lars OA Hedlund)
 Djupt försjunkna...(Foto: Lars OA Hedlund)
Simon Marder, Stockholms SS (1982) vann lite överraskande årets upplaga av Compo Cup som gick i Schacksalongerna under helgen. Han erhöll 5 poäng av 6 möjliga och vann på bättre särskiljningspoäng före Michael Backman, SK Rockaden (2047). Trea blev Felix Toumainen, SK Rockaden (2212) på 4,5 poäng och fyra Eric Thörn, Kristallen SK (2222) på lika många poäng. Här följer bilder på de fyra främsta placerade och några andra bilder av Schacksnacks fotograf Lars OA Hedlund.
mar 30
Chessvibes.com har publicerat en artikel där det framförs bevis på att det är Fide-ordförande Kirsan Ilymzhinov som i hemlighet organiserar turneringar inom VM-cykeln. Sedan två år tillbaka är det officiellt Andrew Paulsons företag Agon som har rättigheterna att organisera alla tävlingar inom VM-cykeln elva år framåt. Det rör sig alltså om kandidaturneringar, Grand Prix, World Cup samt VM-matcher. Detta avslöjande bör gynna Garry Kasparov i valet om vem som ska bli Fide-president i augusti. Läs artikeln i sin helhet här: Se också tidigare artikel med kommentarer här:
mar 30
Anand berättar på den ryska nyhetssidan att han vill glömma de fyra senaste åren av sin karriär. Han berättar också att han har idrottat mycket inför kandidatturneringen. Klicka här för hela intervjun.
mar 29

Ställningen efter 49 drag i Kramnik-Topalov, rond 13
Vit drar och vinner. Lösningen finns längre ner i artikeln.
Nu är det klart att Viswanathan Anand blir utmanare till Magnus Carlsen i en VM-match i november. Han lyckades hålla remi efter hård kamp mot Sergej Karjakin och detta innebär att Anand till och med har råd att förlora i morgon och ändå vinna kandidatturneringen i Khanty Mansiysk 2014. Anand är verkligen välförtjänt att vinna tävlingen efter att ha visat det säkraste spelet av alla deltagarna. Han är väl värd en revanschmatch mot Carlsen och den här gången lär Carlsen få det tuffare eftersom det är Anand som utmanar och inte tvärtom. Det är välkänt att det är svårare att hålla en världsmästartitel än att erövra den. De flesta världsmästarkandidater spelar sitt allra starkaste schack åren innan världsmästartiteln och sedan brukar motivationen dala. Detta har hänt alla från Wilhelm Steinitz ända fram till idag. Den spelaren som hjälpte Anand att säkra segern var Levon Aronian som efter subtilt öppningsspel förlorade mot Dimitrij Andrejkin och därmed spolierade sina egna chanser. Svidler-Mamedjarov resulterade i remi där vits fördel var för tunn i tornslutspelet. Kramnik fick revansch mot Topalov i ett riktigt spännande parti. Alla partierna går att spela igenom om ni tar fram ett schackspel. Detta är absolut den bästa metoden att spela igenom ett parti.
Dimitrij, Andrejkin – Levon, Aronian
Khanty-Mansiysk (13), 29.03.2014
