jul 25
Vi har en ny "Veckans fråga". Skulle du kunna tänka dig att sponsra ett valfritt belopp på en bok om Ulf Andersson skriven på det svenska språket? Denna bok skulle vara biografisk och kommentera ett stort urval av hans bästa partier genom åren. Det är välbekant att svenska förlag inte ställer upp på att ta risken att ge ut en bok om Ulf Andersson, det största schackgeniet vi har haft i Sverige genom alla tider, eftersom läsunderlaget anses vara för litet med vårt och våra grannländers språk. Det finns flera böcker om de tre musketörerna på svenska men häpnadsväckande nog ännu ingen bok koncentrerad på Ulf Andersson.


Läs de 16 kommentarerna till “Ny omröstning”

 1. Magnus Olsson säger:

  Man skulle kanske kunna använda sig av Kickstarter eller en liknande tjänst?

 2. Thomas Engqvist säger:

  Tack för tipset!

 3. Charles Ponzi säger:

  Jag håller Gideon Ståhlberg som lika god, och vissa avseenden bättre schackspelare. Någon annan än dessa två som Sveriges bästa spelare genom tiderna är det icke att tala om. Enligt Sonas Chessmetric som försöker ta reda på spelstyrka genom statistiska metoder uppskatta verklig spelstyrka mellan spelare av olika tidsåldrar där inflationen alltså är borträknad.

  http://www.chessmetrics.com

  Gideon Ståhlberg Best World Rank: #3 (1948) Highest Rating:2762 Best Individual Performance:2817
  Ulf Andersson Best World Rank: #3 (1983) Highest Rating:2743 Best Individual Performance:2756
  Evgenij Agrest Best World Rank: #77 (2003) Highest Rating:2626 Best Individual Performance:2684

  Data visar alltså att det står mellan Ståhlberg och Andersson och det är snarast en fråga om personligt val vem av dessa man ser som det största schackgeniet vi haft genom alla tider. 3:a på listan, långt långt efter kommer Agrest.

  ———-

  Jag skulle personligen bara ge pengar till Ulf himself, och han behöver knappast några, och absolut inte SSF eller Kickstarter och inte hellre något förlag. Jag tror dock det är väl tidigt att skriva sina egna memoarer/biografi. Ulf borde kanske spela lite mer och så skulle det vara skitroligt om han kunde användas i svenskt schack för idag känns det som att vi glömt bort honom. Jag tror fortfarande att han t.ex. skulle sopa mattan med de i årets SM grupp men jag tror han skulle få stryk mot Agrest.

 4. Trollmuppen säger:

  Som Magnus skriver – beräkna hur mycket som behövs och lägg ut det på någon crowd sourcing site. Indiegogo t ex. Då märker man ju också hur stort intresset är. Har nyligen fåttt hem en CD av Voltaire som helt betalades via crowd sourcing.

 5. E säger:

  Charles Ponzi, jag invänder inte mot slutsatsen avseende Ståhlberg och Andersson men spelare som Gösta Stoltz och Erik Lundin placerar sig mellan Andersson och Agrest.

 6. Dan säger:

  Man kan fråga sig vad en bok på svenska skulle tillföra rent schackligt när det finns en bok på engelska som i femton teman analyserar 80 av Ulfs partier. ”Grandmaster Chess Strategy: What Amateurs Can Learn from Ulf Andersson’s Positional Masterpieces” av Jurgen Kaufeld och Guido Kern. Enligt bokens författare är Ulf Andersson en kultfigur inom världsschacket och de menar att Ulf i slutspelsteknik tillhör en världens bästa genom tiderna.

  Om boken som gavs ut 2011 skriver ChessCafe i en recension: ”Positional precepts are often a mystery to many a player, but Kaufeld and Kern’s explanations are so percipient that average players will come to a deeper understanding of the concepts of positional play. There are very few books that speak to its audience in such an accessible manner.”

  Kan vara intressant för ungdom i Sverige att veta att vi har en läromästare i schack i vårt land i vars fotspår man kan gå för att lära sig mer om schackets ädla konst. Vilken svensk före Ulf Anderssons nådde hans höjder i spelteknik? Därmed inget ont sagt om forna tiders svenska mästare vid schackborden.

