feb 16

GM Emanuel Berg spelade remi mot GM Ildar Khairullin 2651 i ett förhållandevis jämt parti som mynnade ut i ett olikfärgat löparsluspel. Det överraskande var att Emanuel vågade sig på att spela Morragambit – 1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3 dxc3 4.Sxc3 – istället för det normala förberedelsedraget 2.Sf3 följt av 3.d4 och det är inte så vanligt på stormästarnivå. Vit bör ha full kompensation för bonden tack vare utvecklingsförsprånget men vit måste hela tiden vara varse om att den strukturella risken med gambiten är att svart endast har förlorat sin c-bonde och alltså har kvar sina centrumbönder som han kan ställa på e6 och d6. Emanuel gjorde i alla fall ett tappert försök att ställa sin springare på d5 i spelöppningen i förhoppningen att svart skulle ta den med sin e6-bonde, och därmed förstöra sin försvarsbastion och öppna linjer för vit, men naturligtvis avböjde Khairullin detta.

Emanuel har efter 5 ronder 3 poäng. Sam Kassani har 2,5 poäng efter att ha besegrat ytterligare en spelare med betydligt högre rankingpoäng än honom själv.  IM Vladimir Poley har 2 poäng. Dagens sjätte ronds huvudpartier kan ni se på Chessbomb:

Läs de 4 kommentarerna till “Emanuel Berg spelade Morragambit”

 1. Bo Berg säger:

  Emanuel har tagit in MorraGambit i sin reportoar igen så detta var ingen tillfällighet. Det skall tydligen finnas förstärkande ideer för vit. Emanuel spelade detta även tidigt som junior och fick då instruktioner från tränaren George Khomeriki, Georgien. Kanske att det var därför han en valde ”vanlig” sicilananare mot Jobava. Han spelar ju också lite ”krokiga öppningar mm. Konstigt att han leder och har så hög rating?

 2. Axel från gruppboende - Rosen. säger:

  Jau en kan bare hölle mä däg Bo, hä är ena fina å roligen öppning mörragambita, på me tid spelja vi nästan jämt di hära varianta å ja gett säge att hä gjorde ja me ena stor njutning, men inge gick såklart upp imot de goa kaffihalva söm vi fick servera efter partie..

 3. Erik Näckholm säger:

  Var det inte Bent Larsen som sa att ”Morra gambiten är den sundaste gambiten”?
  Emanuel berg är en väldigt stark spelare och när han får utvecklingsförsprång och ett intiativ.
  Jag kommer ihåg när Emanuel vann mot Peter Leko och Karpov tittade på.
  Vilken grym talang Emanuel var och är och vann mot.

  Vugar Gashimov var väl en spelare som spelade väldigt skumt också men var som bäst nr 6 i världen.
  Nigel Short sa att Vugar spelade som en Patzer fast han kunde ej kritisera han för att han var så bra:-)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Vugar_Gashimov

  Emanuel Berg gör drag som är svåra för sina motståndare att bemöta vid brädan.
  Jag antar att det är därför han spelar den öppningen?
  Sen med dagens analysprogram så kan man få till många förstärkningar i öppningar som ej teoretikern gillar och förstår sig på:-)
  Bent Larsen sa också ”lita aldrig på teoretikern”

 4. Axel på Berghemmet säger:

  Jau tyvärr så backer Emanuel ytterligare 10 elo poäng i dänne turneringa, höppes inte pöjkstackrn är slut söm schackspelare. Han kanske borde dräcke mera kaffihalver? Hä har varit framgånsrikt för mig genom åra.
  Va tror ni köm han tillbaka söm spelare?

Lämna en kommentar