feb 12

Thomas Engqvist

Det är med glädje och stolthet som jag låter Thomas Engqvist ta över som chefredaktör för Schacksnack. Han är redan en uppskattad skribent här. Därtill är han schacklärare och Internationell Mästare.

Det är Thomas som skrivit det mesta på Schacksnack på sistone, så han har redan fått fart på sajten.

Själv kommer jag att hjälpa till en del även framöver.

/Erik Geijer

Läs de 11 kommentarerna till “Thomas Engqvist tar över Schacksnack”

 1. Pål Magnussen säger:

  Härligt Thomas – det ska bli gott med lite mer liv på schacksnack igen!

 2. Bo Berg säger:

  Detta överlämnande skedde mycket sent.

  Jag har gjort mitt bästa för att försöka dra igång en debatt igen, men med 4 av senaste 5 så är det nog kanske så att denna sida har stått stilla allt för länge.

  Tips/möjligheter är att Thomas lägger ut lite intruktionsmaterial att debatera om i låginfoperioder.

  Han kan ju och har kunskap i t.ex. Mitt system mm.

  Erik jag uppskattar dig och har förståelse, men detta beslut dröjde länge, förhoppningsvis inte allt för länge.

 3. Thomas Engqvist säger:

  Tack ska du ha Pål, jag ska göra mitt bästa. Håller med dig Bo om att pedagogiskt material ska komma ut på sidan. Sidan kommer att utvecklas allt mer och mer, steg för steg.

 4. Bosse Adler säger:

  Kul att sidan kommer igång igen. Var nu bara inte ängslig utan moderera frikostigt Thomas!

 5. Erik Geijer säger:

  Till Bo: Du har rätt i att det dröjde för länge. Tyvärr kunde jag inte få till övergången snabbare. Hur som helst är jag mycket glad att Thomas tar över.

 6. Johan Eriksson säger:

  Lycka till Thomas!

  Har en fråga till schacksnacks läsare:

  Hur är det egentligen med statusen för Benkögambiten (1.d4, Sf6 2. c4, c5 3.d5, b5)?
  Är den fortfarande spelbar på världselitnivå? Inga top-20-spelare verkar ha den på repertoaren.
  Vad beror det på?

 7. Rickard säger:

  Till vem mailar man nyheter?

 8. Thomas Engqvist säger:

  Hej Rickard! Det går bra att förmedla nyheter till thomasengqvist@hotmail.com

 9. Ingvar Gundersen säger:

  Lycka till med Schacksnack, Thomas!
  En idé skulle kunna vara att bevaka intressanta live-sändningar i Stockholmsregionen, t ex kvällens finalrond i Lag DM Elit, där båda topp och botten spalar avgörande matcher. Med en live-bevakning uppnår du både ökad trafik till sajten, plus en väldig nöjd publik,.. vi vet ju att distriktsförbundet tyvärr inte gör mycket för att få upp kvalitén på evenemangen, men med en insats från schacksnack med kommentarer – och varför inte livekamera – (kostar bara en femhundring ungefär) det kan sporra till en förhöjd kvalité till glädje för alla schackspelarna i regionen!

 10. Socker säger:

  Thomas har gjort ett bra jobb! Och som jag känner det är det många läsare som bidrar med kommentarer. Jag tänker lite vad jag skulle vilja se mer av eller vad jag saknar. Men det första jag kommer tänka på är att det är ganska många länkar till schackvideos på Youtube och det tycker jag ofta är överflödig info och vad jag vet har jag aldrig kollat upp någon video och då brukar jag ändå kolla inte så lite på schackvideos på Youtube.

  Jag tror faktisk jag skulle vilka se mer av svenska partier, enkla kommentarer och lite debatt om öppningsspelet kanske man kunde göra lite schackskola utifrån partierna där man kanske visar en spelöppningsfälla eller kan debattera hur olika varianter ska spelas. Man kan göra lite samma med slutspel och kombinationer från svenska aktuella partier alltså väva in lite enklare analys av partier eller partifragment från tävlingar.

  Kanske kan man åka lite snålskjuts på partier ur TfS och lyfta upp dem för lite debatt. TfS skummar man ju ofta bara igenom partierna men denna sida skulle ju kunna öppna upp för att man debatterar partierna eller saker kring partierna men då behövs det nog en moderator kanske inte för att stävja debatten utan snarare som en katalysator som får igång debatten – lite som med veckans problem där det alltid blir lite snack på sidan och det kan vara roligt att vara den som löser problemet först.

 11. Thomas Engqvist säger:

  Tack och roligt att du uppskattar arbetet! Hjärtat i sidan är förstås läsarnas kommentarer. Du verkar inte uppskatta länkarna till de olika schackvideorna men där har jag hört flera som tycker det är bra att jag väljer ut det mest angelägna från det stora utbud som är tillgängligt. Det är ju bara kvalitetsvideorna som är intressanta och min ledande princip är att man ska bli en bättre schackspelare av att följa sidan vilket ju inkluderar videorna. En del videor har jag dessutom producerat själv. Sidan ska inte vara en kopia av schacknyheter i stil med schack.se utan snarare ses som ett självständigt komplement. Att åka snålskjuts på TFS tycker jag inte är så intressant förutom när det gäller de gamla årgångarna eftersom det finns riktigt många guldkorn att hämta där som idag är bortglömda. Jag har haft en sådan bevakning tidigare men tyckte inte intresset var så stort och lade tillfälligt ner det projektet. Jag vill generellt ha mer internationell tyndgpunkt eftersom jag tycker det är tillräckligt bra tyngdpunkt på svenskt schack och individuella prestationer på andra sidor. Jag rekommenderar dock att man läser de tre största sidorna och det inbegriper ju också Lars Grahns sida som brukar ha en bra överblick över det mesta som pågår. Men som sagt den stora fördelen med Schacksnack är diskussionerna och detta är ju inte ens möjligt på de andra sidorna vilket drar ner den demokratiska andan och rättigheten att få sin röst hörd under civiliserade former.

Lämna en kommentar