  Till frågan om en bok på svenska språket blir mitt svar att boken skulle vara intressant för dem som kan språket, men med en begränsad upplaga är det ekonomiskt oförsvarligt; men om boken skrivs som en självbiografi finns ett intresse världen runt och en översättning till engelska räddar säkerligen ekonomin.

 7. Claes säger:

  Ja, du Thomas, du kan också göra som Lars Grahn med sitt projekt: ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie”, Sätt igång och jobba – dra i alla tåtar du kan dra i. Få Ulf att medverka med något unikt. Hitta något att hänga storyn på. Engagera flera. Skapa intresse. Sen ska du se att det rullar på av sig själv.

 8. Sune Larsson säger:

  Dessutom är ju Lars G klar med sin Larsen-bok och måhända redo för ett Andersson-projekt?!

 9. Arne Johannesson säger:

  Man kan ju rösta många gånger. Själv har jag redan nu kunnat rösta fem gånger. När undersökningen är klar har man väl avsevärt kunnat påverka resultatet.

 10. Thomas Engqvist säger:

  Ja, men alla har ju denna resurs. Själv röstar jag bara en gång men om man ångrar sig kan man ju rösta två gånger på ett annat resultat. Observera att dessa undersökningar är långt ifrån vetenskapliga, på sin höjd en fingervisning vart vinden far och ett underlag för diskussion. Det är i första hand läsarnas kommentarer som är nerven för denna sida.

 11. Curt Peterson säger:

  Lars G är ju ett stort Ulf A fan och skulle säkert kunna skriva en bra bok som den utmärkta stilist han är. Kanske Ulf själv kunde medverka eftersom han väl fortfarande har ett statligt stöd och inte spelar så mycket numera.

 12. Dock säger:

  Det är ett projekt jag funderat på sedan 99. Fast i digital form. Men jag har varken tid och än mindre håller jag tillräckligt hög schacknivå! Får jag föreslå att du kontaktar Friedel på Chessbase och gör en DVD istället? Jag kontaktade honom när jag gjorde schackdraget för 15 år sedan. Jag vet inte hur din personliga kontakt är med Ari, men om den är bra så har han ett färskare samarbete med Chessbase.Till Lykke! D&

 13. Thomas Engqvist säger:

  Hej Lars! Tack för ditt förslag! Visst har jag funderat på DVD på Chessbase men kanske inte om Ulf Andersson. Nu tänker jag att det inte finns någon bok om Uffe i Sverige och det känns inte bra.

 14. Dock säger:

  Chessbase vräker ut massor med DVD, vilket är bra.Men jag tror att en DVD med och om Ulf skulle skapa ett seriöst intresse. Det finns ju en DVD om jag minns rätt om Karjakin. Annars har de sin nya serie med Fischer, Tal och Aljechin.
  Bok? Ja jag vet inte. Enbart på svenska tror jag inte riktigt på. Inte mer än som ett mindre lönsamt projekt. Däremot vore det givetvis en hederssak att producera en bok med den störste. Jag har absolut ingenting med Uffe. Han är däremot medlem i SSS numera och är faktiskt väldigt aktiv och extremt uppskattad på våra klubbkvällar. Så det kan säkert ordnas massor direkt från källan.

 15. Calle Erlandsson säger:

  Problemet är väl att Ulf inte är intresserad av att det skrivs en bok om honom. Det är väl minst ett halvdussin presumtiva författare (som jag känner till) som försökt övertala honom. Den tyska boken (som senare översatts till engelska) om Ulfs slutspel gavs ju ut utan Ulfs vetskap.

 16. Sune Larsson säger:

  ”Somewhere along the way I started thinking collecting books on chess was a reasonable substitute for actual learning”

  Kanske kan det vara så — men boken om Ulfs partier (nämnd i ¤6 av Dan), rekommenderas för noga studium.
  Konsten att vinna med små medel.

Lämna en kommentar