aug 12

Nu har vi plockat så många ställningar från John Nunns 1001 Deadly Checkmates att det är dags att byta bok. Vi vill ju bara erbjuda russinen ur kakan. En annan intressant bok i denna genre är Chess Training Pocket Book – 300 most important Positions and Ideas, tredje upplagan, skriven av den erkände amerikanske schackpedagogen och stormästaren Lev Alburt. Vi har hittat följande ställning:

Hur vinner vit effektivast?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lösningen syns i kommentarfältet.

Läs de 5 kommentarerna till “Veckans kluring 17”

  1. Per Larsson säger:

    1.Dxd7 följt av 2.b4 duger väl? Ej 1.Tc7 för 1…Td5-c5!!

  2. Algot säger:

    Är det inte slut direkt efter 1.Tc7?

  3. Johan säger:

    Tycker 1.Dxd7 Txd7 2.f4 ser mer än tillräckligt ut… antar att finessen är att man inte ska gå på 1.Tc7 Tc5! som förlorar…

  4. Fredrik Lindh säger:

    Du menar att det finns en luring efter 1.Tc7? Ja jäsiken 🙂

  5. Thomas Engqvist säger:

    Det ser ut som att 1.Rc7?? vinner omgående eftersom det faller på g7 när damen flyttar men här måste vit också se den otroliga försvarsresursen 1…Rc5!!, en så kallad dubbelbindning, som utnyttjar svagheten på vits första rad. Istället rekommenderar Alburt det enkla 1.Rxd7 Rxd7 2.Rc5 (naturligtvis duger många andra drag också) med en avgörande slutspelsfördel. Lektionen för de som missade svarts motdrag är att alltid verifiera sin analys, särskilt när det ser ut som att det finns ett omedelbart vinnande drag! Man måste alltid se upp så att man inte blir bluffad av sin motståndare. Varför skulle han/hon annars fortsätta den hopplösa kampen?

Lämna en kommentar