Ett amerikanskt bokförlag som alltid ger ut schacklitteratur av allra högsta kvalitet är McFarland & Company, Inc., Publishers. I slutet av 2018 utgavs Kurt Richter – A Chess Biography författad av Alan McGowan. Boken är mycket prisvärd när man betänker vad man får i utbyte.
I förordet skriver författaren att boken kunde ha skrivits för 30 år sedan men att den hade sett väldigt annorlunda jämfört med den boken som gavs ut för några månader sedan. McGowan har nämligen varit i kontakt med sådana viktiga personer i Richters närhet som Rudolf Teschner (1922-2006) och brodern Gerhard Richter (1903-1997). Motståndare som Richter mötte i sina partier har kontaktats och här nämns bland andra GM Erik Lundin (1904-1988). Schackhistoriker som Ken Whyld (1926-2003) och Edward Winter har han också kommunicerat med. Man förstår av att lösa förordet att det ligger ett enormt ambitiöst arbete bakom denna bok, ja ett livsprojekt.
Kurt Richter (1900-1969) levde under en extremt dramatisk tid i vår historia och fick genomleva sådana fasansfulla perioder som Första världskriget, ekonomiska depressionen och hyperinflationen, Nazismen, Andra världskriget, Kalla kriget och uppdelningen av Berlin. McGowans bok innehåller fotografier, levnadsskildringar, turneringstabeller, diagram och kommenterade partier och han lyckas därför framgångsrikt levandegöra en svunnen tid.
Nedanstående ställning är dock tagen ur en helt annan bok, nämligen Combinations – The Heart Of Chess av Irving Chernev. Frågan är om det är vit eller svart som vinner. Om du lyckas lösa problemet är du välkommen att posta ditt förslag i kommentarfältet ovan.
Richter – Amatör
Berlin, 193
[Engqvist/Chernev]

Svart vid draget
26 februari 2019 klockan 12:40
750 spänn. Hutlöst. Men okey om någon jag ogillar frågar mig vad jag önskar mig ska jag dra fram denne som enda exempel och sedan klaga högljutt när jag får en blomma och chokladask.
Ibland kan man hitta Richters Schackkavalkad billigt på loppisar och då ska man söka få tag i bägge böckerna och sedan sälja dem på Tradera då kan man lätt göra en vinst på 500kr. Själv hittade jag Kurt Richters beste Partien från Waler de Gruyter & Co. 1961 författare A. Brinckmann 50kr skulle de vilket var ett bättre pris och är i mitt tycke lika bra då den ändå har 100 partier plus partifragment, problem och lite schysta bilder och troligen ger samma glädje som denna bok.
Angående ställningen är det en skönhet då 1.- Th1+! inte håller 2.Kxh1 gxf2 3.Tf5!! Kxf5 4.g4+! Kxg4 5.Kg2!
26 februari 2019 klockan 17:58
Tack Thomas!
Kurt Richter har man ett gott öga till – inte minst efter Schackkavalkad I och II – som präglade mycket av
ungdomens schackintresse. Senare blev det Fischer men det är en helt annan historia.
Just att vidga de egna perspektiven och se även ’omöjliga drag’, lärdes ut av Richter – på ett
humoristiskt och lekfullt sätt.
i diagramställningen gäller det för vit att tidigare sett möjligheten Tf5! – för att ens ge sig in i svängarna
som lett fram till ställningen ovan.
Man kan gott förstå att det klack till i svartspelaren ( vid tänkt parti) när han upptäckte det ’brillianta’ Th1+
men möjligheterna i schack är många och vackra…
26 februari 2019 klockan 22:43
Tack för kommentarerna! Ni har upptäckt att ställningen är vunnen för vit för vad ska svart annars spela i diagramställningen? Svart kan bara dra tornet till h1 och sedan be till gudarna att inte bumerangkombinationen Rf5 upptäcks. Men naturligtvis såg kombinationsspelaren Richter det! Bumerangkombinationer är ett trevligt tema som vi hoppas få återkomma till.