1.d4 Nf6 2.Bg5 Trompovskijjs spelöppning som enligt Magnus Carlsen möjligen kan leda till lite bättre spel för svart men han ville inte specificera hur. g6 3.Bxf6 exf6 4.c4 Bb4+ 5.Nd2 c5 6.a3 Bxd2+ 7.Qxd2 cxd4 8.Nf3 Forcerat eftersom 8.Qxd4 bemötes med 8…Nc6 9.Qd6 Qa5+ 10.b4 Qe5 8…Nc6 8…d5 hade Andrejkin besvarat med 9.c5 9.Nxd4 Nxd4 10.Qxd4 Qa5+ 11.b4 Qe5 12.0-0-0 a5 13.b5 d6 Detta är hela idén med Aronians oerhört subtila uppställning. Svart har lyckats få den goda löparen mot vits dåliga och det är en viktigare faktor än att svart har tre bondeöar. 14.Qxe5+ dxe5 15.g3 Be6 16.Bg2 Bxc4 17.Bxb7 Rb8 18.Bc6+ Kf8 19.a4 Bb3 20.Kb2 Bxa4? Aronian var orolig för sin ställning efter 20…Bxd1 21.Rxd1 Ke7 22.Td7+ men det var helt klart en bättre chans än det som spelades i partiet. Nu går det utför. 21.Rd5! med hotet 22.Ta1 21…Ke7 Tanken är att besvara 22.Ra1 med 22…Rc8 23.Ka3 Bb3! 22.Ka3! Bc2 23.Rd7+ Kf8 24.e4 a4 25.Rc1 Bb3 26.Bd5 Bxd5 27.Rxd5 Kg7 28.Rc7 Rb6 29.Rc6 Rb7 30.Kxa4 Ra8+ 31.Ra6 Rc8 32.b6 Rc2 33.Kb5 Rxf2 34.Kc6 Re7 35.Raa5 Re6+ 36.Rd6 Re7 37.Rdd5 Re6+ 38.Kc7 Re7+ 39.Kc8 Re8+ 40.Kd7 Kf8 41.b7 Re7+ 42.Kc6 Re6+ 43.Kc7 Re7+ 44.Kb6 1-0
Karjakin, Sergej – Anand, Viswanathan
Khanty-Mansiysk (13), 29.03.2014
1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nf3 Nf6 4.e3 Det här tycks vara det nya sättet att bemöta Damgambit för undvika löparutveckling till g5 eller f4 som är för djupt analyserat. 4…Be7 5.b3 0-0 6.Bb2 c5 7.cxd5 Nxd5 8.dxc5 Nd7 9.c6 bxc6 10.Nbd2 a5 11.e4 N5f6 12.Qc2 a4 13.Qxc6?! Vit hade redan en strukturell fördel tack vare svagheten på fälten framför bonden, speciellt fältet c4 och det är bara svart som tjänar på taktiska förvecklingar. Dessutom tappar vit utvecklingen. 13…Qa5?! Detta förenklar vits uppgift eftersom damen hade blivit mer generad efter fortsättningen 13…Ra7 (13…Ra5!?) följt av …Bb7 och Qa8. 14.Qxa4 Qxa4 15.bxa4 Nc5 16.Bb5 Nxa4 17.Bd4 Bd7 Det här draget tyckte inte Magnus Carlsen om som föredrag 17…Bb7 eller först 17…Rd8 och sedan …Bb7 för att sätta tryck på bonden på e4 och ge springaren ett fält på d5 när vit spelar bonden till e5. 18.Bxd7 Nxd7 19.Ke2 Nac5 20.Rhc1 Ra4 21.Rc2 Här föreslog Carlsen 21.Rc4 med tanken 21…Rxc4 22.Nxc4 Nxe4 23.a4 med positionell fördel tack vare den avlägsna fribonden. Det starkaste är troligen 21…Rfa8 och tillåta ett tornavbyte på a4. Rfa8 22.Rac1 Rxa2 23.Rxc5 Bxc5 Här väntade man sig 23…Nxc5 24.Bxc5 Rc8 25.Ba3 Rxc1+ 26.Bxc1 med goda remichanser för svart eftersom löparen på e7 bör vara en bättre samarbetspartner till tornet än springaren. 24.Bxc5 Rc8 25.Ba3 Rxc1 26.Bxc1 Nc5 27.Ke3 f6 Detta är orsaken till att Anand slog med löparen på c5 istället för med springaren. Han vill sätta upp en bondeformation i centrum med …e5. 28.Nd4 e5 29.Ne2 h5 30.h3 Kf7 31.Nc3 Rc2 32.Ne2 Ra2 33.h4 g6 34.g3 Ke6 35.f3 Kf7 36.Nc3 Rc2 37.Ne2 Ra2 38.Nb1 Nb3 39.Nbc3 Ra1 40.Bb2 Rf1 41.Nd5 Na5 42.Nb6 Rb1 43.Bc3 Rxb6 44.Bxa5 Rb3+ 45.Bc3 g5 46.hxg5 fxg5 47.Kf2 Rb5 48.g4 h4 49.Ng1 Rc5 50.Bd2 Rc2 51.Ke2 Ra2 52.Nh3 Kg6 53.Kd3 Rb2 54.Ke3 54.Nxg5 skulle leda till remi i bondeslutspelet efter 54…Rxd2 55.Kxd2 Kxg5 56.Ke3 Kh6 57.Kf2 (57.f4? h3!) 57…Kg5 58.Kg2 Kh6 59.Kh2 Kg6 och vit kan inte vinna trots sin merbonde. 54…Rb3+ 55.Ke2 Rb2 56.Kd1 Rb3 57.Ke2 Rb2 58.Kd3 Ra2 59.Nf2 Ra3+ 60.Bc3 Ra2 61.Ke3 Ra3 62.Kd2 Ra2+ 63.Ke1 Kf6 64.Kf1 Ra3 65.Nd1 Ke6 66.Kg2 Rb3 67.Ba5 Ra3 68.Bb6 Ra2+ 69.Nf2 Kf6 70.Kh3 Ra3 71.Kg2 Ra2 72.Bd8+ Kg6 73.Be7 Rb2 74.Bc5 Rc2 75.Bd6 Kf6 76.Kf1 Rc1+ 77.Kg2 Rc2 78.Bb4 Rb2 79.Ba5 Ra2 80.Bd8+ Kg6 81.Be7 Rb2 82.Bc5 Kf6 83.Kg1 Rb1+ 84.Kh2 Rb3 85.Kg2 Rb2 86.Ba3 Ra2 87.Bb4 Rb2 88.Be1 h3+ 89.Kf1 h2 90.Nh1 Rb1 91.Ke2 1/2-1/2 Mycket starkt kämpat av Anand att hålla remi i detta parti.
