Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









feb 12

Thomas Engqvist

Det är med glädje och stolthet som jag låter Thomas Engqvist ta över som chefredaktör för Schacksnack. Han är redan en uppskattad skribent här. Därtill är han schacklärare och Internationell Mästare.

Det är Thomas som skrivit det mesta på Schacksnack på sistone, så han har redan fått fart på sajten.

Själv kommer jag att hjälpa till en del även framöver.

/Erik Geijer



jan 23

Jag diskuterar med en seriös person som vill ta över huvudansvaret för Schacksnack. Namnet är hemligt än så länge.

Tanken är att den personen ska ta över första mars, kanske tidigare.

Själv kommer jag att vara med på ett hörn, men inte längre ha något huvudansvar. Det är bara att inse att jag inte orkar eller hinner med det.

Det är en stor glädje för mig att en vettig person vill ta över Schacksnack och föra sajten vidare.

/Erik Geijer



okt 29

Nu har jag fått igång ”WP Forum Server” för Schacksnack. Det finns under länken ”Forumpress”.

Prova gärna och säg vad du tycker.

Den som är registrerad och inloggad kan skriva direkt, kommentarerna kommer ut på sajten omedelbart. Om du inte är inloggad så måste kommetarerna godkännas av en moderator först, vilket tar tid.

Tills vidare finns det fyra olika delforum: Allmänt, Demoforum, Schackpolitik och Turneringar. Det kanske behövs fler, förslag är välkomna.

Om ni vill ha ett separat delforum för t ex er klubb så kan det ordnas. Däremot kan vi nog inte ordna med separata rättigheter så att bara vissa användare kan skriva just där.

Om någon vill hjälpa till med att moderera så är det välkommet. Man kan vara moderator för enstaka delforum.

Den som bråkar riskerar att bli avstängd bums. Jag har varken tid eller ork att vänligt förmana, förklara och sedan invänta en eventuell förbättring av uppträdandet.



okt 24

Jag tror att Schacksnack skulle må bra av ett forum där folk själva kan starta diskussionstrådar.

Frågan är vilken mjukvara som kan användas. Jag försökte just installera BBPress (ett av de vanligaste tilläggen), men installationen fungerade inte. Alltså är andra förslag välkomna.

Här är vad jag tänkt om forumet så här långt:

  1. Ett lätthanterat tillägg till WordPress, som inte kräver mycket administration.
  2. Det ska krävas att man är registrerad och inloggad för att kunna skriva där. Tills vidare ska man kunna skriva under en signatur, dvs utan att ange sitt namn. Eventuellt kan detta ändras i framtiden.
  3. Det vore mycket bra med hjälp att moderera. Det finns alltid folk som bråkar om de tror att de har chansen.


sep 16

Hej,
först en ursäkt för att det inte skrivits något här på ett bra tag, förutom kommentarer. Jag (Erik Geijer) har
full förståelse för folk är missnöjda. Det är jag som godkänt kommentarerna så att de syns här, men mer än så har
jag inte orkat p.g.a. problem i privatlivet. Det handlar främst om en separation (nu börjar jag återhämta mig).
De andra i redaktionen har inte heller haft tid att skriva så mycket på sistone, förutom att fotografen Lars OA Hedlund fortsätter att ta utmärkta bilder.

Däremot har jag inte gett upp om Schacksnack, även om det kanske sett så ut.

Nu är frågan hur man kan gå vidare. Själv har jag inte tid att skriva särskilt många nyheter. Dessutom lägger
Sveriges Schackförbund allt mer resurser på schack.se (och minskar på nyhetsrapporteringen i Tidskrift för Schack).
Det är inte helt uppenbart vad Schacksnack kan tillföra vad gäller ”vanliga schacknyheter”, t ex om turneringar.
Att försöka vara lite snabbare än schack.se med samma nyheter skulle innebära väldigt mycket jobb utan att man
tillförde särskilt mycket, som jag ser det. Det här är en stor skillnad jämfört med när Lasse Thomasson skötte
Schacksnack, och rimligen kommer schack.se att öka sin bevakning allt mer (det diskuteras till och med om TfS ska
läggas ner).

Vad tycker ni läsare om Schacksnacks framtid? Förslag är välkomna.

På sikt är frågan vad som ska vara Schacksnacks profil. Själv lutar jag åt att det är diskussionerna som blir det
viktiga. Vad jag förstår så finns det inga planer på att införa möjlighet för läsarna att kommentera på schack.se
(jag har frågat redaktören).

Hittills har det varit så att nästan alla diskussioner här börjar med att jag (eller någon annan i redaktionen)
skriver ett inlägg, och att läsarna sedan kommenterar inlägget. Däremot har inte läsarna kunnat starta egna
diskussioner/trådar. Detta bör nog ändras.

