Förbundskaptenen Anders Wengholm har i sitt slutord, publicerat på schack.se igår, nämnt att det kommer att vara inslag av mental träning enligt HRV-metoden (Heart Rate Variability) i samband med ett träningsläger för damer som i denna stund pågår i Alingsås. Denna kontroversiella metod innebär att man med hjälp av andningsteknik och koncentration kan sänka sitt blodtryck i samma takt som andningen.
Huruvida denna metod skulle vara eftersträvansvärd inom schack och vilka schackspelare den eventuellt skulle vara lämplig för är det ena argumentet medan det andra är att när metoden använts inom fotboll och ishockey har den fått utstå hård kritik. Metoden kritiseras av Steven Novella, forskare i neurologi på Yaleuniversitetet i USA, för att vara new-age-inspirerad och pseudovetenskaplig. Han menar att det inte finns några övertygande bevis för dess effekter. Heartmath som ligger bakom HRV-träningen har myntat begreppet ”koherens” och det innebär att skärmen visar en jämn och fin kurva vilket betyder att spelaren befinner sig i ett tillstånd av inre harmoni. Steven Novella menar att koherens inte har någon grund i medicin eller vetenskap. De kurvor som visas på skärmen är brus och det finns inte något meningsfullt fysiologiskt samband.
Inom det svenska fotbollsförbundet har man bestämt att evidens går före intuition. Man vill ha bevis för att en metod fungerar innan man testar den på ett landslag. Men det svenska schackförbundet vill testa den på ett landslag innan man vet om den fungerar. Problemet är att när landslaget får kännedom om metodens brister kommer förtroendet för ledningen att undermineras följt av en moralisk kollaps.
Helsingborgs Henrik Larsson har apropå den här debatten inom fotboll sagt: ”Jag tror helt enkelt inte på mental träning inom fotbollen. Som elitidrottsman har man det eller så har man det inte” Det är bara att hålla med. Mental styrka är något man bygger upp och anpassar efter sin individualitet. Erfarna elitspelare har alla sina egna metoder hur man ska förhålla sig till laddade och kritiska situationer. En sådan här metod skulle störa individen på ett negativt sätt. Ibland är det bra att vara lite taggad så en metod som bygger på att man ska vara lugn som en filbunke håller inte i alla lägen. Tränade spelare har mestadels lärt sig att hålla sig lugna i avgörande situationer, vare sig det gäller en straffspark i fotboll eller att utföra fem drag inför tidskontrollen. Man ska heller inte glömma att mental träning och idrottspsykologi inte är samma sak. Det sistnämnda är evidensbaserat och kan appliceras både på individen och laget. Det är väl bättre att damlaget fokuserar på idrottspsykologi?
Är det nu meningen att vi ska ha samma debatt inom schackförbundet om HRV-metodens existens eller icke existens? Varför inte ta lärdom av fotbollsförbundet som inte ville ta in Lars Eric Uneståhls böcker i förbundets utbildningsmaterial. Det går att läsa mer här.
17 juni 2018 klockan 09:32
Men man hjälper väl sina polare? Och ska inte schackförbundets medlemmar stötta dem som är valda? Då har man inte förstått vem som jobbar för vem, förstår de inte att medlemmarna är till för förbundet och inte tvärtom?
17 juni 2018 klockan 13:04
Mycket bra åsikter, Thomas
En skam att detta flummet ens övervägs att använda inom schacket. Och ett skäl för förbundsledningen att omedelbart agera gentemot förbundskaptenens tokiga påhitt.
17 juni 2018 klockan 15:32
Jag tror på mental träning. Så fort jag ser en spelare, tränare nedvärdera mental träning sjunker dennes kvaliteter i mina ögon. För mental träning ger effekt. Men mental träning ska inte kännas som att man ägnar sig åt New Age.
Det går alldeles utmärkt att bedriva mental träning utan att det känns flummigt. Alla kan vi t ex bli bättre på att hantera situationer när vi råkar ut för ett överraskande motståndardrag. Jag har sett exempel där världsspelare bryter samman och spelar klart under sin nivå när de blir överraskade, och bjuder inte på bästa motstånd.
Mental träning är inte bara att lyssna på en röst som ber dig att slappna av muskler, följa din in- och utandning, visualisera att du når framgångar, göra yogaövningar. Mental träning kan lika gärna vara att läsa allt från Simon Webbs utmärkta bok om att spela som en tiger till mycket annat skrivet om schack och andra sporter, där vi kan lära av exemplen.
Mental träning kan också vara att studera videofilmer från schackturneringar. En fotbollsmålvakt studerar t ex hur Messi slår straffar och tycker sig få ett mentalt övertag av det, som Islands målvakt som tog Messis straff i fotbolls-VM. Det blir bäst om spelarna själva får vara med och styra sin mentala träning och få den skräddarsydd.
18 juni 2018 klockan 09:23
Allt inom vetenskap kritiseras av någon. Därför räcker det inte att ange en källa ”xyz kritiserar ditt och datt” – det är grovt vetenskapligt oseriöst.
Men har man en agenda, så kan man väl göra så här, liksom som en viss president av ett visst USA…
(Jag har aldrig hört om HRV så jag har varken kunskap eller åsikt om det hela)