Svidler,Peter – Mamedjarov,Shakhriyar
Khanty-Mansiysk (13), 29.03.2014
1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 a6 6.Be3 Alltså inte det populära 6.h3 denna gång. Ng4 7.Bg5 h6 8.Bh4 g5 9.Bg3 Bg7 10.Be2 h5 11.h4 Nc6 12.Nb3 gxh4 13.Bxh4 Be6 14.Qd2 Qb6 15.Nd5 Bxd5 16.exd5 Nd4 17.Nxd4 Qxd4 17…Bxd4 18.0-0 och vits ställning är att föredra. 18.Qxd4 Bxd4 19.c3 Bf6 20.0-0-0 Kd7 21.Bxg4+ hxg4 22.Bxf6 exf6 23.Rxh8 Rxh8 24.Rd4 Rh5 25.Rxg4 Rxd5 26.Rf4 Vit står minimalt bättre på grund av sin bondeställning men det räcker inte till vinst. 26…Ke6 27.Kc2 Rg5 28.g3 Re5 29.Kd3 Rd5+ 30.Rd4 Rf5 31.Re4+ Kd7 32.Ke3 Re5 33.Kd4 Rh5 34.a4 b6 35.b3 Rh1 36.Kd3 Rd1+ 37.Kc2 Rf1 38.Rf4 Ke6 39.Kd3 f5 40.Ke2 Rc1 41.Kd2 Rf1 42.Ke2 Ke5 1/2-1/2
Kramnik,Vladimir – Topalov,Veselin
Khanty-Mansiysk (13), 29.03.2014
1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nf3 d5 4.Nc3 Kramnik har tidigare i turneringen spelat 4.g3 och 4.e3 4…c6 5.Bg5 h6 6.Bxf6 Qxf6 7.e3 g6 8.Bd3 Bg7 9.0-0 0-0 10.Ne5 Kramnik profiterar på att g6 har försvagats för nu är det inte möjligt att mota bort springaren med …f6 eftersom bonden på g6 skulle vara ogarderad. c5 11.cxd5 cxd4 12.exd4 exd5 13.Re1 Be6 14.Bb5 Rd8 15.Rc1 a6 16.Ba4 Rd6 17.Qb3 b6 18.Ne2 b5 19.Qa3 Bf8 20.Bc2 Nc6 21.Qg3 Rc8 22.h4 Ne7 23.h5 g5 24.f4 Qg7 25.Rf1 f6 26.Ng4 Rdc6 27.Ne3 f5 28.fxg5 Qxg5 29.Qxg5+ hxg5 30.Bxf5 Nxf5 31.Rxc6 Rxc6 32.Nxf5 Rc2 33.Neg3 Rxb2 34.Re1 Bd7 35.Ne7+ Kf7 36.Nxd5 Bc6 37.Rf1+ Ke6 38.Ne3 Bg7 39.Ngf5 Bh8 40.h6 Be4 41.d5+ Kd7 42.Ng3 Bd3 43.Rf7+ Ke8 44.Rf3 Rxa2 45.Nef5 Rd2?? 45…Bc4 or 45…Bxf5 46.Nxf5 g4 47.Re3+ Kf8 var bättre fortsättningar. 46.Ng7+ Ke7 47.d6+ Kxd6 48.Rf8 b4 49.Rxh8 b3 Se ovanstående diagramställning 50.N7f5+?? Kramnik missade 50.Rd8+ Kc5 51.h7 med lätt vinst. 50…Bxf5?? Här kunde Topalov ha spelat 50…Kc7 51.h7 b2 52.Rc8+ Kxc8 53.h8Q+ Kb7! 54.Nd6+ Kc6 55.Qc3+ Kd7 56.Qxd2 b1Q+ 57.Kh2 Kxd6 med trolig remi. Topalov missade 53…Kb7 i sina analyser och skyllde på trötthet. 51.Nxf5+ Kc7 52.h7 b2 53.Rc8+ Kxc8 54.h8Q+ Kd7 55.Qh7+ 1-0
Poängställningen inför den sista ronden kl. 10.00 i morgon:
Anand 8 poäng
Andrejkin, Aronian, Karjakin, Kramnik och Mamedjarov 6,5 poäng
Svidler 6 poäng
Topalov 5,5 poäng.
