apr 07

”Repetition är studiernas moder” är ett känt ordspråk och något som väl kan konstateras när det gäller att förstå olika slutspelsstrukter, framför allt tornslutspel. I helgen som gick var det alltså dags igen för damernas OS-träning ledd av GM Juan Bellon. Det blev en rivstart direkt med förhör av varje ställning vi gick igenom förra träningshelgen.  Hur bra som helst och jag upptäckte att den fråga jag skrivit ned om den berömda försvarsställningen Vancuras position ( torn mot bonde och torn)  klarnade under genomgången. Efter det problemlösning i vanlig ordning och återigen vill jag lovorda detta med att man skriver ned lösningar. Det gör att alla får komma till tals. Som vanligt vackra och trevliga problem och jag bifogar två av dessa som både tankeövning och underhållning för läsarna.

Vit drar och vinner

Vit drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi gick även igen ett stormästarparti genom att gissa drag och få poäng för varje drag. Mycket spännande moment att lämna fram sina lappar och se Juan, antingen på spanskt manér talande skaka på huvuet åt ett alltför bisarrt drag, eller en gillande nick åt det korrekta draget.  Ett lärorikt och spännande parti där den stormästare som vann hade fått skönhetspris för partiet visade det sig. Vem det var uppdagades trevligt nog vara vår egen läromästare denna helg, Juan själv, och det blev spontana applåder över en vacker avslutning. Alla deltagare var på plats från förra helgen utom Jessica Bengtsson som inte kunde närvara på lördagen men kom på söndagen. Louise Segerfelt kunde ej vara med förra helgen men deltog denna helg. Som en överraskning dök WIM Viktoria Johansson upp. Som nybliven mamma hade hon lite svårt att kunna närvara men tvekade inte en sekund när hon såg problemen och bad om papper för att med fullt iver lösa dem.  Då är men en riktig schackentuasist, vilket det verkligen kändes som vi alla var denna helg. Familjen Smith och Frisk utnyttjade också tiden maximalt då Ellinor deltog i damträningen och Axel under tiden passade på att vinna turneringen Hundramannaschacket i Stockholms schacksalonger. Även Pias och Juans dotter Anna deltog i denna turnering och gjorde bra ifrån sig och fick möta många högre rankade spelare.

Det här var andra och sista helgen i denna damträning som har varit mycket uppskattad. Att den kom till är ett led i Sveriges Schackförbunds mål att satsa mer på damschacket. Det kommer att gå ut en enkät till oss deltagare om våra tankar och åsikter kring träningshelgerna, men av stämningen och kommentarerna på plats har det varit mycket uppskattat. Jag slås också av hur roligt det är att få lösa problem tillsammans, diskutera och få svar på sina frågor kring olika ställningar. Genom sådana här aktiviteter får man ju inte bara kunskap utan på köpet också ett nätverk för  oss kvinnliga spelare genom att man lär känna varandra mer. Viktigt med tanke på att vi är i minoritet i en klart mansdominerad värld. Ett stort tack för dessa givande träningshelger  som jag hoppas kan bli något som återkommer ganska snart.

Susanna Berg

 

Läs de 13 kommentarerna till “Susanna Berg rapporterar från damernas OS-träning, del 2”

  1. Erik Näckholm säger:

    Problem två var ett fint problem.

  2. Johan säger:

    Bra reportage och roliga ställningar 🙂 blir dock lite fundersam på om inte problem 1 är feluppställt? 1. Kc6 ser ut att vinna ”lite för enkelt” när den andra lösningen till problemet är betydligt mer lärorik. Kanske att alla vits pjäser bortsett från b7-bonden ska ta ett steg bakåt? Nåväl, intressant hursomhelst, hoppas på fler sådana här uppdateringar!

  3. Oleg Mezjuev säger:

    Problem 1:

    1. Kc6 och svarts torn är låst på b8. Sen är det bara att gå runt med det vita tornet till h8, eller avancera med kungen till c7 när svarts kung retirerar.

