feb 15

Helgen 7-8 februari spelades Folke Åströms minne i Luleå i en fem-ronders turnering

Jag var en av två stockholmare som begav sig dit och kan bara säga tack för en mycket bra och uppskattad turnering. Allt var perfekt ordnat och en stor eloge till turneringsledaren Erik Näckholm som var imponerande med sin värme och positiva energi till alla deltagare. Det faktum att han ordnat sponsorer som gav fina sakpriser till alla säger en hel del om hans energi och vilja att ordna en bra turnering.  Jag har faktiskt aldrig varit på en turnering med så fina sakpriser. Själv vann jag en ljusstake i fin design med namnet Nordic light som nu pryder mitt köksfönster.

Turneringen inleddes med att Erik höll ett välkomnade tal och presenterade vem Folke Åström var. I korthet var han flerfaldig Norrbottensmästare som spelade tävlingsschack långt in på ålderns höst. Som kuriosa kan tilläggas att han inte gillade remier utan ville att schack skulle spelas fullt ut. Det visade sig att han levde som han lärde. Hans enda remiparti kom då han i tidsnöd av misstag gjorde patt.

Därefter fick Emil Hermansson komma fram och berätta om sina schacktävlingar i Boden vilket är något jag verkligen vill lyfta fram då jag tycker det är ett mycket bra och starkt initiativ.

Kampen startades med ett snabbschacksparti i första ronden. Jag vann som svart i Skotsk och var beredd att gå in i en komplicerad variant men min motståndare ville annorlunda och gjorde det lätt för mig. I andra ronden, då det var dags för långpartier, fick jag möta den andra stockholmsgästen, Michael Wiander. Lustigt nog visade det sig att vi har mötts för längesedan när han bara var fjorton år och då vann jag. Nu många år senare var det alltså dags igen. Jag fick in ett kanondrag i drag 12 och vann bonde och stod på vinst men gick vilse i ställningen under tidsnöden. Schack är inte så lätt och det blev alltså revansch för Michaels del som gjorde en bra turnering och kom tvåa.

I rond tre mötte jag Patrik Harlin från Smarta Boden och spelade fel i Tarrasch som svart vilket han övertygade bestraffade och vann säkert. Även Patrik gjorde en bra turnering och kom delad trea tillsammans med Roland Eriksson. Starkt gjort efter att inte ha spelat på så många år och det bådar gott inför framtiden.

I rond fyra mötte jag Anders Johansson från hemmaklubben Luleå och fick möta Caro-Cann. En variant i Fantasy (1.e4 c6 2.d4 d5 3.f3) och ett obetänksamt drag från min motståndare skapade ett klassikt skenoffer och han fick sin kung mitt i centrum och förlorade så småningom. Det intressanta är att när kungen får stå kvar i centrum utan rockad behöver man inte ha så bråttom. Svagheten visar sig mer och mer alltefter som partiet fortskrider. Blir det sedan bara tunga pjäser kvar är vinsten enkel.

I sista ronden mötte jag Tintin Burman en lovande junior från Umeå vars ranking bara gått spikrakt uppåt. Det blev remi efter ganska låst spel och det blir intressant att följa denna junior i framtida tävlingar.

Apropå juniorer så hände en lustig sak när jag skulle åka buss från Luleå Stadshotell till turneringen. När jag åkte till hotellet , kvällen innan, köpte jag felaktigt en ungdomsbiljett, så hade jag haft otur hade jag kunnat bli avslängd från bussen. En trevlig och förstående busschaufför lät mig dock åka med. ( Tack! )

En kvinna frågade mig hur man löste biljett och även om jag inom mig tänkte att jag inte var rätt person att fråga så hjälpte jag henne. Det visade sig lustigt nog att hon, hennes man och son, var på väg till samma turnering som jag . De var alla från Tromsö och deras son Benjamin Halvorsen gjorde en stark prestation på tre poäng och tog både rankingpris och juniorpris. Imponerande och inte svårt att föreställa sig vem idolen är när man bor i Tromsö. Väldigt roligt med en så trevlig schackfamilj.