Det blir spännande att se vem som kommer tvåa i turneringen!
Vi har följande möten sista speldagen:
Aronian-Karjakin
Anand-Svidler
Mamedjarov-Kramnik
Topalov-Andrejkin
Klicka här för livesändning.
På presskonferensen fick Anand som sista fråga om han inte var trött på att spela VM-matcher, han svarade kort och koncist – no!
mar 28
 Fotobok från Talangjaktsfinalen 2014 med originalbilder av Lars OA Hedlund
Ännu en samlingsbok med de bästa fotografierna från Talangjaktsfinalen 2014 i Kvarnbyskolan i Rinkeby av den erkänt skicklige fotografen Lars OA Hedlund kan läggas till samlingarna. Formatet är 28×28 cm. Om ni vill veta mera detaljer kring denna bok är ni välkomna att kontakta fotografen direkt via mejl: Lars.OA.Hedlund@ki.se alternativt kan ni besöka Schackhandeln på Brännkyrkagatan 71 från och med lördag där boken kommer att finnas till påseende och försäljning.
mar 28

Spielmann-Takacs, Wien 1923
Réti kommenterar i Neue Wiener Schachzeitung draget 2.e5 så här: ”Positionsspelare hysa betänkligheter mot detta drag och anse det dåligt, men en angreppsspelare som Spielmann kan inte underlåta denna fortsättning.”
Ovanstående citat belyser ganska träffande de tankar som rådde kring hur man skulle förhålla sig mot ett bondecentrum. Det var runt denna tid som de hypermoderna idéerna började slå rot och öppningar som Aljechins försvar började bli popoulära för att provocera vit att sätta upp ett fyrbondecentrum som svart sedan kunde beskjuta med sina bönder och pjäser och dra nytta av sitt utvecklingsförsprång.
Den stora begivenheten med Tidskrift för Schack 1924 är förstås den berömda, och ur ett hypermodernt perspektiv, viktiga turneringen i New York och den går som en röd tråd genom hela årgången. Man skulle kunna säga att det är en internationell årgång vad gäller utbudet av partiet då de svenska partierna kan räknas på den ena handens fingrar. Det är dock inte vilka internationella partier och partikommentatorer som helst. Vi får bland annat ta del av hypermoderna kommentarer av sådana berömdheter som Alexander Aljechin, Ernst Grunfeld, Aron Nimzowitsch och Richard Réti. Andra berömdheter som spelade mer klassiskt schack som Geza Maroczy, Akiba Rubinstein och Siegbert Tarrasch bidrar också med givande kommentarer. En typisk givande kommentar från Rubinstein kunde låta så här som i partiet Aljechin-Em. Lasker, New York 1924 där dragföljden 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nf3 Nf6 4.Nc3 Nbd7 5.cxd5 spelades: ”Detta avbyte är av tvivelaktigt värde; den annars i denna variant inspärrade svarta drottninglöparen blir befriad och den viktiga e-linjen öppnad åt svart.” Är det någon som vågar säga emot den store Rubinstein? I våra dagar är det ett sådant fokus på olika varianter att många spelare glömmer bort att många drag inte är så självklara som man kan tro. Detta är en anledning till att det är viktigt att spana efter den tid som flytt för att förstå varför nutiden ser ut som den gör, allting har en orsak och verkan. Klicka här för tillgång till samtliga 10 nummer av tidskriften.
|