    Problem 2:

    1. Da8+ Kg7 2. Dh8+ Kxh8 3. Sxf7+ Kg7 4. Sxd6 med lätt vinst för vit.

  4. Fredrik Lindh säger:

    Minns inte exakt men ställning 2 är väl från ett parti mellan Spassky och Petrosian eller nåt? Den som vet får gärna upplysa.

  5. Susanna Berg säger:

    Hej Johan,

    Tack för trevliga ord. Jag vill också säga att naturligtvis har du rätt. Första problemet var lite för enkelt och inte alls så lärorikt på det sättet. Det beror på en miss från min sida när jag gjorde diagrammet. Får be alla om ursäkt för förvirringen och har skickat in den rätta ställningen vilket säkert kommer att skapa mer huvudbry.. 🙂 Lösningen kommer imorgon.

  6. Sune Larsson säger:

    Problem 1 – som detta är uppställt vinner ju 1.Tc8+ enkelt 1.-Txc8 2.bxc8D+ Kxc8 3.Kc6

  7. Thomas Engqvist säger:

    Det stämmer Fredrik att ställning 2 är en inspiration från det tionde VM-partiet Petrosian-Spassky, Moskva 1966 men det är inte samma ställning.

  8. Bo Berg säger:

    Bra att detta med ”problem 1” blev utklarat av Susanna.

    Det var så många lösningar så jag ville inte nämna någon. Men de har ju nu kommit fram.

    När det gäller den andra så är ju schacken på a8 förstadraget! Osv! Inte särskilt svårt. Jag hoppas att Svenskt DAMS CHACK får ett lyft med Norge-OS. De är t,ex,. långt före i sattsning. Tips! Snegla på Norge och Simien Agdestein.

  9. Susanna Berg säger:

    Här kommer lösningarna:

    Problem 1 : 1: Tc8+ Txc8 2 Kd5!! Tb8 3.Kc6! Mycket vackert att man inte behöver slå tillbaka tornet direkt. Nu vinner vit enkelt i alla varianer. Värt att notera är att varianten 2. bxc8D+ Kxc8 3. Kc4 med fjärropposition faller på 3…Kb8!! och svart håller remi.

    Problem 2: 1. Da8+ Kg7 2. Lxe5+! De5 3. Dh8+! Kxh8 4. Sxf7+ med materialvinst.

    Viktigt i andra problemet är att schacka på e5 först eftersom 1.Dh8+ direkt besvaras med 1…Kg6. Lätt att förivra sig och inte se det. Vi tränade mycket på kursen att hitta de bästa försvarsdragen när vi kalkyerade. Jag kommer att återkomma med ett sådant snyggt problem som verkligen är något att bita i.. 🙂

  10. Erik Näckholm säger:

    Tack Susanna!
    Bra problem med olika teman och intressant rapport från Damernas OS träning.
    Problem 1 med första draget som tc8 schack hur skriver man ”korset” schacksymbolen ?
    Häftigt att kungen blir så stark att det blir dragtvång. Viktigt också att veta att fjärroppositionen ej fungerar i problemet.
    Problem 2 är häftigt att man kan forcera med drag 1 Da8 schack 2 Lxe5! och sen Dh8 schack ”springarhjulet”.
    Eller vad ska man kalla det där temat?
    Funderingar angående träningsläger?
    Jag undrar om Veteranerna har några liknande sammankomster?
    De har många lag som spelar Veteran lag EM nu.

  11. Christina Johannorm säger:

    Jag löste problemen, får jag vara med i OS-laget nu?

  12. Peter Arfwedson säger:

    Det VM-parti mellan Spasskij och Petrosjan som liknar ställning 2, vanns faktiskt av Petro! Ställningen är dock hämtad från Petrosjan – Simagin 1956! Hälsningar från Åland!

  13. Axel på Berghemmet säger:

    Christina Johannorm, vilken frukansvärt töntig kommentar.
    Det verkar finnas väldigt många mansgrisar i svenskt schack så det är väl inte så konstigt om det inte finns så många tjejer som vill spela. Kanske där det största problemet är?! Tänk på det alla som skriver massa skit, syftar då ofta på Bo Berg och Johanorm. Ta en go Kaffehalva och skärp till er.

Lämna en kommentar