Självklart är det mycket välkommet med folk som vill skriva här, och med tips om vad som kan tas upp.

Bo Berg förtjänar ett extra tack för de tips han gett mig om saker att skriva om.



aug 29

Hela sajten schacksnack.se var omöjligt att nå en stund under torsdagen. Istället möttes man av ett meddelande om ”Parallels® H-Sphere: Error 403: Forbidden”. Vi anmälde felet till webbhotellet och det löste sig snabbt. Orsaken känner vi inte till än, men förmodligen var det något som berörde flera sajter (vi har inte installerat Parallels H-Sphere som är ett administrationsverktyg).



jul 26

Det börjar bli dags för ett nytt utseende för Schacksnack.se, eller tekniskt sett ett nytt tema för vårt publiceringsverktyg WordPress.

Vad tycker du borde förändras?

Några tänkbara förändringar:

  • ”Blänkarna”, dvs de korta nyheterna högst upp på startsidan, presenteras på ett nytt sätt så att de syns bättre.
  • Fler spalter med innehåll (nu är det en huvudspalt samt en smal spalt till höger med bland annat omröstning).
  • Reklam i stil med den som finns på chess-results.com.
  • Anpassning för dem som surfar hit med mobiltelefoner/smartphones.

Ge gärna förslag. Framförallt handlar det om vad som förtjänar att synas bättre, och om det finns något som kanske inte behöver lika mycket utrymme framöver. Tips om ställen som man kan få inspiration av är välkomna.

Det blir förmodligen ett tema från http://wordpress.org/themes/.



jun 26

Det diskuteras ibland om det är rätt att folk får skriva anonyma kommentarer här på Schacksnack. Själv har jag hört till dem som anser att det är en fördel att folk får skriva anonymt, men om den rätten missbrukas för mycket så kanske det är dags att ändra sig.

I diskussionen kring ”Sveriges största schacksponsor lägger av” är det en anonym skribent, ”Martin Slingsby”, som bland annat nedlåter sig till att kalla Peter Hlawatsch för ”Mr Ömhudad”, och uppmanar Hlawatsch att tåla mer när beslut går honom emot.

Själv vill ”Slingsby” inte tala om vad han/hon heter, utan skriver istället patetiska kommentarer om att ”Igen, finns ingenting som säger att André är André, Staffan är Staffan osv. Hela diskussionen om bokstäver på en skärm är meningslös.” Slingsby tål alltså inte att skylta med sitt eget namn, trots uppmaningar att träda fram.

Vad tycker ni? Är det så viktigt att man ska få skriva anonymt här att vi ska stå ut med den här sortens uppträdande?

Notera att det går att stänga av även anonyma skribenter (vi har flera olika metoder för att hantera den saken), och Slingsby fick en varning.

Tidigare har jag skrivit att Schacksnack ska införa obligatorisk registrering. Den är uppskjuten tills vidare, men nu är det kanske dags. Då var planerna att folk skulle behöva registrera sig, men att de skulle kunna vara anonyma ändå och ha ett ”alias” (bara de uppgav en mailadress som kunde kontrolleras). Ska det bli obligatoriskt att uppge sitt namn när man skriver kommentarer så innebär det att registrering blir obligatorisk, och att man måste uppge sitt riktiga namn. Naturligtvis skulle en och annan slinka igenom kontrollerna med ett falskt namn, men de skulle stängas av allt eftersom de blev avslöjade.

Det finns inte tid att detaljgranska varje kommentar innan den publiceras. Här släpps det mesta igenom, och sedan sker kontrollen i efterhand. De som missköter sig får en varning, fortsätter de bråka så stängs de av. Schacksnack har ingen heltidsanställd dagisfröken som kan hålla efter dem som inte vill eller kan diskutera på ett vettigt sätt.

/Erik Geijer



apr 15

Just nu  pågår en oerhört stor attack mot webbplatser som använder publiceringsverktyget WordPress. Schacksnack är en av dessa webbplatser. Vi har vidtagit försiktighetsåtgärder som förhoppningsvis räcker, och ber om överseende med eventuella störningar.

Om du som läser det här driver någon sajt som använder WordPress så bör du läsa om  vad som händer (bl a här eller här) samt vidta försiktighetsåtgärder.

Vi har larmat schack.se som också använder WordPress.



apr 15

Vi har något nytt i högerspalten (en bit ner): Rubriker från den ryska schacksajten chess-news.ru. Rubrikerna är på engelska, är ofta välskrivna och är skrivna ”österifrån”, med fokus på schacknyheter i Ryssland.





Tidigare artiklar