Bland de andra juniorerna kan nämnas, Varduhi Tadevosyan från Umeå. Hon är tretton år och mycket lovande. Det blir också spännande att se mer av hennes partier i framtida turneringar.

Vinnaren Emil Hermansson (Foto: Kurt Setterkvist)

Till sist, vem vann turneringen? Det visade sig att ingen kunde ta poäng från Emil Hermansson som vann obesegrad. Grattis! Dock var han illa ute i följande parti mot Roland Eriksson som kunde ha tagit hem en IM-skalp om han varit konsekvent i sitt starka offerspel och följt upp med e4-e5 i sitt tjugofjärde drag. Istället gick han vilse och ett möjligt kungsangrepp gick honom ur händerna. Det blev ett tornslutspel med bonde under och förlust så småningom.

Eriksson Roland (2082) – Hermansson Emil (2452) Grünfeld-Indiskt

1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 d5 4.cxd5 Sxd5 5.e4 Sxc3 6.bxc3 Lg7 7.Lc4 c5 8.Se2 0-0 9.0-0 Sc6 10.Le3 Sa5 11.Ld3 b6 12.Dd2 e5 13.d5 f5 14.f3 f4 15.Lf2 c4 16.Lc2 Ld7 17.Kh1 g5 18.g3 fxg3 19.Lxg3 h5 20.Tg1 Txf3 21.Lxe5 Lxe5 22.Txg5+ Lg7 23.Sd4 Df6 24.Sxf3 Dxf3+ 25.Kg1 Tf8 26.Dd4 Tf7 27.e5 Tf4 28.Tg3 Txd4 29.Txf3 Txd5 30.Taf1 Sc6 31.e6 Lxe6 32.Le4 Tg5+ 33.Kf2 Se5 34.Tf4 Sg4+ 35.Ke2 Sxh2 36.Th1 Sg4 37.Td1 Lxc3 38.Td8+ Kg7 39.Ta8 Ta5 40.Tff8 Txa2+ 41.Kf1 Sh2+ 42.Kg1 Ld4+ 43.Kh1 Sg4 44.Tg8+ Lxg8 45.Txg8+ Kxg8 46.Lh7+ Kg7 0-1

Sammanfattningsvis kan jag bara tacka för en mycket bra och inspirerande turnering. Allt var perfekt! Rymliga lokaler, bra belysning, restaurang nära spellokalen där man kunde äta lunch och i den trevliga serveringen såldes det hembakat bröd som turneringsledaren Eriks fru Linnea hade bakat.

Avslutningsvis, gör gärna ett besök i Norrbotten och upptäck schacket där. Jag kommer garanterat att göra ett nytt besök!

Samtliga spelares resultat kan ses här:

Susanna Berg

 

Läs de 4 kommentarerna till “Susanna Berg rapporterar om inspirerande schack i Luleå”

 1. Erik Näckholm säger:

  Tack Susanna!
  Mycket trevlig läsning och
  lycka till Thomas Engqvist med schacksnack.

 2. Bo Berg säger:

  Thomas Engqvist har ett bra läge, att vid tid, ta över både elitschackskommentarer från Lars Grahns numera Skolschacksida och S.se:s, ej helt, schackkunniga reportrar. Dessutom följs ju Svenskt lokalarrangemang på ett lysande sätt.

 3. Emil Hermansson säger:

  Tack den fina positiva rapporteringen Susanna! Erik Näckholms insats som turneringsledare blir svårslaget Han gav värme och fina ord till alla och det förenar och knyter band. Vidare känns det riktigt bra att Schacksnack är igång igen! Låt oss inspireraras av Erik och sprida värme och positiv energi här.

 4. Susanna Berg säger:

  Tack Emil och håller helt med dig. Vi ska absolut låta oss inspireras och sprida värme och positiv energi här. Tycker det känns riktigt bra att ha ett forum för schack där tyngdpunkt läggs på pedagogiska bitar och nyheterna blandas med schacklig information som t. ex varför inte morragambit anses bra.

Lämna en kommentar