mar 05

Här följer en mycket kompetent engelskspråkig recension av världens bästa slutspelsbok av världens genom tiderna bäste schacktränare Mark Dvoretskij: Dvoretsky’s Endgame Manual. I denna bok presenteras alla slutspelshemligheter från den ryska schackskolan. Observera att detta inte bara är en slutspelsbok utan också en varianträkningsbok. Det som är så fyndigt med boken är att det finns en minibok (läs genväg) utspridd i den 384 sidor långa boken tydligt ifylld med blå markering, vilket innebär att boken är pedagogisk på flera nivåer.

Läs de 8 kommentarerna till “Recension av Dvoretsky’s Endgame Manual”

 1. jj säger:

  Den här recensenten https://chessbookreviews.wordpress.com/2014/12/26/dem4th/ påpekar att det i hans exemplar är vissa problem med det blåa trycket (4:e upplagan), tydligen har det förekommit i tidigare upplagor också. Är det någon som vet om detta är tillfälligheter, ni som har den, är era exemplar ok?

  För övrigt kul med så mycket bokrecensioner här på sidan, tack!

 2. Thomas Engqvist säger:

  Tack för att du uppskattar recensionerna! Jag har endast tillgång till den andra upplagan av Dvoretsky’s Endgame Manual och där är det inga problem vad jag kan se.

 3. Vattenflaskan m H2O medicin gör fotbollsspelaren snabbt frisk säger:

  Hej. Jag har ett antal Dvoretsky böcker i min bokhylla men undrar nu om någon skulle kunna förklara vilka böcker och serier som finns och göra en lisa för Dvoretskys böcker. Denna lista kan säkert vara bra att ha för andra än mig som ska komplettera mitt bibliotek. Peka gärna på vilka böcker man bör läsa och t.ex. i vilken ordning. Låt mig börja m listan, som jag alls inte är säker på, så kan ni ordna upp den:

  Förlag: Edition Olms
  ”School of Future Champions”:
  Vol.1: Secrets of Chess Training
  Vol.2: Secrets of Opening Preparation
  Vol.3. Secrets of Endgame Technique
  Vol.4: Secrets of Positional Play
  Vol.5: Secrets of Creative Thinking
  Secrets of Endgame Technique
  ”School of Chess Excellence”:
  Vol.1 Endgame Analysis
  Vol.2 Tactical Play
  Vol.3 Strategic Play
  Vol.4 Opening Developments

  I dessa Edition Olms står också Progress-in-chess Volume XX of the ongoing series. XX=26 är mitt högsta nr. Jag undrar om någon vet vad detta är? Bara en lista med böcker utgivna av Edition Olms? Eller finns det 26 Dvoretsky böcker?

  Och så gamla Batsford
  Secrets of Chess Training
  Secrets of Chess Tactics
  Opening Preparation
  Technique for the Tournament Player
  Attack and Defence
  Training for the Tournament Player
  Positional Play
  Attack and Defence: how creative thought develops in a chessplayer

  Förlag Russell
  Dvoretsky’s Endgame Manual
  Dvoretsky’s Analytical Manual
  Studies for Practical Players
  Tragicomedy in the Endgame

  Tacksam om någon rätar ut dessa frågetecken!

 4. Vattenflaskan m H2O medicin gör fotbollsspelaren snabbt frisk säger:

  Jo, jag glömde ju den viktigaste frågan. Vilka böcker är omskrivningar/uppdateringar av tidigare böcker. Det känns nämligen som att det är väldigt mycket omskrivningar då med tillägget ”Secrets of…” … och jag gissar nästan att snart kommer det nya böcker med titeln ”The hiddens secrets of…” …

 5. Sune Larsson säger:

  Oj, det var värstingen vad många Dvoretsky-böcker… Bokhyllan blir ju helt full och frågan
  om man orkar läsa alla – eller når.. Tveksamt om det leder till så mycket friskhet i spelet.

  Skämt åsido lär man nog få granska bok för bok och se vilka som är omskrivningar/uppdateringar av tidigare böcker.
  Det går ju bra att börja med de du redan har. T.ex låter Olms Vol.1: Secrets of Chess Training väldigt lik
  gamla Batsfords Secrets of Chess Training…

  Däremot lär kommande The Hidden Secrets of Chess Training, ej vara så lättfunnen. Man får liksom leta lite..

 6. Ola Winfridsson säger:

  Att en del av Edition Olms-böckerna liknar Batsford-böckerna beror på att Batsford gick i konkurs i slutet på 1990-talet, ändrade en bokstav i företagets namn och sedan fortsatte att sälja Dvoretskys (och andra författares) verk utan att betala en penny i royalties till honom (ett helt lagligt förfarande enligt brittiska aktiebolagslagen). Dvoretskys svarade med att gå över till Edition Olms och ge ut dem där istället. I övrigt kan likheterna förklaras av att Dvoretsky arbetar om sitt material regelbundet, men grundstommen förblir den samma.

  Edition Olms verkar köra med serienumrering, men vad som utgör en serie är rätt löst definierat. Vill minnas att Pachmanns bok Das Damengambit ingår i samma serie som Korchnois bok om tornslutspel.

 7. Friggebo säger:

  Dvoretsky’s böcker är för krävande å träaktiga. Nä tacka vet ja Kurt Richter ”Schackkavalkad” och Alexei Shirov ”Brädet brinner”

 8. Mariah Carey fan säger:

  Jag simpel 1800 spelare skall sticka ut hakan lite och påstå att Dvoretskys böcker endast bör läsas av 2300+ spelare och att det för oss andra kan vara rent av skadligt då antingen exemplen är för svåra, reflektionerna runtikring för djupa samt att hans böcker är väldigt ensidiga, teoretiskt tunga och därmed lätt kan avskräcka eller ta bort den glädje vi 1800 spelare behöver för att finna schacket roligt. Skulle vara väldigt roligt om något högdjur kunde kommentera detta. Till detta har jag även en annan fråga och det är: Om man nu ska lära sig slutspel som säg 1800-2100 spelare och göra det lite mer grundligt utan att riskera den utbrändhetsrisken som jag ser med Dvoretskys böcker vad är då rekommendationen att man skall läsa för böcker? Jag funderar själv på om det fortfarande är Averbakhs böcker som gäller eller om det är något nytt med t.ex Karsten Muller – kanske hans slutspelsserie av Fritztrainers vol1-5. Jag har även kollat på Panchenkos Theory and Practise of chess Endings. Ja helt enkelt skulle jag vilja ha en bra gedigen men inte för tung slutspelsserie rekomenderad.

Lämna en kommentar